Γιαννακόπουλος στο England365: «Ο Σαμ Άλαρνταϊς είναι ιδανικός για να σώσει τη Λιντς – Στην Μπόλτον με έκανε να νιώθω σημαντικός»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης και ένας ποδοσφαιριστής που μεγαλούργησε με τη φανέλα της Μπόλτον στα γήπεδα της Premier League, γνωρίζει όσο λίγοι τον Σαμ Άλαρνταϊς. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έζησε μία τετραετία με τον Άγγλο στον πάγκο των Γουόντερερς και το England365 επικοινώνησε μαζί του με σκοπό να μας μιλήσει για την συνεργασία τους στο παρελθόν, αλλά φυσικά και το δύσκολο έργο που ανέλαβε πρόσφατα, να σώσει τη Λιντς από τον υποβιβασμό.  



Γιαννακόπουλος στο England365: «Ο Σαμ Άλαρνταϊς είναι ιδανικός για να σώσει τη Λιντς – Στην Μπόλτον με έκανε να νιώθω σημαντικός»

Συνέντευξη στον Βασίλη Βασιλείου

Χαρακτηρίζεται στην Αγγλία ως ο άνθρωπος τον ειδικών αποστολών και η Λιντς αποφάσισε να του δώσει το «τιμόνι» της ομάδας για να τη βοηθήσει να παραμείνει στην κατηγορία. Ο Σαμ Άλαρνταϊς δύο χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά στους πάγκους, επιστρέφει με στόχο να κρατήσει τα «παγώνια» στην Premier League.

Το έργο που έχει μπροστά του; Δύσκολο έως και... απίθανο. Η Λιντς έχει να αντιμετωπίσει στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν τη Μάντσεστερ Σίτι (εκτός), τη Νιούκαστλ (εντός), τη Γουέστ Χαμ (εκτός) και την Τότεναμ (εντός). Τα πράγματα λοιπόν δεν δείχνουν θετικά για το σύλλογο του Γιορκσάιρ. Ο «Big Sam» ωστόσο έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλάκις ότι... έχει γεννηθεί για τα δύσκολα!

 

Πρόκειται για έναν προπονητή με 17 χρόνια εμπειρίας στην Premier League και δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που καλείται να σώσει μία ομάδα από τον υποβιβασμό. Στο παρελθόν το είχε πετύχει πολλάκις, ενώ σε όλα αυτά τα χρόνια υποβιβάστηκε μονάχα μία φορά. Μόνο τη Γουέστ Μπρομ τη σεζόν 2020-21 δεν μπόρεσε να σώσει. Έκτοτε βέβαια δεν ανέλαβε άλλη δουλειά, μέχρι πρότινος, όταν και η Λιντς τον «ενεργοποίησε».

 

Φυσικά, ο Σαμ Άλαρνταϊς έχει συνδέσει άρρηκτα την καριέρα και το όνομά του με τις σπουδαίες επιτυχίες της Μπόλτον, στην οποία παρέμεινε για οκτώ σεζόν (1999-2007). Ήταν ο άνθρωπος που την ανέβασε στην Premier League και όχι μόνο μπόρεσε να την κρατήσει εκεί, αλλά τη μετέτρεψε σε μία ομάδα που διεκδίκησε πράγματα. Για πρώτη φορά στα χρονικά μάλιστα η Μπόλτον αγωνίστηκε στην Ευρώπη με αυτόν στο τιμόνι, αφού τη σεζόν 2004-05 κέρδισε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ την ίδια περίοδο έφτασε ως τον τελικό του League Cup, όπου ηττήθηκε βέβαια από τη Μίντλεσμπρο με 2-1.

Αυτές οι επιτυχίες και τα κατορθώματα στο «Reebok Stadium» είχαν βέβαια και... ελληνικό άρωμα. Ένας από τους αγαπημένους της κερκίδας, ο δικός μας Στέλιος Γιαννακόπουλος, έζησε μεγάλες στιγμές με τους Γουόντερερς. Ο Stelios αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές από τους οπαδούς της ομάδας, αλλά φυσικά σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η παρουσία του Άλαρνταϊς στον πάγκο της.

Ο Άγγλος τεχνικός ήταν εκείνος που το 2003 καλωσόρισε στο Μπόλτον τον Έλληνα μεσοεπιθετικό και από την πρώτη στιγμή έδειξε να έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις ικανότητές του. Για αυτό άλλωστε δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να τοποθετηθεί για τον Σαμ Άλαρνταϊς και τη νέα πρόκληση με τη Λιντς, από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 με την Εθνική μας ομάδα μίλησε στο England365 και τον Βασίλη Βασιλείου για τον «Big Sam», για την ικανότητά του στις «ειδικές αποστολές», για το χαρακτήρα και τις καινοτόμες ιδέες του, αλλά και για τις ελπίδες που έχει η Λιντς να παραμείνει στην κατηγορία με αυτόν στο «τιμόνι».

- Με την πρόσληψη του Άλαρνταϊς μπορεί η Λιντς να σωθεί ή έστω αυξάνει τις ελπίδες της για παραμονή;

«Αν παρακολουθήσει κανείς τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, φαίνεται ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Το έχει κάνει ξανά και στο παρελθόν, όπως με τη Σάντερλαντ που ήταν πιο δυσχερής η θέση της, αλλά έκανε τρελή πορεία και την κράτησε στην κατηγορία. Πιστεύω ότι έχει αυτό που χρειάζεται ναι, και σαφώς είναι κατάλληλος για αυτή την αποστολή, ασχέτως που το πρόγραμμα της Λιντς είναι δύσκολο».

 

- Τι είναι αυτό που τον καθιστά τον κατάλληλο για να το κάνει και γιατί στην Αγγλία είναι ο ειδικός τέτοιων αποστολών;

«Αρχικά, είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής. Ο ίδιος άλλωστε έκανε μία δήλωση, που σωστά προέβλεψε ότι θα γίνει πρωτοσέλιδο. Είπε συγκεκριμένα ότι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές, μαζί με τον Κλοπ, τον Πεπ, τον Αρτέτα. Συμφωνώ 100% με αυτό και ταυτίζομαι μαζί του. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ποδόσφαιρο, γνωρίζει και έχει φέρει πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους καινοτομίες στο χώρο. Όπως είναι το sports science, όπως είναι η κρυοθεραπεία και το prozone.

Είναι ένας προπονητής πολύ μπροστά από την εποχή του. Μπορούσες να το διακρίνεις και από το 2003, που πήγα εγώ στην Μπόλτον. Τότε η ομάδα διέθετε και έκανε πράγματα που άλλοι, μεγάλοι σύλλογοι της κατηγορίας δεν τα είχαν καν. Οπότε ο συνδυασμός των γνώσεων και της εμπειρίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην προπονητική, τον καθιστούν πάρα πολύ ικανό και αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες υπέρ της Λιντς, για να παραμείνει στην κατηγορία».

 - Θα παίξει ρόλο ότι έχει μείνει μακριά από τους πάγκους για περίπου δύο χρόνια;

 «Νομίζω πως όχι, ειδικά με τις παραστάσεις που έχει στην Premier League. Πλέον έχει ξεκουραστεί αρκετά, έχει κάνει και το κατάλληλο σκάουτινγκ, αυτά τα δύο χρόνια, αφού είναι λάτρης και παραμένει κοντά στη δουλειά. Θεωρώ ότι είναι σε μία ηλικία τέτοια, που μπορεί να γνωρίζει τι να κάνει και πότε να το κάνει, ούτως ώστε να πάρει από την ομάδα το μάξιμουμ».

- Υπάρχει κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει ως προπονητή;

«Αν προσθέσεις όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, συν την ικανότητα που έχει στο one-to-one management, το πως στέκεται στα αποδυτήρια ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες και το πως διαχειρίζεται τους χαρακτήρες. Είναι ένα μεγάλο χάρισμα που έχουν όλοι οι μεγάλοι προπονητές. Και κατά την άποψή μου, είναι ένας κορυφαίος προπονητής σε αξία, και όχι σε ηλικία όπως ανέφερε ο ίδιος χαριτολογώντας. Αυτό είναι το προσόν που έχει στον χαρακτήρα του και στην προσωπικότητά του που τον κάνει να ξεχωρίζει».

- Κάποια προσωπική ανάμνηση ή εμπειρία από το one-to-one management, θυμάστε;

«Έχω φυσικά ναι και με μεγάλη χαρά θα τη μοιραστώ.

Είναι τέτοιο το προσόν που έχει ο Αλαρντάις που σε κάνει να πετάς και να αισθάνεσαι πολύ σημαντικός. Εμένα συγκεκριμένα, με είχε καλέσει μια φορά στο Reebok, σε μια από τις σουίτες που έχει το γήπεδο. Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν ένα τετ-α-τετ μεταξύ των δυο μας. Αντιθέτως μέσα σε αυτό το μίτινγκ ήταν επίσης, ο Φιλ Μπράουν ο βοηθός του, ο ιδιοκτήτης της ομάδας τότε, Έντι Ντέιβις, ο πρόεδρος Φιλ Γκαρτσάιντ και ο ψυχολόγος Μάικ Φορντ.

Αυτή τη συνάντηση λοιπόν την είχε οργανώσει ο Άλαρνταϊς, προκειμένου να πάρει από μένα όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες για να πάμε τον σύλλογο μπροστά. Τι είναι αυτό που έλειπε από το κλαμπ. Τι είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει το κλαμπ, αλλά εκείνη την στιγμή δεν το είχε. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων, προπονητών, κουλτούρας… Για την προσέγγιση στο παιχνίδι, για το σύστημα.

Ιδέες τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου δηλαδή, που θα μπορούσα εγώ να μεταφέρω, έχοντας παραστάσεις από μια μεγάλη ομάδα όπως είναι Ολυμπιακός, για να μεγαλώσουμε το πρεστίζ της Μπόλτον. Να την κάνουμε πιο ελκυστική.

Θυμάμαι όλη τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων που κάναμε. Μέσα από όλη αυτή την ιστορία, σε μία συνάντηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας, θέλω να δείξω πόσο σημαντικός ένιωσα. Αυτός ήταν ο Αλαρντάις και η φιλοσοφία του».

- Πότε περίπου συνέβη αυτό;

«Ήταν σε μία χρονιά που και εγώ ήμουν πολύ καλά αγωνιστικά. Κάποια στιγμή μετά την κατάκτηση του EURO, τη σεζόν 2004-05. Είχαμε βγει Ευρώπη τότε με την Μπόλτον».

- Σας έτρεφε μεγάλη συμπάθεια;

«Μου δείχνει ακόμα και του δείχνω κι εγώ μέχρι σήμερα. Έχουμε κρατήσει επαφές και τον έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση, όπως πιστεύω κι αυτός αντίστοιχα».

- Όσον αφορά τη φετινή Premier League, τι βλέπετε να συμβαίνει στη μάχη του τίτλου αλλά και του υποβιβασμού;

«Η Μάντσεστερ Σίτι έχει αγκαλιάσει το πρωτάθλημα. Θα πρέπει να αυτοκτονήσει για το χάσει μέσα από τα χέρια της και δεν βλέπω πως μπορεί να συμβεί αυτό.

Για τον υποβιβασμό πιστεύω θα γίνει μεγάλη μάχη. Θα παίξουν ρόλο οι ισοβαθμίες σίγουρα, μεταξύ Λιντς, Φόρεστ, Λέστερ. Είναι και η Έβερτον. Στηρίζω τον Άλαρνταϊς σίγουρα. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι μία ομάδα με Έλληνα ιδιοκτήτη, τον κύριο Μαρινάκη, ο οποίος έχει επενδύσει αρκετά στον σύλλογο. Θα ήταν κρίμα να πέσει και προσωπικά θα ήθελα να σωθούν στο τέλος αυτές οι δύο».