Η Έβερτον δεν βοηθάει τον εαυτό της στην προσπάθεια παραμονής...

Η φετινή Έβερτον με τα μεγάλα προβλήματα στο κομμάτι του σκοραρίσματος, ενδεχομένως ν' αποτελέσει ακόμα ένα παράδειγμα των πραγμάτων που... επιβάλλεται ν' αποφευχθούν, στη διαδρομή προς την επίτευξη της παραμονής στην κατηγορία...   



Η Έβερτον δεν βοηθάει τον εαυτό της στην προσπάθεια παραμονής...

Όποιος κοιτάξει την βαθμολογία και δει την Έβερτον στην 19η θέση, μπορεί αρχικά να απορήσει πώς βρέθηκε τόσο χαμηλά. Το ερώτημα είναι εύλογο, μέχρι να παρατηρήσει τα πόσα γκολ έχει σκοράρει φέτος, αφού τα 27 που έχει πετύχει σε 34 ματς, αποτελούν τα λιγότερα οποιασδήποτε ομάδας στη κατηγορία, τη στιγμή που διαθέτει και την 5η χειρότερη άμυνα.

Τα «ζαχαρωτά» αγωνίζονται στην 1η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από το 1955 και μόνο η Άρσεναλ έχει μεγαλύτερο ενεργό σερί παρουσίας (1919/20). Έχει απουσιάσει μόλις τέσσερις σεζόν, έχοντας 120 συμμετοχές, ενώ καμία ομάδα δεν έχει περισσότερες! Εφόσον, όμως, δεν μπορεί να βρει γκολ, δεν μπορεί να κερδίσει παιχνίδια και έτσι, φαντάζει ανέφικτο το να παραμείνει στην Premier League.

Η προϊστορία, άλλωστε, δεν είναι με το μέρος της, καθώς τα τελευταία 11 χρόνια όλες οι ομάδες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα, υποβιβάστηκαν στο τέλος της χρονιάς. Η τελευταία που κατάφερε να «σωθεί», ενώ διέθετε τη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα, ήταν η Στόουκ του Τόνι Πιούλις, την σεζόν 2011/12. Σκόραρε 36 φορές, αλλά τερμάτισε στην 14η θέση και με απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη.

Είχε, ωστόσο, δεχθεί μόλις 53 γκολ, τέσσερα περισσότερα δηλαδή απ’ ότι η 3η Άρσεναλ εκείνη την περίοδο και ένα παραπάνω απ’ όσα έχει ήδη «φάει» φέτος η Έβερτον, παρότι απομένουν άλλες τέσσερις αναμετρήσεις. Επιπλέον, το πρόγραμμα της δεν είναι και το πιο εύκολο, αφού ακολουθούν διαδοχικά παιχνίδια απέναντι σε Μπράιτον (08/05) και Μάντσεστερ Σίτι (14/05).

Ταυτόχρονα, ο προπονητής της, Σον Ντάις, δεν… φημίζεται ιδιαίτερα για την επιθετική του προσέγγιση και φιλοσοφία. Ως εκ τούτου, το πράγμα δυσκολεύει και τα νούμερα το επαληθεύουν. Όταν ήταν στην άκρη του πάγκου της Μπέρνλι, η ομάδα του ήταν δύο φορές ανάμεσα στις τρεις χειρότερες επιθέσεις του πρωταθλήματος, ενώ είχε την χειρότερη όταν υποβιβάστηκε (2014/15), επιβεβαιώνοντας τον κανόνα. Πρώτος της σκόρερ φέτος είναι ο Ντουάιτ ΜακΝιλ, με πέντε μόλις γκολ!

 

 

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Έβερτον και το πόσο… ακατόρθωτο φαίνεται να είναι το να παραμείνει στην κατηγορία, ούσα επτά παιχνίδια χωρίς νίκη και εντός της τελευταίας 3άδας. 

Χρήστος Σκούρας