Σαουθάμπτον: Χρόνια τώρα παίζει με τη φωτιά και φέτος... ίσως καεί!

Μετά και την ήττα της στο «Σεντ Μέρις» με 2-1 από τη Γουλβς, η Σαουθάμπτον βρίσκεται στην τελευταία θέση της Premier League και ο κίνδυνος του υποβιβασμού, φαντάζει πιο ορατός από ποτέ. Όμως, η φετινή της πορεία, ήταν θέμα χρόνου, αν αναλογιστούμε την απόδοση της, στις τελευταίες σεζόν.  



Σαουθάμπτον: Χρόνια τώρα παίζει με τη φωτιά και φέτος... ίσως καεί!

Η εξαιρετική τετραετία και η αδυναμία της να κρατήσει τους αστέρες της

Οι «άγιοι», προβιβάστηκαν στην Premier League το 2012 και μετά την πρώτη τους σεζόν στα «μεγάλα σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου, αποτέλεσαν μια σταθερά στην εξίσωση των ευρωπαϊκών εισιτηρίων του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου.

Από τη σεζόν 2013-14, μέχρι και την αντίστοιχη 2016-17, ήταν συνεχώς, ανάμεσα στους μνηστήρες των ευρωπαϊκών θέσεων, τερματίζοντας στις υψηλές βαθμίδες της κατάταξης.

Συγκεκριμένα:

2013-14: 8η θέση

2014-15: 7η θέση

2015-16: 6η θέση

2016-17: 8η θέση

Μάλιστα, το 2015 και το 2016 ο σύλλογος συμμετείχε στα προκριματικά του Europa League, με αποκορύφωμα την είσοδο στους ομίλους, τη σεζόν 2016-2017, όταν και αποκλείστηκε ως τρίτος, στην ισοβαθμία με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Το δύσκολο γκρουπ συμπλήρωναν Σπάρτα Πράγας και Ίντερ. Διάκριση είχε και σε εγχώριες διοργανώσεις, φτάνοντας στον τελικό του EFL Cup το 2017, όπου γνώρισε την ήττα με 3-2, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στο εν λόγω διάστημα, διέθετε αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έκαναν ένας-ένας το άλμα στην καριέρα τους, για να αγωνιστούν σε κάποιο μεγαλύτερο κλαμπ. Μανέ, Βαν Ντάικ, Τάντιτς, Λαλάνα, είναι ίσως τα πιο ηχηρά παραδείγματα παικτών που αποχώρησαν εκείνη την περίοδο από την ομάδα.

Η αγωνιστική καθίζηση και το σερί ανεπιτυχών σεζόν

Από το 2017 και μετά, η Σαουθάμπτον έχει πάρει τον κατήφορο και δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα των προηγούμενων ετών. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει τερματίσει ποτέ στην πρώτη 10άδα της βαθμολογίας.

Ενδεικτικά:

2017-18: 17η

2018-19: 16η

2019-20: 11η

2020-21: 15η

2021-22: 15η

Ειδικά τη σεζόν 2017-18, έφτασε μια ανάσα από τον υποβιβασμό, αλλά κατάφερε να σωθεί στον... τελικό παραμονής στην έδρα της Σουόνσι, την προτελευταία αγωνιστική, επικρατώντας με 1-0. Καμία από αυτές τις χρονιές δεν ήταν ασφαλής, τουλάχιστον ως ένα σημείο. Μετά το 2018, δεν έφτασε ποτέ σε οριακό σημείο, όσον αφορά στην παραμονή της στην κατηγορία, ωστόσο δεν υπήρχε καμία βελτίωση και ουσιαστικά παρέμενε στην Premier League, επειδή απλώς υπήρχαν χειρότερες ομάδες την εκάστοτε χρονιά.

Τα φετινά ζόρια και οι συνεχείς αλλαγές προπονητών

Φέτος, ενώ είχε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, στις οποίες κατέγραψε δύο νίκες και μία ισοπαλία, με τη μία επικράτηση να είναι με ανατροπή επί της Τσέλσι, είχε κατηφορική πορεία στη συνέχεια. Ο Ράλφ Χάζενχουτλ «πλήρωσε τα σπασμένα», και στις 10/11 απολύθηκε, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο σύλλογο.

Ο αντικαταστάτης του, Νέιθαν Τζόουνς, δεν μπόρεσε να βρει το αντίδοτο για τους «άγιους» και συνέχισε το σερί που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του, με τη Σαουθάμπτον να μετράει μία νίκη και εννέα ήττες στα 10 τελευταία παιχνίδια, οι επτά με τον νέο της προπονητή.

Η ήττα από τη Γουλβς, «ξεχείλισε το ποτήρι», κυρίως εξαιτίας του τρόπου που ήρθε, με την ομάδα του αγγλικού νότου να βρίσκεται μπροστά στο σκορ, έχοντας μάλιστα και παίκτη παραπάνω από το 27Ά, και παρά ταύτα, να δέχεται την ολική ανατροπή από τους «λύκους» στο δεύτερο ημίχρονο.

Οι δηλώσεις του Τζόουνς, ο οποίος απέδωσε την ήττα της ομάδας του στην έξτρα πίεση που είχε λόγω του αριθμητικού πλεονεκτήματος, όταν την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν, εξόργισαν τους διοικούντες και η απόλυση του, ήταν πλέον μονόδρομος.

Η Σαουθάμπτον, μετά από 22 αγώνες, είναι ουραγός της βαθμολογίας με 15 βαθμούς και τέσσερις μακριά από τη 17η θέση. Στη χειρότερη σεζόν μετά την άνοδό της, το 2017-18, στο αντίστοιχο σημείο είχε 20 βαθμούς και βρισκόταν στη 17η θέση, στην οποία και τερμάτισε. Οι οιωνοί σαφώς και δεν είναι με το μέρος της, όμως υπάρχουν αρκετές αγωνιστικές για να ανατραπεί η κατάσταση. Μένει να φανεί, αν θα αποδειχθεί ξανά «εφτάψυχη», ή αν το ταξίδι της στην Premier League, θα λάβει τέλος.

Ιάσονας Τσίλης