Θυμάστε εκείνη την Άρσεναλ; Η μέρα που ο Ανρί πανηγύριζε στο ίδιο γήπεδο με τον Βιεϊρά ως… αντίπαλος! (vid)

Πέρασαν ακριβώς 17 χρόνια από τότε. Από τη μέρα που η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ επικρατούσε με 2-0 της Γιουβέντους στο «Χάιμπουρι» και έβαζε τις βάσεις για τον ημιτελικό του Champions League, όπου έμελλε να χαθεί το τρόπαιο από τη Μπαρτσελόνα.



Θυμάστε εκείνη την Άρσεναλ; Η μέρα που ο Ανρί πανηγύριζε στο ίδιο γήπεδο με τον Βιεϊρά ως… αντίπαλος! (vid)

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Για την ακρίβεια, 17 χρόνια πριν, όταν η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ αποτελούσε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά τους Invincibles, το μόνο πράγμα που έλειπε από τη συλλογή τίτλων του Αλσατού ήταν η κατάκτηση του Champions League.

Όλα έδειχναν πως το 2006 ήταν η… σεζόν του. Η Άρσεναλ προκρίθηκε με χαρακτηριστική ευκολία από τη φάση των ομίλων και βρήκε στον δρόμο της την Ρεάλ Μαδρίτης. Ταξιδεύει στο «Μπερναμπέου» και γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που επικρατεί στο εν λόγω γήπεδο, με τον Τιερί Ανρί να κάνει την κούρσα της… ζωής του.

Στον επαναληπτικό, οι «κανονιέρηδες» κρατούν το «μηδέν» και με «λευκή» ισοπαλία προκρίνονται στα προημιτελικά. Εκεί θα συναντήσουν τη Γιουβέντους των Νέντβεντ και Ντελ Πιέρο, παρότι αμφότεροι έμελλε να απουσιάζουν για διαφορετικούς λόγους από την αναμέτρηση στο Λονδίνο.

Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ δεν έχει δει την εστία της να παραβιάζεται για 559 λεπτά και χρειάζεται ακόμη… 100 για να «σπάσει» το απόλυτο ρεκόρ του Άγιαξ. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και ο στόχος ακόμη πιο απαιτητικός, σε ένα πολύ ιδιαίτερο βράδυ, αν αναλογιστεί κανείς πως ο τελευταίος αρχηγός - μέχρι σήμερα - που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Άρσεναλ, ο Πατρίκ Βιεϊρά, επέστρεφε ως αντίπαλος, με τη φανέλα των «μπιανκονέρι».

Τελικό αποτέλεσμα; Γκολ ο Φάμπρεγκας στο 40’, γκολ ο Τιερί Ανρί στο δεύτερο μέρος, ακόμη ένα clean sheet και ένα 2-0, που καλούνται οι γηπεδούχοι να υπερασπιστούν στο Τορίνο. Το κάνουν ξανά δίχως να δουν την εστία τους να παραβιάζεται και η πρόκριση στα ημιτελικά είναι γεγονός.

Όπως γεγονός είναι πως καμία ομάδα, μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να φτάσει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δίχως να δεχθεί γκολ! Η Άρσεναλ περνά και την Βιγιαρεάλ και βρίσκεται μία «ανάσα» από την απόλυτη δικαίωση.

Ένα ματς που κανένας δεν θα ξεχάσει. Ούτε ο Σολ Κάμπελ που άνοιξε το σκορ απέναντι στη Μπαρτσελόνα, ούτε ο Λέμανς που αποβλήθηκε από νωρίς, ούτε ο Τιερί Ανρί που στο 75’ χαμογελούσε στο κόρνερ και φυσικά ούτε ο… Μπελέτι, που σημείωσε εκείνο το βράδυ ένα από τα έξι - συνολικά - γκολ που έβαλε στην καριέρα του.

Ναι, εκείνη η Άρσεναλ ίσως άξιζε το τρόπαιο. Ίσως η ιστορία να της έχει στερήσει κάτι και για τον λόγο αυτό να «μνημονεύουμε» εκείνη την ομάδα μέχρι και σήμερα. Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ούτε το επίτευγμά της, ούτε ότι ο Τιερί Ανρί πανηγύριζε στο ίδιο γήπεδο με τον Πατρίκ Βιεϊρά, αλλά με διαφορετική… φανέλα!

 

Δημήτρης Μανάκος