Έντι Χάου: Άγχος είναι να πληρώνεις τη δόση του δανείου, όχι να βρίσκεσαι στην τετράδα!

Η Νιουκάστλ του Έντι Χάου έχει κάνει την υπέρβαση την φετινή σεζόν επιχειρώντας να εξασφαλίσει την 3η θέση στην βαθμολογική κατάταξη της Πρέμιερ Λιγκ και η νοοτροπία του κόουτς της ομάδας είναι τέτοια που καθιστά ισχυρή την ανθρώπινη πλευρά του, πέρα από αυτή του επαγγελματία...  



Έντι Χάου: Άγχος είναι να πληρώνεις τη δόση του δανείου, όχι να βρίσκεσαι στην τετράδα!

Ο Έντι Χάου ανέλαβε μόλις πριν από έναν χρόνο πριν τις «Καρακάξες» και όπως όλα δείχνουν, έχει βρεθεί η συνταγή μιας επιτυχημένης συνεργασίας. Κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα να ξεπεράσει τον εαυτό του και να ανεβάσει την ομάδα από την 11η θέση στους τέσσερις καλύτερους για φέτος.

Εκτός από τις προπονητικές του ικανότητες και τις γνώσεις του περί τεχνικής και τακτικής, το σημαντικότερο ρόλο δείχνει να παίζει η… νοοτροπία. Πριν λίγο καιρό δήλωσε ότι μεγαλύτερη πίεση σου ασκεί ο δικαστικός επιμελητής που σε κυνηγάει να πληρώσεις τη δόση του δανείου παρά ο «αγώνας» για την κατάκτηση μιας θέσης στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντιθέτως, το γεγονός ότι η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απειλούν να περάσουν μπροστά από την Νιουκάστλ στην 4άδα, προσδίδει περισσότερο ενθουσιασμό και κλιμακώνουν την αγωνία. Έτσι αποκτά ενδιαφέρον η διοργάνωση, ενώ τέτοιες προκλήσεις είναι ωραίο να τεστάρουν τόσο τους παίκτες όσο και τον προπονητή. Αυτό το σασπένς κάνει χαρούμενο τον Χάου. Ιδιαίτερη αντίληψη, την οποία υιοθέτησε καιρό πριν, εκτελώντας χρέη προπονητή στην Μπόρνμουθ πριν 15 χρόνια.

Καθημερινά έβλεπε τους παίκτες του να μην πληρώνονται και να του λένε ότι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τη δόση του δανείου τους. Καταστάσεις σκληρές, αλλά ανθρώπινες συνάμα, που τον προσγείωσαν, διαμόρφωσαν ορθότερα τις απόψεις του και τον ανάγκασαν να διαχειριστεί την πίεση εντός και εκτός γηπέδου. Φυσικό ήταν να ακολουθήσει η επιτυχία.

Οδήγησε τα «Κεράσια» σε τρεις ανόδους μέσα σε 6 χρόνια, τη σεζόν 2009/10 όταν τερμάτισαν δεύτεροι στην League Two, τη σεζόν 2012/13 όταν τερμάτισαν δεύτεροι στην League One και τη σεζόν 2014/15 όταν κατέκτησαν τον τίτλο στην Championship.

Τότε δεν σκεφτόταν το Τσάμπιονς Λιγκ φυσικά, όμως όσο απολαυστικές και αν ήταν οι επιτυχίες του, πάντα ήθελε κάτι περισσότερο∙ και τώρα διεκδικεί αυτό το κάτι παραπάνω με την Νιουκάστλ. Μετά την άνετη νίκη επί της Μπράιτον με 4-1 της απομένει άλλη μια νίκη απέναντι στην Λέστερ. Ακόμη και αν χάσει τον αγώνα κόντρα στην Τσέλσι, θα κλειδώσει την 3η θέση στην κατάταξη και θα κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τελευταία φορά που η Νιούκαστλ είχε τερματίσει τρίτη ήταν την σεζόν 2002/03 υπό τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον.

Δεν φοβάται πια τα μεγαθήρια της Πρέμιερ Λιγκ, επικεντρώνεται στο έργο του, τους στόχους του και την ομάδα του. Προτρέπει τους παίκτες του να απολαμβάνουν κάθε στιγμή και κάθε νίκη, αλλά ποτέ να μην ξεχνούν που βρίσκονταν την περσινή σεζόν, από που ήρθαν και ποιος είναι ο τελικός προορισμός τους. Να μην επαναπαύονται, όμως να θυμούνται πως αν θέλουν κάτι πολύ το μόνο που απομένει είναι να φτάσουν ως εκεί.

Με αυτή την νοοτροπία εξυψώνει και το δικό του ηθικό και της ομάδας του και θυμίζει σε όλους πως είναι απαραίτητο να βλέπουμε τα πράγματα πιο χαλαρά που και που. Άλλωστε, μπροστά σε πιο κρίσιμα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία, η παραμονή στην τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ μοιάζει παιχνιδάκι.

Σουζάννα Μποντίνη