Ο Έρλινγκ Χάαλαντ κορυφαίος στην Ευρώπη, με γκολ ανά 22 επαφές με τη μπάλα!

Η σεζόν που διανύει ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι γεμάτη ρεκόρ και κορυφαίες στατιστικές επιδόσεις. Μια από αυτές, είναι πως έχει σημειώσει 28 γκολ στο πρωτάθλημα φέτος και σκοράρει κάθε 22.5 επαφές του με τη μπάλα! Και αυτό είναι κάτι που κανονικά θα πρέπει να... χτύπησε καμπανάκια στον Κλοπ για το σημερινό ντέρμπι!



Ο Έρλινγκ Χάαλαντ κορυφαίος στην Ευρώπη, με γκολ ανά 22 επαφές με τη μπάλα!

Η εκτελεστική δεινότητα του Χάαλαντ είναι ένα προσόν που τον χαρακτηρίζει απ’ όταν πρωτοσυστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό. Αυτό εκτίμησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα και για αυτό επέλεξε να τον φέρει στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Νορβηγός έρχεται σπάνια σε επαφή με τη μπάλα αλλά όταν το κάνει, είναι σε επικίνδυνες θέσεις για την αντίπαλη ομάδα. Εκμεταλλευόμενος την ευχέρεια του στο σκοράρισμα, είναι ο μοναδικός παίκτης που στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει λιγότερες από 25 επαφές ανά γκολ που σημειώνει (22.3 επαφές ανά τέρμα)!

 

Το πόσο επικίνδυνες είναι οι θέσεις που υποδέχεται τη μπάλα, φαίνεται στο παρακάτω γράφημα. Στην αριστερή εικόνα είναι το που τη παραλάμβανε ο σέντερ φορ της Σίτι την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ενώ στη δεξιά που την λαμβάνει ο Χάαλαντ φέτος και οι περισσότερες επαφές του, είναι μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

 
Οι λιγοστές του επαφές, έχουν να κάνουν με το πόσο του δίνουν τη μπάλα οι συμπαίκτες του. Μεταξύ των επιθετικών της Premier League, που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 κινήσεις μακριά από τη μπάλα, ο Χάαλαντ είναι αυτός που τροφοδοτείται λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο. Παίρνει τη μπάλα από τους συμπαίκτες του, μόλις στο 31.6% των κινήσεων που κάνει.
 
 
Αλλά ακόμα και έτσι, το σύνολο των γκολ του είναι εντυπωσιακό και καταφέρνει και την κάνει τη «δουλειά» του. Όνειρο του είναι να σκοράρει πέντε φορές σε ένα παιχνίδι, έχοντας ισάριθμες επαφές με τη μπάλα. Και τα νούμερα του δείχνουν ότι, ενώ αυτός θα ήταν ένας παράλογος στόχος για οποιονδήποτε άλλο, αυτό δεν υφίσταται για τον ίδιο…

Χρήστος Σκούρας