Το έργο της Ρέξαμ έχει και… sequel: Τα 6+1 παραδείγματα προς μίμηση για back to back άνοδο!

Η Ρέξαμ τα κατάφερε! Επικράτησε (3-1, 22/04) της Μπόρεχαμ Γουντ και εξασφάλισε την άνοδο στην League Two. Μία ιστορική βραδιά για την ομάδα του Ράιαν Ρέινολντς, της οποίας όμως η δουλειά δεν σταματάει εδώ, καθώς θα θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο που έχουν «χαράξει» έξι ομάδες στο παρελθόν και να πάρει διαδοχικές ανόδους στη 3η εθνική κατηγορία!



Το έργο της Ρέξαμ έχει και… sequel: Τα 6+1 παραδείγματα προς μίμηση για back to back άνοδο!

Ο ανταγωνισμός στην National League είναι τεράστιος και αυτό το βιώνει 15 χρόνια η Ρέξαμ. Άκρως ποιοτικές ομάδες, ιστορικοί σύλλογοι και… μόνο η πρωταθλήτρια ανεβαίνει απευθείας!

Όσοι τερματίζουν από την 2η έως και την 7η θέση αγωνίζονται στα πλέι-οφ για άλλο ένα «εισιτήριο», κάτι που ισχύει από τη σεζόν 2017/18 και μετά. Μέχρι τότε, πέντε ομάδες μάχονταν για τη δεύτερη θέση της ανόδου, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 2008/09, όπου προβιβάστηκαν τρεις ομάδες συνολικά.

Πλέον όμως, και μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες στα πλέι-οφ, με τελευταία την περσινή όπου έχασε με 5-4 στην έδρα της από την Γκρίμσμπι στη παράταση, κατάφερε να τερματίσει πρώτη. Με ένα παιχνίδι να απομένει έχει συλλέξει 110 βαθμούς, επίδοση που αποτελεί ήδη τη κορυφαία στην ιστορία της κατηγορίας.

Το δύσκολο είναι να πάρεις την άνοδο στη League Two , αλλά εφόσον τα καταφέρεις, είναι εφικτό να κάνεις εντυπωσιακή πορεία και την επόμενη χρονιά, εξασφαλίζοντας διαδοχικούς προβιβασμούς.

Αυτό άλλωστε, έχουν κάνει έξι ομάδες τα τελευταία 20 χρόνια, με τελευταία την Τρανμίρ το 2019, όταν επικράτησε στον τελικό των πλέι-οφ της Νιούπορτ Κάουντι με 1-0, αλλά υποβιβάστηκε ευθύς αμέσως την επόμενη χρονιά. Διαφορετική ήταν η τύχη της Μπρίστολ Ρόβερς, η οποία πήρε την απευθείας άνοδο στη League One και παρέμεινε εκεί για πέντε σεζόν. Την ίδια μέθοδο αξιοποίησε και η Κρόουλι (2011/12), αλλά μετά από τρία χρόνια στη 3η κατηγορία ήρθε και ο υποβιβασμός ξανά στη League Two.

Την προηγούμενη ακριβώς σεζόν (2010/11), το ταξίδι αυτό είχε πραγματοποιήσει η Στίβενεϊτζ και δύο χρόνια νωρίτερα η Έξετερ, με προπονητή τον Πολ Τίσντεϊλ, ο οποίος είχε περάσει και από τον Πανιώνιο ως ποδοσφαιριστής (1998/99). Καμία από τις δύο ωστόσο, δεν κατόρθωσε να εγκαθιδρυθεί εκεί και μετά από τρία χρόνια υποβιβάστηκε.

Η πιο επιτυχημένη είναι η Καρλάιλ, η οποία πήρε διαδοχικές ανόδους (2004/05 – 2005/06), έφτασε μία… ανάσα από το να αγωνιστεί και στη Championship, αλλά στο τέλος υποβιβάστηκε μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στη League One. Αυτές μπορεί να γίνουν επτά φέτος, καθώς η Στόκπορτ που προβιβάστηκε πέρυσι, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 4η θέση της 3ης κατηγορίας.

Συνεπώς, η δουλειά της Ρέξαμ δεν έχει τελειώσει, μπορεί να εξακολουθεί να ονειρεύεται και αν προετοιμάσει σωστά το «σενάριο» της επόμενης χρονιάς, το… σίκουελ θα «στεφθεί» με επιτυχία…

Χρήστος Σκούρας