Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ : Ο Έρικ Τεν Χαγκ απέδειξε ότι ήταν θέμα νοοτροπίας και πειθαρχίας, όχι ποιότητας…

Οι παίκτες του τον επαινούν για τις προπονήσεις του και για την προσωπικότητα του. Είναι απαιτητικός και αμερόληπτος και έχει καταφέρει να τους περάσει το μήνυμα που ήθελε, ότι όλα θα γίνονται με τον δικό του τρόπο, και αυτό φέρνει αποτελέσματα.  



Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ : Ο Έρικ Τεν Χαγκ απέδειξε ότι ήταν θέμα νοοτροπίας και πειθαρχίας, όχι ποιότητας…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε χαρακτήρα και με ανατροπή πήρε την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα για τη φάση των «16» του Europa League. Η ομάδα την ίδια στιγμή βρίσκεται στη 3η θέση της Premier League πέντε βαθμούς από τη κορυφή, με ματς παραπάνω βέβαια, και στον 5ο γύρο του FA Cup. Τη Κυριακή, επίσης (26/2), αγωνίζεται απέναντι στη Νιούκαστλ στον τελικό του League Cup, και θέλει να κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο μετά και το 2017!

Με κάτι παραπάνω από μισή σεζόν στους «κόκκινους διαβόλους» ο Τεν Χαγκ έχει καταφέρει να λύσει προβλήματα που υπήρχαν ακόμα και από την παρουσία του Μουρίνιο στον πάγκο της ομάδας. Η πειθαρχία στα αποδυτήρια ήταν μία εκ των μεγαλύτερων παθογενειών στον σύλλογο, σύμφωνα με τον Λουκ Σο.

 «Σε έναν μεγάλο σύλλογο σαν και αυτόν, έτσι νομίζω πρέπει να είναι τα πράγματα. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει, και θεωρώ ότι αυτό ήταν μέρος του προβλήματος στο παρελθόν. Ο προπονητής τα υπολογίζει όλα και όπως είδατε σήμερα, αν δεν διατηρείς τα στάνταρ σου υψηλά τότε δεν θα παίξεις», είπε μετά την απόφαση του Τεν Χαγκ να αφήσει τον Ράσφορντ στον πάγκο (31/12 με αντίπαλο τη Γουλβς) επειδή… παρακοιμήθηκε!

Εκείνος απολογήθηκε για το λάθος του και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 1-0 στο «Μολινό» ερχόμενος ως αλλαγή. «Παρακοιμήθηκα και έχασα τη συνάντηση πριν το παιχνίδι. Άργησα λιγάκι. Είναι οι κανόνες της ομάδας και κατανοώ την απόφαση», δήλωσε ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ μετά το ματς. Ο Τεν Χαγκ είπε ότι «αυτή ήταν η σωστή αντίδραση».

 

 

Και έτσι έχει μάθει τους παίκτες του. «Είναι απαιτητικός. Ή κάνεις αυτό που λέει ή δεν παίζεις. Το έκανε με τον Σάντσο, με τον Ράσφορντ και με τον Ρονάλντο», είπε ο Μπρούνο Φερνάντες στον Ρίο Φέρντιναντ και το BT Sport. Ήθελε να στείλει ένα μήνυμα σε όλους. Ουδείς αναντικατάστατος, ακόμα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως αποδείχθηκε. Με εκείνον είχε τα μεγαλύτερα ζητήματα, όπως όταν αρνήθηκε να περάσει στον ματς με την Τότεναμ (19/10) και αποχώρησε για τα αποδυτήρια πριν την λήξη του αγώνα. «Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Είναι σημαντικό για την νοοτροπία των παικτών» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου μετά την αναμέτρηση.

 

Έτσι πράττει από την αρχή της σεζόν αφού ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ήττα 2-1 μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» από την Μπράιτον και 4-0 από την Μπρέντφορντ. Απολογήθηκε στους οπαδούς για την βαριά ήττα και τιμώρησε αναλόγως την ομάδα του για την εμφάνιση της. Την έβαλε, ημέρα ξεκούρασης, να τρέξει 13.8 χλμ., όσα δηλαδή έτρεξαν παραπάνω οι παίκτες της Μπρέντφορντ από εκείνη. Και ο ίδιος το έκανε μαζί τους!

«Όταν ο προπονητής κάνει την τιμωρία μαζί σου, σε κάνει να νιώθεις πως γνωρίζει ότι και αυτός ήταν μέρος της κακής εμφάνισης. Ήθελε να μας κάνει να καταλάβουμε ότι είμαστε μαζί στις καλές και στις κακές στιγμές. Δείχνει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του», σχολίασε ο Μπρούνο Φερνάντες. Οι παίκτες ενστερνίστηκαν την σκέψη του προπονητή τους και αυτό είναι που έφερε εν τέλει το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και τα σπουδαία αποτελέσματα, όπως αυτό με τη Μπαρτσελόνα.

Η νοοτροπία μπορεί να αποτελέσει ειδοποιό διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο, όπως φαίνεται και από την αντίδραση του Κασεμίρο μετά το ματς. Έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, αλλά και πάλι το ξέσπασμα του δείχνει το πόσο ήθελαν την πρόκριση οι παίκτες της Γιουνάιτεντ.

 

Μέσα στη σεζόν έχει τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλη ομάδα (28) και βρίσκεται ένα βήμα πριν από το πρώτο της τρόπαιο με εκείνον στην άκρη του πάγκου. Είναι μέσα και στις τέσσερις διοργανώσεις λίγο πριν έρθει ο μήνας Μάρτιος και δείχνει ότι κατά κύριο λόγο δεν ήταν θέμα ποιότητας του ρόστερ που τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αλλά νοοτροπίας και πειθαρχίας. Και αν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχει αναμορφώσει τόσο την εικόνα της, ποιος ξέρει μέχρι που μπορεί να την φτάσει…

Χρήστος Σκούρας