¶αρον Ράμσντεϊλ – Νικ Πόουπ: Ποιος θα είναι ο μελλοντικός γκολκίπερ της Εθνικής Αγγλίας;

Και οι δύο τερματοφύλακες πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν και είναι άκρως επιδραστικοί για τις ομάδες τους. Αποτελούν πιθανές επιλογές του Γκάρι Σάουθγκεϊτ για τη θέση του βασικού γκολκίπερ της εθνικής Αγγλίας και με τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων να πλησιάζουν, είναι λογικό να αρχίσουν να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ τους.  



¶αρον Ράμσντεϊλ – Νικ Πόουπ: Ποιος θα είναι ο μελλοντικός γκολκίπερ της Εθνικής Αγγλίας;

Η ¶ρσεναλ και η Νιούκαστλ διαθέτουν τις δύο καλύτερες άμυνες στην φετινή Premier League και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Ράμσντείλ και Πόουπ. Για τους μεν «κανονιέρηδες» ο δικός τους πορτιέρε έχει καταφέρει να κρατήσει 11 φορές ανέπαφη την εστία του, με οκτώ εξ αυτών μάλιστα να έρχονται μακριά από το «Έμιρεϊτς». Τόσες εκτός έδρας είχε μόνο ο Γιενς Λέμαν, τη σεζόν 2003/04, όταν και η ¶ρσεναλ κατέκτησε τελευταία φορά το πρωτάθλημα.

Από την άλλη μεριά, ο Πόουπ έχει κρατήσει το «μηδέν» 12 φορές και έχει βοηθήσει τις «καρακάξες» που έχουν δεχθεί μόλις 15 γκολ σε 23 αναμετρήσεις. Επί εποχής Premier League ποτέ δεν είχαν καλύτερο παθητικό σε αυτό το σημείο της αγωνιστικής περιόδου!

Τα νούμερα συνιστούν ότι η ικανότητά τους είναι παρεμφερής. Αμφότεροι καταγράφουν 2.3 επεμβάσεις ανά αγώνα, με τον Πόουπ όμως να αποσοβεί μεγαλύτερο ποσοστό των σουτ που δέχεται (78% έναντι 72%). Ταυτόχρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες επεμβάσεις έως τώρα στη σεζόν, αφού 58 έχει κάνει ο Ράμσντειλ και 54 ο γκολκίπερ της Νιούκαστλ.

Ο τερματοφύλακας της ¶ρσεναλ, βέβαια, έχει χρεωθεί ένα λάθος που οδήγησε σε γκολ, όταν στη νίκη απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-2, 22/1) δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη μπάλα από κόρνερ, αφού συγκρούστηκε με συμπαίκτη του, και ο Λισάντρο Μαρτίνες σκόραρε με κεφαλιά.

Στον Πόουπ αντιθέτως μπορεί να καταλογιστεί η αποβολή στο ματς με την Λίβερπουλ, όπου αφού έκανε λάθος υπολογισμό, έπιασε τη μπάλα με τα χέρια εκτός περιοχής και έλειψε από τον τελικό του League Cup με αντίπαλο τους «κόκκινους διαβόλους», ματς που η ομάδα του έχασε 2-0.

Η συνεισφορά τους σε φάση ανάπτυξης είναι επίσης παρόμοια, καθώς το ποσοστό ακρίβειας στις μεταβιβάσεις τους είναι στο 63% για τον γκολκίπερ της ¶ρσεναλ και στο 58% για αυτόν της Νιούκαστλ. Αποτελούν τα χαμηλότερα όμως μεταξύ των ομάδων που βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις της βαθμολογίας και αυτό το κομμάτι σίγουρα χρήζει βελτίωσης!

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Ράμσντεϊλ έχει τρεις συμμετοχές με το εθνόσημο κρατώντας δύο φορές ανέπαφη την εστία του ενώ ο Πόουπ έχει αγωνιστεί 10 φορές (συμπεριλαμβανομένων των φιλικών) και δεν έχει δεχθεί γκολ τις επτά από αυτές.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όπου η Αγγλία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά χάνοντας από τη Γαλλία (2-1), ο Σάουθγκεϊτ είχε επιλέξει τον Τζόρνταν Πίκφορντ της Έβερτον για βασικό αλλά η σπουδαία σεζόν που διανύουν ο Ράμσντειλ και ο Πόουπ αναμφίβολα του δημιουργεί έναν… πονοκέφαλο για τον ποιον θα διαλέξει, ενόψει του Euro 2024 και των προκριματικών του που ξεκινούν σύντομα (23/3).

Χρήστος Σκούρας