Ο Φιρμίνο σκοράρει για τη Λίβερπουλ και αυτή είναι η αρχή του τέλους για την Άρσεναλ! (vid)

Το ποδόσφαιρο δεν επιδέχεται «αν». Είναι αυτό που είναι, μία σεζόν εκτυλίχθηκε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αναζητώντας όμως μία στιγμή που θα ήθελε να αλλάξει η Άρσεναλ, ίσως πρέπει να γυρίσουμε στο «Άνφιλντ». Σε εκείνο το γκολ του Ρομπέρτο Φιρμίνο. Στην αρχή του τέλους για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2004…



Ο Φιρμίνο σκοράρει για τη Λίβερπουλ και αυτή είναι η αρχή του τέλους για την Άρσεναλ! (vid)

Η Άρσεναλ έχασε τον τίτλο. Είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Premier League που παρότι βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Οι «κανονιέρηδες» βρίσκονταν στην πρώτη θέση για 248 ημέρες. Από τον Σεπτέμβριο και μετά προπορεύονταν, έχοντας επιδείξει προφανώς πολύ μεγάλη σταθερότητα. Επί της ουσίας, ο Μικέλ Αρτέτα έβλεπε την ομάδα του να είναι καλύτερη από τη Μάντσεστερ Σίτι. Δεν ήταν πιο τυχερή, ήταν ανώτερη. Σε κάθε στατιστική κατηγορία, σε κάθε κατηγορία που την έβαζε σε σύγκριση με το σύνολο του Πεπ.

Όλα αυτά άρχισαν να διαφοροποιούνται στην 30η αγωνιστική. Τότε που οι Λονδρέζοι πήγαν στο «Άνφιλντ» με την ψυχολογία στα ύψη και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό σύνολο για 30 λεπτά.

Βρέθηκαν να προηγούνται με 2-0 με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν μία άλλη ομάδα. Ο Γκρανίτ Τσάκα τσακώθηκε δίχως λόγο με τον Αλεξάντερ Άρνολντ, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, οι γηπεδούχοι μείωσαν και το ματς έγινε… κόλαση.

Ο Άαρον Ράμσντεϊλ άντεξε την πίεση, αλλά στο 86ο λεπτό, ήρθε η ώρα η Άρσεναλ των έξι συνεχόμενων επικρατήσεων να «λυγίσει». Ντρίμπλα πάνω στον Ζιντσένκο πάνω στη γραμμή του κόρνερ, άψογη σέντρα του Άγγλου μπακ και γκολ από τον Ρομπέρτο Φιρμίνο.

 

Το τελικό 2-2 δεν λογίζεται απαραίτητα ως αρνητικό αποτέλεσμα, όμως σε βάθος χρόνου, φαίνεται πως διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην σεζόν της Άρσεναλ. Σαν να χάλασε το μυαλό της, να αλλοιώθηκε η ψυχολογία της, να πίστεψε πως αφού δεν πέρασε μετά από ένα τέτοιο… μισάωρο νικηφόρα από το «Άνφιλντ», πότε θα το κάνει;

Και οι επόμενες δύο αναμετρήσεις ήρθαν να το επιβεβαιώσουν. Ισοπαλία με ακριβώς ίδια εξέλιξη απέναντι στη Γουέστ Χαμ, τρία γκολ από τη Σαουθάμπτον στο «Έμιρεϊτς», με το τελικό 3-3 να αφήνει 2η την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα και εν συνεχεία ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ».

Δεν θέλει και πολύ από εκεί και πέρα. Οι Λονδρέζοι «μπλόκαραν» πλήρως και παρά τις δύο διαδοχικές νίκες με Τσέλσι και Νιούκαστλ, έμοιαζαν «μπλοκαρισμένοι». Άρχισαν να ασχολούνται με τη Μάντσεστερ Σίτι και το εκπληκτικό νικηφόρο σερί της. Και δεν μπορούν να καταλάβουν πως αν οι ίδιοι δεν είχαν δεχθεί εκείνο το… δίκαιο προφανώς γκολ από τον Ντιόγο Ζότα, ενδέχεται η κατάληξη της σεζόν τους να ήταν διαφορετική.

Δημήτρης Μανάκος