Οι περιπτώσεις που το δρομολόγιο Championship - Premier League, ήταν με… one way ticket!

Μετά την επικράτηση της, με 1-0 επί της Άρσεναλ στο «Σίτι Γκράουντ», η Νότιγχαμ Φόρεστ εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο και οι τρεις ομάδες που προβιβάστηκαν από την Championship, κατάφεραν να μείνουν στην κατηγορία, κάτι που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, στα χρόνια της Premier League!



 Οι περιπτώσεις που το δρομολόγιο Championship - Premier League, ήταν με… one way ticket!

Στην αρχή της χρονιάς, υπήρξε η καθιερωμένη συζήτηση περί φαβορί και αουτσάιντερ για τον υποβιβασμό. Όπως γίνεται συνήθως, την τιμητική τους είχαν οι νεοφώτιστες, Φούλαμ, Μπόρνμουθ και Νότιγχαμ Φόρεστ, οι οποίες βρίσκονταν μεταξύ των τεσσάρων επικρατέστερων, να επιστρέψουν στην Championship. Κόντρα στα προγνωστικά, οι τρεις αυτές ομάδες, κατάφεραν να επεκτείνουν την… διαμονή τους στα μεγάλα σαλόνια του Αγγλικού ποδοσφαίρου, για ένα τουλάχιστον ακόμα χρόνο.

Η καθεμία φυσικά, είχε τον τρόπο της. Η Φούλαμ,  είχε μια εξαιρετική εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και διεκδίκησε ακόμα και ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ η Μπόρνμουθ βρήκε τη φόρμα της σε καθοριστικό σημείο και δεν κινδύνευσε ιδιαίτερα. Η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη από την άλλη… καρδιοχτύπησε μέχρι την προτελευταία στροφή, αλλά τελικά πέτυχε τον πολυπόθητο στόχο της.

Στα 31 χρόνια της Premier League, μόλις τέσσερις φορές έχει συμβεί, να παραμείνουν στην κατηγορία και οι τρεις νεοφώτιστες. Πέρα από τη φετινή χρονιά, αυτό συνέβη πρώτη φορά το 2001-02, με το κοινό στοιχείο, να είναι η Φούλαμ, η οποία μαζί με τη Μπλάκμπερν και τη Μπόλτον απέφυγαν τον υποβιβασμό.

Το 2011-12, μπορεί να σημαδεύτηκε από την μυθική τελευταία αγωνιστική και την κατάκτηση του τίτλου από τη Μάντσεστερ Σίτι στο νήμα, με το γκολ του Αγκουέρο, όμως αποτέλεσε παράλληλα και τη δεύτερη φορά στην ιστορία όπου το δρομολόγιο Championship-Premier League, ήταν χωρίς επιστροφή για τις ομάδες που προβιβάστηκαν, δηλαδή τις ΚΠΡ, Νόριτς και Σουόνσι.

Η τελευταία σεζόν, μέχρι και την φετινή, που ξανασυνέβη αυτό, ήταν το 2017-18, όταν οι Νιούκαστλ, Μπράιτον και Χάντερσφιλντ παρέμειναν στην κατηγορία, αμέσως μετά την άνοδο τους, με τις δύο πρώτες μάλιστα, να πρωταγωνιστούν πέντε χρόνια μετά και να εξασφαλίζουν συμμετοχή σε Champions League και Europa League!

Ιάσονας Τσίλης