Οι 5+1 στιγμές της 38ης αγωνιστικής της Premier League: Το γκολ – χρυσάφι του Ντουκουρέ, το αντίο του Τσάκα και το... κλάμα για Λιντς και Λέστερ! (video)

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος. Η Premier League ολοκληρώθηκε και κάθε λογής δεδομένο, παρουσιάζεται πλέον  μπροστά στα μάτια μας. Η τελευταία αγωνιστική είναι γεγονός και οι ομάδες που δεν θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, είναι η Λέστερ και η Λιντς.  



Οι 5+1 στιγμές της 38ης αγωνιστικής της Premier League: Το γκολ – χρυσάφι του Ντουκουρέ, το αντίο του Τσάκα και το... κλάμα για Λιντς και Λέστερ! (video)

Η Σαουθάμπτον της παίρνει μαζί της στην Championship, την στιγμή που η Έβερτον βρήκε τη δύναμη να κερδίσει το ματς με τη Μπόρνμουθ και να συνεχίσει για 69η φορά στην πρώτη κατηγορία του «Νησιού».

Την ίδια ώρα, η Μάντσεστερ Σίτι υπέστη μία ανώδυνη ήττα, ενώ η Άρσεναλ αποχαιρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Γκρανίτ Τσάκα, που πιθανότατα έδινε το τελευταίο του παιχνίδι με το κανόνι στο στήθος.

Πάνω από τη Νιούκαστλ ολοκλήρωσε τη σεζόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ την επτάδα της Ευρώπης συμπλήρωσε η Άστον Βίλα, που επιστρέφει σε διοργάνωση… εκτός Αγγλίας, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

 

Ποιες είναι όμως οι 5+1 κορυφαίες στιγμές της τελευταίας αγωνιστικής της Premier League;

Προσπερνάμε την ήττα της Μάντσεστερ Σίτι στο «Κομιούνιτι» από τη Μπρέντφορντ, παρά το γεγονός πως οι «μέλισσες» είναι η μοναδική ομάδα που την κέρδισαν δις στην φετινή Premier League, και μεταβαίνουμε στο Βόρειο Λονδίνο και στο «αντίο» του Τσάκα στην Άρσεναλ.

 

Στο 297ο του παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες», σκόραρε δύο φορές σε τρία λεπτά, ξεπέρασε το προσωπικό του ρεκόρ σε μία σεζόν και στο φινάλε αποθεώθηκε από ολόκληρο το γήπεδο.

 

Στην δεύτερη θέση τοποθετούμε αναμφίβολα την Άστον Βίλα. Τον άθλο του Ουνάι Έμερι, με τους «χωριάτες» να είναι ο σύλλογος που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι. Σπουδαία νίκη επί της Μπράιτον με 2-1 και συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Europa Conference League.

 

Ακολουθεί η «μάχη» του υποβιβασμού και η νίκη της Λέστερ επί της Γουέστ Χαμ. Το παραμύθι των «αλεπούδων» έλαβε τέλος. Δεν θα αγωνίζονται στην επόμενη Premier League και κάπως έτσι, αποτελούν την 2η πρωταθλήτρια τα τελευταία 30 χρόνια, που θα παίξει στην Championship. Το έκανε η Μπλάκμπερν το 1995 και τέσσερα έτη μετά υποβιβάστηκε, για να έρθει η Λέστερ του Ντιν Σμιθ και να το επαναλάβει, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα.

 

Ο λόγος φυσικά του υποβιβασμού της είναι η νίκη της Έβερτον. Χρειαζόταν ένα γκολ απέναντι στη Μπόρνμουθ και το βρήκε από τον Ντουκουρέ. Εκπληκτικό σουτ εκτός περιοχής και… σωτηρία για το σύνολο του Σον Ντάις, που μαζί με την Άρσεναλ, αποτελούν τις δύο ομάδες με τις περισσότερες συνεχόμενες σεζόν στην ιστορία της 1ης κατηγορίας (69 η Έβερτον).

 

Στην τελευταία θέση αφήσαμε την ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Φούλαμ, γεγονός που έχει ως συνέπεια την δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα, όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγύρισαν τόσο μεγάλο εύρος νικών στην Premier League στο «Ολντ Τράφορντ». Πρωταγωνιστής ο Νταβίδ Ντε Χέα, έγινε ο 4ος διαφορετικός γκολκίπερ φέτος, που αποκρούει πέναλτι του Αλεξάντερ Μίτροβιτς!

 

Όσον αφορά την πιο ιδιαίτερη στιγμή της τελευταίας αγωνιστικής; Αφορά στη Λιντς. Πρώτος υποβιβασμός μετά από τρία χρόνια και ένας πατέρας παρηγορεί το παιδί του. «Θα επιστρέψουν γιε μου, θα επιστρέψουν», φαίνεται να του λέει. Και ο μικρός θα περιμένει να δει ξανά τα «παγώνια» στην Premier League…

 

Δημήτρης Μανάκος