Χωρίς τον Φιρμίνο η Λίβερπουλ του Κλοπ θα ήταν μια άλλη ομάδα και αυτό τον καθιστά μοναδικό για την ιστορία του συλλόγου!

Όπως θα έλεγαν και οι Κινέζοι, κάθε τι μεγάλο έρχεται η στιγμή που πρέπει να τελειώνει. Το τέλος της παρουσίας του Μπόμπι Φιρμινο ήρθε με γκολ στο φινάλε, σε ένα ματς που γλύτωσε τη Λίβερπουλ από ήττα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία η οκταετής παρουσία του στο «Άνφιλντ» και ο σύλλογος και οι οπαδοί του θα τον έχουν πάντα στη καρδιά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Χωρίς τον Φιρμίνο η Λίβερπουλ του Κλοπ θα ήταν μια άλλη ομάδα και αυτό τον καθιστά μοναδικό για την ιστορία του συλλόγου!

Ο Φιρμίνο ήταν  ένα νούμερο 9 που έκανε τη διαφορά σε στιγμές που είχαν σημασία! Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό! Ο ίδιος μιλώντας μετά το ματς με την Άστον Βίλα είπε πως στο ξεκίνημα όταν ήρθε στο Λίβερπουλ το 2015 είχε προβλήματα! «Στην αρχή όταν έφτασα ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ στο κλίμα, το ποδόσφαιρο, τα πάντα. Όπως για κάθε παίκτη, είναι το ίδιο. Αλλά δόξα τω Θεώ, τα καταφέραμε όλα εδώ, τα κερδίσαμε όλα μαζί. Χωρίς τους συμπαίκτες μου, την οικογένειά μου, τον προπονητή, δεν μπορούσε να γίνει  αυτό. Είμαι πολύ περήφανος για την ιστορία, για όλα όσα πετύχαμε μαζί»

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στο 2015 πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως δεν ήταν πρωταρχική επιλογή του Μπρένταν Ρότζερς,  του τότε προπονητή της Λίβερπουλ, η απόκτηση του Φιρμίνο από την Χοφενχάιμ! Η Λίβερπουλ έκανε επιλογές μέσω της μεταγραφικής επιτροπής εκείνη την εποχή, που η αλήθεια είναι πως κάποιες ήταν πραγματικά εξαιρετικές! Και ο Κουτίνιο και ο Λαλάνα με τέτοιο τρόπο αποκτήθηκαν! Ο Ρότζερς ήθελε τον Μπεντέκε από την Άστον Βίλα και αυτός ήταν η πρώτη του επιλογή συνεπώς κάπου, συμβιβάστηκε,  με την επιλογή Φιρμίνο  προκειμένου να αποκτηθεί ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής μέχρι τότε στην ιστορία της Λίβερπουλ που ήταν ο Βέλγος φορ!

Ο τρόπος που την χρησιμοποιούσε ήταν λάθος. Υπήρχε παιχνίδι που τον έβαλε να παίξει ουσιαστικά αριστερός μπακ χαφ! Σε άλλο ματς τον χρησιμοποιούσε δεξιά, πίσω από τον επιθετικό! Επί της ουσίας στο λίγο διάστημα που έμεινε ακόμα στον πάγκο της Λίβερπουλ μέχρι να αντικατασταθεί στο ξεκίνημα εκείνης της περιόδου τον Οκτώβριο από τον Κλοπ δεν βρήκε τρόπο να χρησιμοποιήσει σωστά ούτε τον Μπεντέκε ούτε τον Φιρμίνο!

Και ξαφνικά με τον ερχομό του Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος ήξερε τον ποδοσφαιριστή από την Γερμανία και την Bundesliga στη Χοφενχάιμ, οι φίλοι  της Λίβερπουλ είδαν ένα βράδυ στα τέλη του Νοεμβρίου του 2015 τον Φιρμίνο σε αυτόν τον ρόλο, που τα επόμενα χρόνια θα έκανε δικό του, του ψεύτικου εννιαριού, να κάνει φύλλο και φτερό μαζί με τον Κουτίνιο την άμυνα της Μάντσεστερ Σίτι στο 1-4 υπέρ των «κόκκινων»!

Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε φανεί πως ο Κλοπ δεν υπολόγιζε  την πανάκριβη μεταγραφή που ήταν ο Μπεντέκε και αυτό φάνηκε όταν τον έδωσε το καλοκαίρι του 2016  στην Κρίσταλ Πάλας!

Ειδικά εκείνη την σεζόν, ο Φιρμίνο έκανε μερικά από τα μεγαλύτερα του παιχνίδια με τη φανέλα της Λίβερπουλ! Στην Ευρώπη ειδικά, στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Άνφιλντ» αλλά και στην ρεβάνς με την Βιγιαρεάλ στον ημιτελικό του Europa League ήταν συγκλονιστικός!

Όμως, η απογείωση ήρθε με τον ερχομό του Μανέ πρώτα και του Σαλαχ  έπειτα! Δεν είναι υπερβολικό να πει κάποιος πως χωρίς την παρουσία του Βραζιλιάνου, η Λίβερπουλ δεν θα είχε λειτουργήσει τόσο υποδειγματικά ώστε να φτάσει να διεκδικεί το πρωτάθλημα απέναντι σε αυτή τη μηχανή που είναι η Μάντσεστερ Σίτι να παίρνει το Champions League και τελικά να κατακτά τον τίτλο που ήταν απωθημένο τόσων ετών!

Η τελευταία διετία, στην οποία ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς του αφαίρεσε σιγά-σιγά αυτή την πρώτη έκρηξη που την χρειαζόταν για να παίξει τον ρόλο! Η ποδοσφαιρική του ευφυία ωστόσο τον διατήρησε να είναι σημαντικός και η αλήθεια είναι πως πρώτα έπαιζε με το μυαλό σε όλο το διάστημα των καλών του χρονών από το 2015 έως το 2021 και λιγότερο με το κορμί! Ξεκάθαρα χωρίς τον Φιρμίνο η Λίβερπουλ του Κλοπ δεν θα ήταν η ίδια ομάδα!

Το «αντίο» ήρθε με ένα γκολ, πραγματικά πολύ ωραίο, το οποίο γλύτωσε την Λίβερπουλ από ήττα απέναντι στην ομάδα του Έμερι την Άστον Βίλα! Θα ήταν για τον ίδιο πιθανώς πιο σημαντικό να είχε δώσει και τη νίκη στην ομάδα του, ωστόσο έχω την εντύπωση πως για τους οπαδούς της Λίβερπουλ αυτό που συνέβη έδωσε και την ευκαιρία για ένα ακόμα πιο συναισθηματικό αντίο!

Και πόσοι άραγε  από αυτούς που τον έβλεπαν να κάνει για τελευταία φορά το γύρο του γηπέδου στο τέλος δεν έπιασαν τον εαυτό τους να δακρύζει, βλέποντάς στο τέλος του παιχνιδιού, το τέλος μιας εποχής! Μίας εποχής που έφερε στην Λίβερπουλ όλους τους τίτλους! Είμαι βέβαιος πως ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν όταν υπέγραφε το καλοκαίρι του 2015 ότι θα ήταν τόσο σημαντικός στον αλλάξει η  ιστορία του συλλόγου!