Η μέρα που τα… κομπιουτεράκια για την επιβίωση πήραν φωτιά!

Μπορεί ο πρωταθλητής και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια να είχαν κριθεί μια στροφή πριν το φινάλε της σεζόν 2010-11, η μάχη στην ουρά όμως, είχε πέντε ομάδες να παλεύουν για τρεις θέσεις, έχοντας μάλιστα, διαφορά μόλις ενός βαθμού! Με αφορμή το φετινό θρίλερ που τελειώνει σε λίγες ώρες, θυμόμαστε τι συνέβη πριν από 12 χρόνια...  



Η μέρα που τα… κομπιουτεράκια για την επιβίωση πήραν φωτιά!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε ήδη εξασφαλίσει την κατάκτηση της 12ης Premier League στην ιστορία της, ενώ οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ είχαν κλειδώσει την είσοδο στο επόμενο UEFA Champions League. Ωστόσο, η παραμονή στην κατηγορία ήταν ορθάνοικτη, μια αγωνιστική πριν το τέλος.

Η Γουέστ Χαμ, είχε ήδη υποβιβαστεί και μαθηματικά, όμως οι άλλες δύο θέσεις θα κρίνονταν στο νήμα. Μπλάκμπερν και Γουλβς είχαν από 40 βαθμούς, με τους «ρόβερς» να υπερτερούν στη διαφορά τερμάτων. Μπέρμιγχαμ, Μπλάκπουλ και Γουίγκαν (πόσο μακρινή εποχή φαντάζει...) συγκατοικούσαν στους 39 βαθμούς, ενώ η διαφορά τερμάτων τους ήταν μόλις στα δύο γκολ!

Στις 22 Μαΐου 2011, είχε φτάσει η στιγμή που θα κρίνονταν όλα. Γουλβς και Μπλάκμπερν μονομαχούσαν στο «Μολινό», με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες να… προσεύχονται για ισόπαλο αποτέλεσμα, ώστε με δική τους ενδεχόμενη νίκη να τις προσπεράσουν. Η Μπλάκπουλ και η Μπέρμιγχαμ είχαν πολύ δύσκολο έργο, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ αντίστοιχα, ενώ η Γουίγκαν έπαιζε στην έδρα της αδιάφορης Στόουκ.

Στο ντέρμπι παραμονής, η Μπλάκμπερν επικράτησε της Γουλβς με σκορ 3-2 και έμεινε με πανηγυρικό τρόπο στην κατηγορία. Οι «λύκοι», περίμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα των άλλων τριών, ευελπιστώντας τουλάιστον σε ήττες των δύο. Η Γουίγκαν κατάφερε να πάρει το χρυσό «τρίποντο» και σε συνδυασμό με τις ήττες των Μπλάκπουλ και Μπέρμιγχαμ να εξασφαλίσει τη σωτηρία της, μαζί με τη Γουλβς.

Μια τελευταία αγωνιστική για γερά νεύρα και με… 81 διαφορετικά ενδεχόμενα αποτελεσμάτων για τους πέντε εμπλεκόμενους, αποτελεί μέχρι και σήμερα ίσως την πιο εντυπωσιακή μάχη παραμονής στα χρόνια της Premier League.

Τη φετινή σεζόν, Έβερτον, Λέστερ και Λιντς διεκδικούν την 17η θέση που οδηγεί στην παραμονή, με τα «ζαχαρωτά», να κρατούν την τύχη στα χέρια τους και τις άλλες δύο να ελπίζουν σε... βολικά αποτελέσματα. Μπορεί η κατάσταση να μην είναι τόσο περίπλοκη όσο το 2011 και να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο η ιστορία της Premier League έχει δείξει ότι, εκπλήξεις γίνονται συχνά και κανένα σενάριο δεν πρέπει να αποκλειστεί!

Ιάσονας Τσίλης