Με το μυαλό του Έμερι και σωστές προσθήκες, η Άστον Βίλα μπορεί να γίνει μέλος ενός νέου Big 8!

Η Άστον Βίλα μετρά εννέα νίκες στα 15 τελευταία ματς της στην Premier League. Μόνο Άρσεναλ και Σίτι την ξεπερνούν. Πανηγύρισε «διπλό» στο «Στάμφορντ Μπριτζ», για «παρθενική» φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2011 και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο. Η εξήγηση σε αυτή την εκπληκτική βελτίωση που παρουσιάζει, ακούει στο όνομα του Ουνάι Έμερι. Και έχοντας αυτόν στον πάγκο, έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως μπορεί να καθιερωθεί στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Premier League. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Με το μυαλό του Έμερι και σωστές προσθήκες, η Άστον Βίλα μπορεί να γίνει μέλος ενός νέου Big 8!

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σπουδαία δουλειά πραγματοποιεί ο Ουνάι Έμερι στην Άστον Βίλα; Παρέλαβε μία ομάδα που δεν ήξερε τι έπαιζε και τι κυνηγούσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Μία ομάδα που δεχόταν διαρκώς γκολ και δεν έβγαζε κάποιο πλάνο στο παιχνίδι της, με τον Στίβεν Τζέραρντ να έχει χάσει πλήρως τον προσανατολισμό του. Στο ξεκίνημα της καριέρας του στο «Βίλα Παρκ» επιχείρησε να παίξει επιθετικά, εν συνεχεία υιοθέτησε ένα πιο αμυντικό στυλ παιχνιδιού, αλλά μετά την περσινή, τελευταία αγωνιστική και την ήττα με ανατροπή από τη Μάντσεστερ Σίτι, έδειξε να χάνει το μυαλό του.

Η απόλυσή του αποτέλεσε ένα δείγμα πως η Άστον Βίλα δεν συμβιβάζεται απλώς με το να παραμείνει στην Premier League και η έλευση του Ουνάι Έμερι τη χαρακτηριστικότερη απόδειξη πως οι ιδιοκτήτες της, θέλουν το «κάτι παραπάνω» για τον σύλλογο. Έχοντας πει «όχι» το καλοκαίρι στην Άρσεναλ για την περίπτωση του Ντούγκλας Λουίς, τον διατήρησαν στο ρόστερ τους, ανανέωσαν το συμβόλαιό του και τον παρέδωσαν έτοιμο στον Ισπανό για να τον αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

Αυτός επέστρεψε στην βασική τους ενδεκάδα, ο Όλι Γουότκινς βρήκε ξανά τη φόρμα του και από την 6η Νοεμβρίου, το πρώτο δηλαδή παιχνίδι του Έμερι στην επιστροφή του στην Premier League, μέχρι και σήμερα, οι «χωριάτες» αποτελούν την 3η ομάδα σε συγκομιδή βαθμών στη σεζόν, έχοντας μπροστά τους μόνο την Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Πρακτικά, μόνο οι «κανονιέρηδες» που πραγματοποιούν απίστευτη σεζόν και οι «πολίτες», έχουν καταγράψει περισσότερες επικρατήσεις στα 15 τελευταία παιχνίδια από την Άστον Βίλα, η οποία μετράει εννέα! Αισίως, πανηγύρισε το τρίτο της «διπλό» στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στον 21ο αιώνα, ενώ λίγο έλειψε να κάνει «ζημιά» και στην πρώην ομάδα του, με την Άρσεναλ να «λυτρώνεται» στο «Βίλα Παρκ» από εκείνο το εκπληκτικό σουτ του Ζορζίνιο, που βρήκε στην πλάτη του Μαρτίνες και κατέληξε στα δίχτυα.

Όσον αφορά τις έξι ήττες του στο «τιμόνι» των «βίλανς», το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως το 66,4% αυτών, δηλαδή οι τέσσερις από αυτές που έχει υποστεί, έχουν προέλθει από ομάδες του Big 6!

Εξαίρεση αποτελεί το «διπλό» της Λέστερ επί της Βίλα και ο «σοκαριστικός» αποκλεισμός από τη Στίβενεϊτζ. Αμφότερες όμως ξεχάστηκαν γρήγορα. Διότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Βίλα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, ξεπερνά την Τσέλσι στη βαθμολογία και έχει στον πάγκο της έναν προπονητή που μετρά πέντε ματς αήττητος στο πρωτάθλημα, γνωρίζει τι «φύση» του πρωταθλήματος και έχει το know how για να παίρνει αποτελέσματα.

Ζητούμενο από εδώ και πέρα; Η σταθερότητα. Αυτό που δεν είχε δηλαδή ο Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος είχε ξεκινήσει με επτά νίκες στα πρώτα 17 παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας και ίδιο αριθμό ηττών. Επί της ουσίας, ο Έμερι τον ξεπερνά για πέντε βαθμούς, αλλά το πιο βασικό είναι πως μοιάζει να έχει αλλάξει ολόκληρη η «κοσμοθεωρία» της Άστον Βίλα.

Αν λοιπόν καταφέρει να διατηρήσει βασικούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της, να μην δώσει τον Παγκόσμιο πρωταθλητή, Εμιλιάνο Μαρτίνες, σε άλλον αγγλικό σύλλογο, να κρατήσει τον Γουότκινς, να στηρίξει τον Μπέιλι και να τηρήσει τη συμφωνία με τον Ντάγκλας Λουίς, τότε σίγουρα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο ενόψει των επόμενων αγωνιστικών περιόδων. Αν υποθέσουμε πως υφίσταται ένα Big 8, η Βίλα μπορεί να γίνει η 8η ομάδα.

Έχει καλύτερα οικονομικά δεδομένα από Μπράιτον και Μπρέντφορντ - που έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Premier League, έχει φανατικό κοινό, έχει την δυναμική και σε κάθε περίπτωση έχει έναν από τους πιο μυαλωμένους ανθρώπους στον πάγκο της, σε ολόκληρη την κατηγορία. Ο Ουνάι Έμερι είναι ξανά στην Premier League και η Άστον Βίλα έχει κάθε δικαίωμα να πιστέψει στην καθιέρωσή της στην πρώτη οκτάδα του αγγλικού ποδοσφαίρου.