Η «Μπόρο» διέλυε τη Σίτι και οι «πολίτες» άλλαζαν τη σύγχρονη ιστορία τους με τους Σαουδάραβες! (vid)

Πριν από 15 χρόνια, στην τελευταία αγωνιστική του 2008, η Μίντλεσμπρο διέλυσε με 8-1 τη Μάντσεστερ Σίτι. Ανεπανάληπτο ματς. Θα το θυμάται ο Γιώργος Σαμαράς, το είδε από τον πάγκο ο Νέρι Καστίγιο. Μοιάζει όμως σαν να έχει μεσολαβήσει ένας αιώνας από τότε. Διότι η έλευση των Σαουδαράβων άλλαξε την ποδοσφαιρική ιστορία των «γαλάζιων», ενώ η Μίντλεσμπρο βρίσκεται στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!



Η «Μπόρο» διέλυε τη Σίτι και οι «πολίτες» άλλαζαν τη σύγχρονη ιστορία τους με τους Σαουδάραβες! (vid)

Έχουν περάσει 15 χρόνια, όμως ποδοσφαιρικά μοιάζει σαν να έχει μεσολαβήσει… ένας αιώνας! Ήταν 11 Μαΐου όταν  η Μάντσεστερ Σίτι γνώριζε την συντριβή από τη Μίντλεσμπρο, και το England365 κάνει το ανάλογο flashback, παρατηρώντας ωστόσο και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα για τις δυο ομάδες μέχρι και σήμερα στο πέρασμα των χρόνων.

Κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο σήμερα, ωστόσο συνέβη, πριν από 15 χρόνια, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της περιόδου 2007-08!

 

Eστιάζοντας στους «πολίτες», η διαφοροποίηση που έχουν υποστεί από τότε είναι τεραστίων διαστάσεων. Μιλάμε άλλωστε για τη Μάντσεστερ Σίτι που τερμάτιζε – με 55 βαθμούς – στην 10η θέση της Premier League, το γήπεδο της ονομαζόταν ακόμα «City of Manchester Stadium», στον πάγκο της καθόταν ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον και ιδιοκτήτης της ήταν ακόμη ο Ταϊλανδός Τακσίμ Σιναβάτρα.

Το χάσμα μάλιστα στα ρόστερ των δυο περιόδων μοιάζει... χαοτικό! Στους «πολίτες» προ δεκαετίας ξεχώριζαν οι Μίκα Ρίτσαρντς, Ρίτσαρντ Νταν, Στίβεν Άιρλαντ, Ζεοβάνι, Ζέλσον Φερνάντες και Νταράιους Βασέλ. Υπήρχε επίσης ο νεαρός ακόμα γκολκίπερ Τζο Χαρτ, ο νεαρότερος του και μετέπειτα «θρύλος» της Λέστερ, Κάσπερ Σμάιχελ, ενώ στο «γαλάζιο» ρόστερ βρίσκονταν ο 22χρονος τότε Γιώργος Σαμαράς, αλλά και ο γνώριμος μας από το πέρασμα του στον Ολυμπιακό, Νέρι Καστίγιο.

Από την άλλη πλευρά, η Μίντλεσμπρο, που τελείωσε εκείνη τη χρονιά με 42 βαθμούς στην 13η θέση, αγωνιζόταν σταθερά στην Premier League, ενώ δυο χρόνια πριν είχε φτάσει μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τον Μάσιμο Μακαρόνε να «δεσπόζει» στην επιθετική της γραμμή. Τα «βαριά» χαρτιά» την σεζόν 2007/08 αποτελούσαν οι Μαρκ Σβάρτσερ, Τζόναθαν Γούντγκεϊτ, Ρόμπερτ Χουτ, Στιούαρτ Ντάουνινγκ, Τουντσάι Σανλί, Λι Κάτερμολ και Ντέιβιντ Γουίτερ. Προπονητής της ήταν ο νυν τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος ενδέχεται να διάγει και την τελευταία του περίοδο στον πάγκο των «τριών Λιονταριών», αν δεν καταφέρει να κατακτήσει το EURO του 2024.

Μοιάζει λοιπόν πράγματι σαν να έχει μεσολαβήσει ένας αιώνας από εκείνη την αναμέτρηση. Την τελευταία που έδωσε η Μάντσεστερ Σίτι, προτού ολοκληρωθεί η εξαγορά από τους Σαουδάραβες και επί της ουσίας διαφοροποιηθεί ολόκληρη η ποδοσφαιρική της ιστορία.

Διότι πλέον αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στην Αγγλία, υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία, την στιγμή που οδεύει και προς ένα ακόμη. Διαθέτει στο ρόστερ της τον κορυφαίο επιθετικό - βάσει αριθμών - στην ιστορία της Premier League, τον Έρλινγκ Χάαλαντ, έναν από τους καλύτερους πασέρ ever, τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, και φυσικά τον Πεπ Γκουαρδιόλα, που δίδαξε στο «Νησί», πως ακόμη και αν ένας αντίπαλός σου ξεφύγει πάνω από τους 90 βαθμούς, εσύ μπορείς να του πάρεις τον τίτλο. Η Λίβερπουλ των 97 και 93ων βαθμών άλλωστε, το έμαθε καλύτερα από όλους. Ακόμη και από τη φετινή Άρσεναλ.

Όσον αφορά τη «Μπόρο»; Παλεύει να επιστρέψει εκεί που ανήκει, με τον Τσούμπα Άκπομ να είναι ο απόλυτος «ρέκορντμαν» στο ρόστερ της, προκειμένου να της εξασφαλίσει μία θέση στα play-off της ανόδου στην Championship.

Τότε, σε εκείνο το 8-1 επί της ουσίας αποχώρησε ο… Σιναβάτρα προτού αποχωρήσει. Τέσσερα χρόνια πριν παρακολουθήσουμε εκείνο το αλησμόνητο «Agueroooo», στην πιο επιδραστική αλλαγή ιδιοκτησίας που έχουμε δει ποτέ να λαμβάνει χώρα στον 21ο αιώνα.

Ο χρόνος γύρισε 15 χρόνια πριν. Η Μίντλεσμπρο θα ήθελε να μάθει τι έκανε λάθος και γιατί βρίσκεται εκεί που βρίσκεται σήμερα και η Μάντσεστερ Σίτι, να ξαναπαίξει το παιχνίδι, ακόμη και αν δεχόταν οκτώ γκολ και πάλι, για να ξαναζήσει μία - μία τις πιο ένδοξες μέρες της ιστορίας της. Τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι επόμενες…

Δημήτρης Μανάκος