Το πανάκριβο λάθος «Πότερ» αναγκάζει την Τσέλσι να διαλέξει προσεκτικά αυτή τη φορά!

Η Τσέλσι «πληρώνει» 21 εκατομμύρια στη Μπράιτον και καθιστά τον Γκρέιαμ Πότερ την πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή προπονητή στην ιστορία της Premier League. Μετά από 206 ημέρες τον απομακρύνει, έχοντας δαπανήσει και 320 εκατομμύρια για να τον στηρίξει. Ποδοσφαιρική παράνοια στον απόλυτο βαθμό, λάθη που πληρώνονται «ακριβά» και που οφείλουν να μάθουν στον Τοντ Μποέλι πως ένας σύλλογος δεν χρειάζεται μόνο τεράστια οικονομικά δεδομένα για να δομηθεί σωστά. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Το πανάκριβο λάθος «Πότερ» αναγκάζει την Τσέλσι να διαλέξει προσεκτικά αυτή τη φορά!

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου όταν ο Γκρέιαμ Πότερ αποφάσιζε να αφήσει τη Μπράιτον και να υπογράψει στην Τσέλσι. Η απόφαση κατά τη γνώμη του αποτέλεσε μία απλή υπόθεση. «Τα πράγματα στην Τσέλσι είναι ευκολότερα, επειδή η ποιότητα της ομάδας είναι πάρα πολύ μεγάλη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Χρειάστηκε κάτι περισσότερο από επτά μήνες για να αντιληφθεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε στον ελάχιστο βαθμό. Στη Μπράιτον είχε φτιάξει ο ίδιος το οικοδόμημα που επιθυμούσε. Με προσεκτικές κινήσεις «έχτισε» μία υπέροχη ομάδα και συνετέλεσε στις μεγαλύτερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.

Εξαιρετικό ποδόσφαιρο, σταθερές κινήσεις, ιστορικά αποτελέσματα και τελευταίο του παιχνίδι εκείνο το 5-2 επί της Λέστερ στο «Άμεξ», που σηματοδότησε και το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ νίκης των «γλάρων» εντός έδρας, ιστορικά στην Premier League.

Ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να φύγει. Ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω και αποτέλεσε τον πρώτο προπονητή που προσλαμβάνει ο ίδιος ο Τοντ Μποέλι, μετά την απόλυση του Τόμας Τούχελ. Η μετακίνησή του συνιστά την ακριβότερη «μεταγραφή» προπονητή στην ιστορία της Premier League, με τη Μπράιτον να λαμβάνει 20 εκατομμύρια από τους «μπλε», λίγους μήνες αφότου εισέπραξε και 60 ακόμη για τον Μαρκ Κουκουρέγια.

Οι «γλάροι» θα βρουν τον δρόμο τους με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, αλλά σχεδόν 210 ημέρες μετά, ο Γκρέιαμ Πότερ αποτελεί παρελθόν από την Τσέλσι, όντας ο χειρότερος προπονητής τα τελευταία 30 χρόνια στο Λονδίνο, αναλογικά με τη βαθμολογική του συγκομιδή, μετά από 20+ αναμετρήσεις.

Έμεινε για εννέα ματς αήττητος στο ξεκίνημα, αλλά ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι έγινε ο πρώτος που τον κέρδισε. Η Μπράιτον πήρε εκδίκηση πρώτη για την απόφασή του να τον αφήσει και έκτοτε, η Τσέλσι επί της ουσίας δεν συνήλθε ποτέ.

Στη μέση της θητείας του συμπλήρωσε περισσότερα από 500 αγωνιστικά λεπτά δίχως γκολ, έφτασε στο σημείο να μετρά μία νίκη σε 10 ματς και ό,τι σημαντικότερο κατάφερε, ήταν η πρόκριση επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ στα προημιτελικά του Champions League, ανατρέποντας το 1-0 της Βεστφαλίας.

Ο Άγγλος όμως δεν έπεισε ποτέ. Δεν ενέπνευσε κάποιον στην Τσέλσι, δεν παρατηρήθηκε κάποια εξέλιξη υπό τις οδηγίες του και οι μόλις 12 νίκες σε 31 παιχνίδια, μόνο με αρνητικό πρόσημο μπορούν να ερμηνευτούν. Σκόραρε 33 φορές, δέχθηκε τόσα γκολ όσα και οι αναμετρήσεις του και μετά τη νέα εντός έδρας ήττα από την Άστον Βίλα, το ποτήρι έμοιαζε να έχει ξεχειλίσει.

Ο ίδιος δήλωνε πως θα καταφέρει να προετοιμάσει κατάλληλα τους ποδοσφαιριστές του, αλλά η στήριξη από τον Τοντ Μποέλι είχε πάψει ήδη να υφίσταται. Το 3ο «διπλό» των «βίλανς» στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στον 21ο αιώνα δεν μπορούσε να περάσει στα ψιλά και υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκρέιαμ Πότερ αποχαιρέτησε το Λονδίνο, έχοντας δει την ομάδα του να ξοδεύει 323 εκατομμύρια για να τον ενισχύσει, κατά το διάστημα της παρουσίας του.

Το μέγεθος της «ζημιάς» επί Πότερ στην Τσέλσι γίνεται φανερό από ένα πράγμα. Αν η ομάδα κερδίσει τα 10 εναπομείναντα ματς της και η πρωτοπόρος Άρσεναλ χάσει τα εννέα που της απομένουν, τότε θα βρίσκεται στο -4. Απίθανο πραγματικά, με την Τσέλσι να φιγουράρει στην 11η θέση της βαθμολογίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετρώντας τρεις ήττες στα έξι τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος.

Ήταν λάθος η πρόσληψή του; Πιθανώς «ναι», από τη στιγμή που ο Τοντ Μποέλι δεν είχε διάθεση να τον στηρίξει μέχρι τουλάχιστον το τέλος της σεζόν. Αλλά ήταν πολύ… ακριβό λάθος, τόσο αναφορικά με τη ρήτρα της Μπράιτον, όσο και για τα ποσά που ξοδεύτηκαν για να καταρτίσουν τα πλάνα του. Μένει να δούμε την επόμενη επιλογή. Οφείλει να ληφθεί μία απόφαση με άκρως ποδοσφαιρικά κριτήρια και όχι με διάθεση εντυπωσιασμού, που δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να ταυτιστεί ο διάδοχος του Πότερ με τον… προκάτοχό του.