«Μιμήθηκε» την Άρσεναλ η Μπαρτσελόνα: Ντεμπούτο για 15 ετών… παιδιά σε Premier League και La Liga!

Τόσο η Άρσεναλ, όσο και η Μπαρτσελόνα, αποφάσισαν φέτος να «γράψουν» ιστορία. Γιατί στο εξωτερικό, ενδέχεται ένας 15χρονος να είναι έτοιμος να πατήσει το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη και αν συζητάμε για ανδρική ομάδα. Το έκανε ο Ίθαν Νουανέρι, τον «μιμήθηκε» ο Λαμίνι Γιαμάλ.



«Μιμήθηκε» την Άρσεναλ η Μπαρτσελόνα: Ντεμπούτο για 15 ετών… παιδιά σε Premier League και La Liga!

Πριν καν μπούμε στο 2023, η Άρσεναλ αποφάσισε να «γράψει» ιστορία στην Premier League. Αγωνιζόταν στο «Κομιούνιτι», επικρατούσε με 3-0 της Μπρέντφορντ και στο φινάλε της αναμέτρησης, ο Μικέλ Αρτέτα αποφάσισε να χαρίσει σε ένα… παιδί, μία στιγμή που θα κρατήσει για πάντα αλησμόνητη.

Με το ρολόι να γράφει 90’, ο Ίθαν Νουανέρι πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τους «κανονιέρηδες». Μπαίνει στο γήπεδο και ολόκληρο το Στάδιο των «μελισσών» τον αποθεώνει. Στην Αγγλία υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χωρούν… οπαδικά και ο μικρός καταχειροκροτείται.

Είναι μόλις 15 ετών και 181 ημερών. Πατώντας το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο, γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που λαμβάνει χρόνο συμμετοχής σε επίπεδο πρωταθλήματος. Έκτοτε, δεν τον ξαναείδαμε, αλλά τι σημασία έχει για ένα «παιδί», που βασικό του μέλημα είναι οι σχολικές του επιδόσεις;

Μερικούς μήνες μετά, η ιστορία επαναλήφθηκε και εκτός «Νησιού». Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι επικρατεί με χαρακτηριστική ευκολία της Μπέτις και ο Τσάβι φέρνει από τον πάγκο ένα πρόσωπο, που δεδομένα δεν γνωρίζουμε. Ονομάζεται Λαμίν Γιαμιάλ και είναι 15 ετών και 290 ημερών.

Φορά το «41» και μπαίνει στο «Καμπ Νου», για να ζήσει το όνειρό του πριν καν ενηλικιωθεί. Άπαντες ρωτούν ποιος είναι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί τον πιο μικρό ηλικιακά παίκτη, που φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ιστορικά σε επίπεδο La Liga.

«Μιμήθηκαν» την Άρσεναλ οι Καταλανοί. Τα παιδιά στο εξωτερικό δεν μεγαλώνουν γρηγορότερα. Απλά πείθουν πιο εύκολα, έχουν τον χώρο να αναδειχθούν και δικαιώνονται για τις προσπάθειές τους. Αποκτούν μία ανάμνηση, για την οποία την επόμενη ημέρα θα ερωτηθούν στο… σχολείο!

Δημήτρης Μανάκος