Η Άρσεναλ του έμαθε να πετά πάνω από τα σύννεφα, αλλά ο Μπέργκαμπ φοβόταν τα αεροπλάνα!

Ντένις Μπέργκαμπ. Ένα όνομα μία ιστορία. Ακόμη ένας χρόνος που πέρασε. Άλλη μία αγωνιστική περίοδο που παρήλθε και πλέον, συμπληρώνονται 28 έτη από τότε που ο Αρσέν Βενγκέρ επέλεξε να τον φέρει στο Βόρειο Λονδίνο. Ένα μόνο πράγμα δεν έμαθε ο Ολλανδός στο πλάι του Αλσατού: να πετά με αεροπλάνο! Και ας έφτασε τα 55 του χρόνια!



Η Άρσεναλ του έμαθε να πετά πάνω από τα σύννεφα, αλλά ο Μπέργκαμπ φοβόταν τα αεροπλάνα!

Μπορεί να μιλάμε για τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στον κόσμο που κατάφερε να πείσει έναν σύλλογο, όπως η Άρσεναλ, να μην την ακολουθεί στα ταξίδια που χρειάζονταν αεροπλάνο. Προφανώς και αναφερόμαστε Στον Ντένις Μπέργκαμπ, ο οποίος ανάγκασε τους «κανονιέρηδες» να τον αποκτήσουν υπό αυτή την προϋπόθεση και εν συνεχεία να πάρει τον τίτλο του «ιπτάμενου Ολλανδού».

Έχοντας κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια εδώ και 17 χρόνια, ο Ντένις Μπέργκαμπ, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές της τελευταίας τριακονταετίας, αν όχι διαχρονικά.

Βασικός πυλώνας της Άρσεναλ των επιτυχιών του Αρσέν Βενγκέρ και προϊόν των ακαδημιών του Άγιαξ που και εκείνη την περίοδο τροφοδοτούσε με ταλέντα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, ο ψηλόλιγνος Ολλανδός, πέρα από το ταλέντο του, είχε ακόμη ένα εξίσου βασικό χαρακτηριστικό. Τη φοβία του για τα αεροπλάνα. Μια φοβία, η οποία είναι βαθιά συνυφασμένη με την μυθική του καριέρα.

Πέρασαν 27 χρόνια από τότε που ο Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να τον φέρει στο Βόρειο Λονδίνο, μαθαίνοντας εξ΄ αρχής το πρόβλημα που υπήρχε. Δεν θα ακολουθούσε ποτέ την Άρσεναλ εκτός έδρας, αν χρειαζόταν αεροπλάνο για το ταξίδι. Δεν θα φορούσε ποτέ την ευρωπαϊκή της φανέλα μακριά από το «Χάιμπουρι». Και όμως, ο Αλσατός είπε… ναι.

Η Άρσεναλ τον αποκτά και ο Ντένις Μπέργκαμπ φροντίζει να αποδείξει άμεσα πώς κατάφερε να πείσει τους «κανονιέρηδες» να σεβαστούν την φοβία του. Κανείς δεν πίστευε πως θα κάτσει στο «Νησί» για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτός τους διέψευσε ξανά όλους.

Έπαιξε σε 414 ματς, σκόραρε 114 φορές, μοίρασε 94 ασίστ και πήρε κάθε τρόπαιο, πλην του Champions League, που βρέθηκε στον διάβα του. Τρεις φορές την Premier League, τέσσερις το FA Cup και τρεις το Community Shield. Προφανώς πρέπει να κάνουμε μία εξαίρεση.

Το πρωτάθλημα του 2004! Το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ, την σεζόν που οι Λονδρέζοι έδωσαν ποδοσφαιρική διάσταση στον χαρακτηρισμό… Invincibles. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έγινε αήττητος. Η φοβία του μετουσιώθηκε σε νίκη και η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έμαθε να συμβιβάζεται με τις ιδιαιτερότητες κάθε ποδοσφαιριστή.

Το ερώτημα είναι… Μπορούσε να κάνει αλλιώς και να μην τον αποκτήσει; Όχι! Διότι, η απίστευτη τεχνική που διέθετε ο Μπέργκαμπ, τα μυθικά κοντρόλ του και ο τρόπος που τελείωνε τις φάσεις, απλά δεν υπήρχαν εκείνη την στιγμή, σε άλλον ποδοσφαιριστή στον πλανήτη. Πάρτε και βάλτε δίπλα του τον Τιερί Ανρί, πίσω του τον Βιεϊρά και γύρω γύρω τους Πιρές και Λιούνγκμπεργκ, με τον Λέμανς πίσω, και φτιάξατε τους αήττητους!

Σε ένα απόσπασμα της βιογραφίας του ο Μπέργκαμπ αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, λέγοντας:

«Στις συζητήσεις ανανέωσης συμβολαίου με την Άρσεναλ, αν έλεγα «ένα εκατομμύριο», αφαιρούσαν αυτόματα 100 χιλιάδες, γιατί δεν πετούσα. Και το αποδέχτηκα». Και οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν. Και οι δύο πλευρές, βγήκαν κερδισμένες.

Η Άρσεναλ σε τίτλους και πρεστίζ, ο Μπέργκαμπ ως προς την αναγνώριση του κόσμου, εξαιρώντας φυσικά την απίστευτη ντρίμπλα στον Νίκο Νταμπίζα που δεν θα λησμονηθεί ποτέ.

O φόβος του Ντένις Μπέργκαμπ για τα αεροπλάνα, μπορεί να μην πέρασε ποτέ, παρά τις βοήθειες της ψυχολογίας και όσων την υποστηρίζουν. Ωστόσο, ο Ολλανδός πέταξε πολύ ψηλά με την Άρσεναλ. Ανέβηκε στα σύννεφα και η πτώση δεν ήταν άσχημη. Δεν υπήρξε πτώση για την ακρίβεια. «Του έμαθαν να πετάει πάνω από τα σύννεφα, τους είπε πως φοβάται τα αεροπλάνα!» Χρόνια πολλά Ντένις…

Δημήτρης Μανάκος