Λίβερπουλ: Ένα ντέρμπι - παγίδα και η εξαφάνιση του Gegenpressing

Ένα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ διαφορετικό από αυτά των τελευταίων χρόνων θα διεξαχθεί την Δευτέρα (13/2, 22:00) στο «Άνφιλντ» δίχως τον αέρα της κορυφής, όπως είχε συμβεί πέρυσι στο αντίστοιχο παιχνίδι. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ψάχνει το πρώτο «τρίποντο» στο πρωτάθλημα μέσα στο 2023 και θα επιδιώξει να το πάρει απέναντι στην συμπολίτισσα που έχει δείξει κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά την πρόσληψη του Σον Ντάις.  



Λίβερπουλ: Ένα ντέρμπι - παγίδα και η εξαφάνιση του Gegenpressing

Το 2023 δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά για την Λίβερπουλ. Οι «Reds», αγνοούν την νίκη σε τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος καθώς ηττήθηκαν από την Μπρέντφορντ, την Μπράιτον και την Γουλβς, εκτός έδρας, ενώ έμειναν στο 0-0 απέναντι στην Τσέλσι στο «Άνφιλντ».

Στο πέμπτο της παιχνίδι για την Premier League μέσα στο τρέχον έτος, η Λίβερπουλ θα βρεθεί μπροστά στους «δαίμονες» του 2017. Τότε, στις αρχές της χρονιάς, ήταν ξανά χωρίς νίκη στα πρώτα πέντε παιχνίδια, ρεκόρ που δεν θα ήθελε να ισοφαρίσει.

«Gegenpressing» αγνοείται...

Αρκετή κουβέντα έχει γίνει σχετικά με την έλλειψη έντασης και τρεξίματων στην φετινή Λίβερπουλ και την επιμονή του Κλοπ να ακολουθεί, την μέχρι και πέρσι, επετυχημένη «συνταγή» του.

Παρά το γεγονός πως τον Ιανουάριο αποκτήθηκε ο Χάκπο, οι απουσίες των Φιρμίνο, Ντίαζ και Ζότα άνοιξαν πολλές πληγές στην επιθετική τριάδα. Παράλληλα, τα «παραγωγικά» χρόνια των Μίλνερ και Χέντερσον βρίσκονται πλέον πίσω τους. Οι «αντικαταστάτες» τους, Έλιοτ και Τιάγκο, είναι χαρισματικοί και προικισμένοι τεχνικά, τους λείπει όμως η δύναμη και η επιθετικότητα στην πίεση που ζητά ο Κλοπ.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι δείκτες που αποτυπώνουν το πόσο πιέζει μια ομάδα είναι φανερά «πεσμένοι» σε σύγκριση με πέρσι. Φέτος, το σύνολο του Κλοπ επιτρέπει 12 πάσες στους αντίπαλους του μέχρι να προβεί σε μια αμυντική ενέργεια (τάκλιν, κλέψιμο), όταν πέρσι επέτρεπε 9.9 μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι (PPDA).

Ταυτόχρονα, την σεζόν που διανύουμε, οι «κόκκινοι» αδυνατούν να περιορίσουν ακόμη και το χτίσιμο των επιθέσεων των αντιπάλων τους, καθώς δέχονται 7,6 επιθέσεις με 10+ μεταβιβάσεις. Βλέπουμε λοιπόν, πως ενώ την περασμένη χρονιά βρίσκονταν στην πρώτη θέση των περισσότερων δεικτών, φέτος τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά και αυτό απεικονίζεται στο χορτάρι.

Προσπάθεια «επανεκκίνησης» απέναντι στην Έβερτον

Με τον Φαν Ντάικ να είναι διαθέσιμος και τους Ζότα και Αρτούρ να προπονούνται με την ομάδα, η Λίβερπουλ θα υποδεχθεί την συμπολίτισσά της με σκοπό την «επανεκκίνηση» και να προλάβει να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στους σίγουρους απόντες Ντίαζ και Κονατέ, έρχεται να προστεθεί με ερωτηματικό, ο Τιάγκο, καθώς όλη την εβδομάδα ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις στο ισχίο.

Γιάννης Νικολόπουλος