Έβαν Φέργκιουσον : Το… κερασάκι στη τούρτα της φετινής Μπράιτον!

Όλα βαίνουν τέλεια φέτος για τους «γλάρους», οι οποίοι διαθέτουν ένα ποιοτικό σύνολο και δίκαια βρίσκονται στην 8η θέση της Premier League. Και εκεί που μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι τα πράγματα δεν γίνεται να εξελιχθούν καλύτερα, έρχεται ένας… Φέργκιουσον να βάλει το όνομα του στην «κουβέντα»!



Έβαν Φέργκιουσον : Το… κερασάκι στη τούρτα της φετινής Μπράιτον!

Ο 18χρονος Ιρλανδός είχε απορρίψει στο παρελθόν την Λίβερπουλ γιατί θεωρούσε ότι στην Μπράιτον θα έβρισκε την ευκαιρία από μικρή ηλικία να αγωνιστεί. Και είχε απόλυτο δίκιο αφού ο Ντε Τζέρμπι μετά τη διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον εμπιστεύτηκε και σταδιακά τον μετατρέπει και σε βασικό. Σημείωσε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στη νίκη επί της Στόουκ με 1-0 (28/2) και την έστειλε στα προημιτελικά του FA Cup.

Έχει έρθει να της δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει απ’ όταν ανέβηκε στη Premier League, το σκοράρισμα. Ο Γκλεν Μάρεϊ δεν αντικαταστάθηκε ενώ οι δύο κορυφαίοι της σκόρερ τα τελευταία τρία χρόνια, Νιλ Μοπέ και Λεάντρο Τροσάρ, πουλήθηκαν μέσα στη σεζόν.  Έμεινε, έτσι, με τον Ντάνι Γουέλμπεκ, που διαρκώς τραυματίζεται και με τον Ντενίζ Ουντάβ, ο οποίος πέρυσι σημείωσε 26 γκολ στο Βέλγιο με την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, αλλά φέτος δεν έχει καταφέρει να πετύχει ούτε ένα!

Τα γκολ, γενικότερα, έρχονται με μεγάλη δυσκολία  και ακόμα και πέρυσι, που τερμάτισε στη 9η θέση, διέθετε την χειρότερη επίθεση από τις ομάδες που παρέμειναν στην κατηγορία. Και εκεί είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο Φέργκιουσον και τα ρεκόρ που κατέρριψε. Σκόραρε απέναντι στην Άρσεναλ, στην ήττα της με 4-2 μέσα στο «Άμεξ», και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπράιτον στην Premier League. Στο επόμενο ματς με την Έβερτον πήρε φανέλα βασικού και πέτυχε πάλι γκολ, όντας πλέον ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε διαδοχικά ματς από τον Φεντερίκο Μακέντα το 2009!

Η Μπράιτον έχει καταφέρει να βρει γκολ από πολλούς διαφορετικούς παίκτες και η επίθεση της δεν βασίζεται σε έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Απλά εκείνος της προσφέρει κάτι που δεν έχει, τα χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητα ενός πραγματικού σέντερ φορ. Σε 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα έχει σημειώσει τρία γκολ και δύο ασσίστ και σκοράρει κάθε 103 αγωνιστικά λεπτά. Μόνο ο Χάαλαντ πετυχαίνει γκολ πιο συχνά, κάθε 71!

Τα τελειώματα τους στις φάσεις είναι πολύ καλά και είναι πιο εύστοχος απ’ ότι προβλέπουν τα xGoals του (1.68). Ταυτόχρονα, οι κινήσεις του στον χώρο και οι τοποθετήσεις του μέσα στην αντίπαλη περιοχή είναι ιδανικές. Με αυτόν τον τρόπο σημείωσε και το γκολ απέναντι στη Στόουκ ενώ παρόμοια έχει πετύχει μέσα στη σεζόν απέναντι στην Έβερτον αλλά και την Λέστερ.

Ένας επιθετικός που φαίνεται αρκετά άνετος με το να κάνει τα πάντα στο γήπεδο και που είναι τρομερά ταλαντούχος. Ήρθε από το… πουθενά και είναι ένα από τα μεγαλύτερα θετικά του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι φέτος, παρότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να το περιμένει. Μπορεί να έφυγε ο Πότερ αλλά η Μπράιτον εξακολουθεί να κάνει… μαγικά!

Χρήστος Σκούρας