Αν ψάχνουμε για ήρωες στην Άρσεναλ, ας σταματήσουμε στον Σάκα των 18… στιγμών σε 25 ματς! (vids)

Ναι, ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι είναι ο πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ στην φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Αντιλαμβανόμαστε όμως όλοι τι σεζόν διανύει ο Μπουκάγιο Σάκα; Ο άνθρωπος που όταν η ομάδα του «κολλάει», είναι πάντα εκεί για να δώσει τη λύση!



Αν ψάχνουμε για ήρωες στην Άρσεναλ, ας σταματήσουμε στον Σάκα των 18… στιγμών σε 25 ματς! (vids)

Κάθε ένας από τους ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ έχει δει την απόδοσή του να αυξομειώνεται κατά την διάρκεια της σεζόν. Είναι απολύτως λογικό και ουδείς κατακρίνει κανέναν. Μεσολάβησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, η αγωνιστική δράση σταμάτησε και όταν ξεκίνησε και πάλι, ήταν σίγουρο πως τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.

Η Άρσεναλ συνέχισε εκεί από όπου σταμάτησε, αλλά δεν ήταν όλοι ίδιοι. Εξαιρώντας λοιπόν τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, όλοι μπορούμε να βρούμε λάθη του Ράμσντεϊλ, λάθη του Γκάμπριελ και αστάθεια από τον Σαλιμπά, ντεφορμάρισμα από τον Γουάιτ και κομβικό σφάλμα του Τομιγιάσου απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, χτυπήματα του Ζιντσένκο και μέτρια απόδοση από τον Κίραν Τίρνι.

Και ο Τόμας Πάρτεϊ χτύπησε, με τον Ζορζίνιο να παίρνει την θέση του, ενώ στα τρία διαδοχικά ματς που η Άρσεναλ δεν κέρδισε, ο Γκρανίτ Τσάκα δεν ήταν το ίδιο καλός, όπως και ο Μαρτίν Έντεγκααρντ με τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι. Και όταν οι τρεις τους δεν είναι καλά, σαφώς και η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει.

Δεν θα βάλουμε στην εξίσωση τον Έντι Ενκέτια, που επίσης όταν παίζει είναι χρήσιμος, αλλά θα επιβεβαιώσουμε με… αποδείξεις πως ένας είναι πάντα καλός! Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται.

Ο λόγος φυσικά για τον Μπουκάγιο Σάκα. Έναν από τους έξι ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Premier League που έφτασε τόσο γρήγορα τα 50 γκολ με τη φανέλα της ομάδας του και ο πρώτος μετά τον Σεσκ Φάμπρεγας που το κάνει με την Άρσεναλ.

Ένας ποδοσφαιριστής που ακόμη και σε μία… μέτρια για τον ίδιο μέρα, μπορεί να «ξεκλειδώσει» στον απόλυτο βαθμό την Άρσεναλ. Να της δώσει μία ιδέα που δεν έχει, να δημιουργήσει ένα ρήγμα με μία ατομική του προσπάθεια, να σκοράρει όταν άπαντες δυσκολεύονται και να δώσει μία ασίστ (από τις 9 που ως στιγμής έχει χαρίσει), για να χρίσει σκόρερ κάποιον συμπαίκτη του.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να λογίζεται ως τέτοια. Και ο Μπουκάγιο Σάκα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο 3ο καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της ομάδας του μετά από 25 αγωνιστικές… Διότι στα 18 από τα 25 αυτά ματς, έχει συμμετοχή με γκολ ή ασίστ. Και τα περισσότερα από αυτά είναι κρίσιμα. Όπως ήταν και αυτό απέναντι στην Έβερτον, ασχέτως αν το ματς ολοκληρώθηκε με το ευρύ 4-0 και την 2η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη των «κανονιέρηδων», μετά το 5-0 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Αυτό είναι λοιπόν ο Μπουκάγιο Σάκα. Ήρωας στην ηλικία των 21! Ανανεώνει, εξασφαλίζει αισίως πως το μέλλον του ανήκει στην Άρσεναλ και την οδηγεί περισσότερο από κάθε άλλον, στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια. Τι τρόπος για να αντιδράσεις μετά το χαμένο πέναλτι προ διετίας, στον τελικό του EURO 2021. Εντυπωσιακή η ωριμότητα και η εξέλιξη που χαρακτηρίζουν αυτό το παιδί…

Αναλυτικά, τα ματς που ο Μπουκάγιο Σάκα «ξεκλείδωσε» την Άρσεναλ:

Κρίσταλ Πάλας – Άρσεναλ 0-2 (το δεύτερο γκολ – αυτογκόλ, που «κλείδωσε» το τρίποντο)

 

Άρσεναλ – Φούλαμ 2-1 (την ασίστ στο γκολ της ισοφάρισης του Έντεγκααρντ)

 

Άρσεναλ – Άστον Βίλα 2-1 (την ασίστ στο γκολ νίκης του Μαρτινέλι)

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 3-1 (το γκολ της ισοφάρισης στο «Ολντ Τράφορντ»)

 

Μπρέντφορντ – Άρσεναλ 0-3 (την εκτέλεση κόρνερ στο γκολ του Σαλιμπά, που έκανε το 1-0 και την πάσα στο μακρινό σουτ του Φάμπιο Βιέιρα)

 

Άρσεναλ – Τότεναμ 3-1 (το σουτ που απέκρουσε ασταθώς ο Γιορίς, για να κάνει το 2-1 ο Ζεσούς)

 

Άρσεναλ – Λίβερπουλ 3-2 (το δεύτερο γκολ στο τέλος του πρώτου μέρους και το νικητήριο πέναλτι απέναντι στον Άλισον)

 

Λιντς – Άρσεναλ 0-1 (το νικητήριο γκολ απέναντι στα «παγώνια», με το δεξί, στην κλειστή γωνία του Μελιέ)

 

Άρσεναλ – Μάντσεστερ Σίτι 1-3 (το γκολ της ισοφάρισης με πέναλτι)

 

Άρσεναλ – Νότιγχαμ Φόρεστ 5-0 (την ασίστ στου γκολ του Μαρτινέλι, για να κάνει η ομάδα του το 1-0 από νωρίς)

 

Τσέλσι – Άρσεναλ 0-1 (την ασίστ από κόρνερ για το γκολ του Γκάμπριελ Μανγκαλάες)

 

Άρσεναλ – Γουέστ Χαμ 3-1 (ισοφάρισε για τους Λονδρέζους στο δεύτερο μέρος, ύστερα από σουτ – πάσα του Έντεγκααρντ)

 

Μπράιτον – Άρσεναλ 2-4 (το πρώτο γκολ της αναμέτρησης, στο 2ο λεπτό, για να πάρει προβάδισμα η ομάδα του)

 

Τότεναμ – Άρσεναλ 0-2 (την σέντρα – σουτ για το 1-0 της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα, το οποίο προσμετρήθηκε ως γκολ του Γιορίς και την ασίστ στο σουτ του Έντεγκααρντ)

 

Άρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2 (το τρομερό σουτ στην έναρξη του δευτέρου μέρους, για να δώσει προβάδισμα στην Άρσεναλ για πρώτη φορά στο ματς)

 

Άρσεναλ – Μπρέντφορντ 1-1 (την ασίστ στο πρώτο γκολ του Τροσάρ με τη φανέλα της Άρσεναλ, για να ανοίξει το σκορ)

 

Άστον Βίλα – Άρσεναλ 2-4 (το γκολ της ισοφάρισης στο πρώτο μέρος, με τρομερό σουτ στην κίνηση εντός περιοχής)

 

Άρσεναλ – Έβερτον 4-0 (το γκολ που θύμισε… Λιντς με το δεξί πόδι για το 1-0 και την ασίστ στο δεύτερο, για να χριστεί σκόρερ ο Μαρτινέλι)

 

Δημήτρης Μανάκος