Οι Άγγλοι δεν μπήκαν… ποτέ στη φάση των «16»: Αν μετρούσαμε βαθμούς, θα είχαν πάρει έναν από τους 12!

Μπορεί να μοιάζει εντελώς… οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική των Άγγλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως είναι μία πραγματικότητα. Ούτε μία ομάδα από το «Νησί» κατάφερε να κερδίσει στο πρώτο ματς της φάσης των «16» του Champions League, με τη Μάντσεστερ Σίτι να είναι η μοναδική που δεν ηττήθηκε! Εντυπωσιακό...



Οι Άγγλοι δεν μπήκαν… ποτέ στη φάση των «16»: Αν μετρούσαμε βαθμούς, θα είχαν πάρει έναν από τους 12!

Είναι δεδομένο πως οι αγγλικές ομάδες λογίζονται ως τα πρώτα φαβορί, μεταξύ άλλων, για να κατακτήσουν το Champions League. Και δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ποιες συμμετέχουν στην φάση των «16», σε συνδυασμό με τα πεπραγμένα τους τα προηγούμενα χρόνια.

Ο λόγος για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον ένα χαμένο τελικό, τον… απίθανο, περσινό αποκλεισμό και φυσικά τις τέσσερις κατακτήσεις Premier League την τελευταία πενταετία, και για τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, των τριών τελικών σε έξι χρόνια, της μίας κατάκτησης, των δύο νικηφόρων εγχώριων Κυπέλλων πέρυσι, και των 97 και 92 βαθμών σε βάθος τετραετίας, που δεν αρκούσαν για να πάρει το πρωτάθλημα στο «Νησί».

Ακολουθούν οι δύο… Λονδρέζοι. Η προπέρσινη πρωταθλήτρια, Τσέλσι, η οποία ανέκαθεν είναι επικίνδυνη στον εν λόγω θεσμό και φυσικά η Τότεναμ, που ναι μεν δείχνει να έχει ταβάνι φέτος, αλλά μην ξεχνάμε πως αυτή αντιμετώπισε η Λίβερπουλ στον πρώτο της τίτλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετά από 15 χρόνια.

Συνεπώς, όλες έχουν τις πιθανότητές τους, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, άπαντες έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Με μοναδική εξαίρεση ίσως τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συμπατριώτες της ως σύλλογος, δεν ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» του Champions League.

Ναι, το 1-1 των «πολιτών» με τη Λειψία είναι καλύτερο από τις τρεις ήττες που υπέστησαν οι άλλες. Η Λίβερπουλ έχασε με 5-2 στο «Άνφιλντ» από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Τότεναμ με 1-0 από τη Μίλαν και η Τσέλσι με το ίδιο σκορ στη Γερμανία από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Αν μιλούσαμε με βαθμούς, θα κάναμε λόγο για έναν κεκτημένο πόντο από τους 12 διαθέσιμους. Ακραίο… Και ναι, ίσως στο τέλος, οι τρεις από τις τέσσερις – πλην της Λίβερπουλ ελεώ Ρεάλ – να βρεθούν στα προημιτελικά. Αλλά με την ίδια λογική, δεν θα μπορούσε μόνο η Σίτι να είναι εκεί και όλες οι υπόλοιπες… σπίτι από νωρίς;

Δημήτρης Μανάκος