Τότεναμ – Κόντε: Finito la musica, passato la festa

Ο αποκλεισμός της Τότεναμ από την Μίλαν στους «16» του Champions League φέρνει και το τέλος του Αντόνιο Κόντε στους «πετεινούς», ένα τέλος που μόνο χαρούμενο δεν θα ήταν.  



Τότεναμ – Κόντε: Finito la musica, passato la festa

Η πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε από την Τότεναμ δημιούργησε την προσδοκία πως ο Ιταλός τεχνικός θα έβαζε τέλος στην ανομβρία τίτλων (τελευταίος τίτλος το 2008). Μετά από 1,5 χρόνο στον πάγκο ο Ιταλός τεχνικός ετοιμάζει βαλίτσες και να αποχωρήσει από το Λονδίνο με το ίδιο ακριβώς στάτους όπως οι προηγούμενοι, ως αποτυχημένος.

Την περσινή σεζόν η ομάδα του Κόντε με ένα τρομερό ντεμαράζ κατάφερε να πάρει την 4η θέση και την έξοδο στο Champions League. Όλοι θεωρούσαν πως ήταν η απαρχή για κάτι καλύτερο, αλλά λίγους μήνες μετά αυτό αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τους οπαδούς της ομάδας. Και τα δύο ματς με την Μίλαν έδειξαν πως για άλλη μια χρονιά η Τότεναμ απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Όταν η κληρωση έβγαλε τους «ροσονέρι» η Τότεναμ φαινόταν το φαβορί. Και αυτό όχι λόγω ονόματος και ιστορίας, αφού δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα 7 πρωταθλητριών της Μίλαν, αλλά με την τωρινή κατάσταση των δύο ομάδων, αφού η Τότεναμ φαινόταν να είναι ανώτερη σε όλα τα άλλα επίπεδα, (οικονομικό, γηπεδικό, εξωαγωνιστικό ακόμα και αγωνιστικό). Παρόλα αυτά μετά το τέλος των δύο αγώνων, μπορεί να πει κάποιος πως η ομάδα του Πιόλι δεν ζορίστηκε καν για να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά.

Ο Κόντε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην ομάδα δεν δίσταζε να παραπονιέται για το οικονομικό στάτους του συλλόγου και τα διαθέσιμα λεφτά στην αγορά, αλλά αν τα συγκρίνει κανείς με την «φτωχή» Μίλαν, τότε είναι η ημέρα με τη νύχτα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως οι πρωταθλητές Ιταλίας δεν θα μπορούσαν με τίποτα οικονομικά να έχουν στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές όπως οι Κέιν, Σον, Ρομέρο, ακόμα και το τελευταίο απόκτημα του Ιανουαρίου, Πέδρο Πόρο.

Έτσι, όταν ήρθε η αποβολή του Ρομέρο και η αλλαγή του Κόντε με τον στόπερ Σάντσες να παίρνει την θέση του Κουλουσέφσκι, το Tottenham Hotspur Stadium εξερράγη. Αποδοκιμασίες κατά του Κόντε και το συναίσθημα της πλήρους απογοήτευσης να καταλαμβάνει τους οπαδούς. Η ένταση που θα περίμενε κανείς από μια ομάδα που κυνηγούσε στο σκορ δεν εμφανίστηκε ποτέ μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και κάπως έτσι για άλλη μια χρονιά η Τότεναμ ήταν κατώτερη των περιστάσεων βλέποντας μια χρυσή ευκαιρία να χάνεται ξανά.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αγωνιστικό. Προφανώς και σε σχέση ακόμα και με ομάδες όπως η Λίβερπουλ που τα λεφτά από την διοίκηση βγαίνουν με το σταγονόμετρο, το υλικό της Τότεναμ δεν είναι ίδιου επιπέδου, αλλά το πρόβλημα εδώ αφορά καθαρά την τεχνική ηγεσία και ονομάζεται Αντόνιο Κόντε. Η αλήθεια είναι ότι ο Ιταλός τεχνικός δεν είδε την θέση του προπονητή σαν την ονειρική δουλειά, αν σκεφτεί κανείς πως το όνομα του είχε συνδεθεί τόσο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όσο και με τις Γιουβέντους και Παρί, ενώ μην ξεχνάμε πως η προηγούμενη του δουλειά ήταν στην Ίντερ, και παρά την όποια προσπάθεια να την ανεβάσει επίπεδο δεν τα κατάφερε.

Ο ίδιος καθόλη την διάρκεια της φετινής σεζόν έβγαζε μια νοσταλγία για την Ιταλία με διάφορες δηλώσεις για την οικογένεια ενώ σε ερωτήσεις για το αν θα ανανεώσει όταν η Τότεναμ πήγαινε καλά δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρος μεταφέροντας τις όποιες αποφάσεις στο τέλος της χρονιάς. Παράλληλα φέτος σε προσωπικό επίπεδο η χρονιά είναι δύσκολη για τον 53χρονο τεχνικό. Αρχικά ο χαμός από λευχαιμία του πιστού του συνεργάτη Τζιανπιέρο Βτεντρόνε, και στη συνέχεια ο θάνατος του φίλου του Τζιανλούκα Βιάλι, σε συνδυασμό με τα δικά του θέματα υγείας (πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση μένοντας στην Ιταλία για αποθεραπεία) συνέβαλαν ώστε να μην βρίσκεται στο 100% της συγκέντρωσης του. Κάτι απολύτως λογικό και ανθρώπινο.

Όλα αυτά τα θέματα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ομάδα. Αποκλεισμός στο Champions League από ομάδα που ήταν στις δυνατότητες της, αποκλεισμός στο FA Cup από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ομάδα Championship, αποκλεισμός στο Carabao Cup από τη Νότιγχαμ Φόρεστ ομάδα που παλεύει για την παραμονή, δείχνει πως παρά την αρκετή ποιότητα που έχει, δεν μπορεί να την παρουσιάσει στο γήπεδο.

Αν μάλιστα, κάποιος πάρει στα σοβαρά τα όσα δήλωσε ο Ριτσάρλισον μετά τον αποκλεισμό από την Μίλαν, φαίνεται πως υπάρχει και θέμα στα αποδυτήρια μεταξύ των παικτών και του Κόντε. Όλα αυτά ενώ η Τότεναμ βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας με την Λίβερπουλ όμως να έρχεται φορτσάτη από πίσω. Το σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα του τι θα πράξει ο ηγέτης των «πετεινών», Ντάνιελ Λίβι, και το αν θα κρατήσει τον Ιταλό τεχνικό μέχρι το τέλος της σεζόν, η σχέση Τότεναμ – Κόντε δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Και όπως φαίνεται καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται διάφορα ονόματα για αντικαταστάτη του. Πλέον το θέμα για τους δύο είναι η επόμενη ημέρα, μια ημέρα που το πιο πιθανό είναι να βρει τον Κόντε είτε σπίτι του είτε σε κάποια ομάδα της Ιταλίας (φήμες θέλουν την Ίντερ να σκέφτεται ξανά την πρόσληψη του) και την ομάδα του Βορείου Λονδίνου να ψάχνει για τον άνθρωπο που θα ξετυλίξει το γύρω περιτύλιγμα (το καλύτερο γήπεδο στην Αγγλία, πιστούς οπαδούς, καλή ομάδα) και θα μπορέσει επιτέλους να βάλει την Τότεναμ σε ένα δρόμο γεμάτο επιτυχίες, όπως είχε κάνει ο αγαπημένος της εξέδρας Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Θοδωρής Βασίλης