Έβερτον: Αν υπάρχει… ένας που μπορεί να τη σώσει, αυτός ίσως είναι ο Σον Ντάις!

Την περσινή χρονιά, σαν σήμερα οι «toffees», ηττήθηκαν με 3-1 στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» από τη Νιούκαστλ. Ένα παιχνίδι, στο οποίο έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο της ομάδας στην Premier League, ο Φρανκ Λάμπαρντ. Τη φετινή σεζόν, ένας νέος προπονητής κάθισε στον πάγκο της Έβερτον για πρώτη φορά, με το αποτέλεσμα να είναι μία τεράστια νίκη με 1-0 επί της Άρσεναλ. Πρόκειται φυσικά, για τον Σον Ντάις.



Έβερτον: Αν υπάρχει… ένας που μπορεί να τη σώσει, αυτός ίσως είναι ο Σον Ντάις!

Το χρονικό της αποχώρησης Λάμπαρντ

Μετά την αποτυχημένη πορεία του Ράφα Μπενίτεθ στο πρώτο μισό της σεζόν, η διοίκηση της αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Άγγλος τεχνικός , χωρίς να βελτιώσει ιδιαίτερα την εικόνα της ομάδας κατάφερε να πετύχει το στόχο της παραμονής στην κατηγορία, κυρίως επειδή υπήρχαν χειρότερες ομάδες και έτσι ο Φαρχάντ Μοσίρι τον κράτησε και φέτος.

Η κατάσταση όμως χειροτέρευσε, με την ομάδα του Μερσεϊσάιντ να ξεκινάει πολύ άσχημα τη χρονιά, μένοντας χωρίς νίκη στις πρώτες έξι αγωνιστικές. Δεν βρέθηκε ποτέ σε θέση να χτίσει ένα αξιόλογο σερί, αντιθέτως μετά και τη νίκη της επί της Σαουθάμπτον με 2-1 στο «Σεντ Μέρις», η οποία είναι και η μοναδική της εκτός έδρας επικράτηση, μέτρησε μόλις  1 «τρίποντο» σε 12 αγωνιστικές. Ο ιδιοκτήτης της Έβερτον, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να στηρίζει άλλο τον Άγγλο πρώην διεθνή, με τον κόσμο να ζητάει επίμονα την απόλυση του, η οποία τελικά έλαβε χώρα στις 23/01.

Για την ιστορία, σε 38 αγώνες στην Premier League επί ηγεσίας του Λάμπαρντ, η ομάδα συγκέντρωσε μόλις 35 βαθμούς, δηλαδή είχε μέσο όρο πόντων ανά παιχνίδι 0,92. Η κατηφορική της πορεία γίνεται πιο αισθητή, αν λάβουμε υπόψιν  μόνο τα φετινά παιχνίδια, όπου σε 20 αγώνες συγκέντρωσε μόλις 15 βαθμούς, με τον μέσο όρο να πέφτει στους 0,75.

Η στοχευμένη επιλογή Ντάις

Η Έβερτον, εξέτασε αρκετές επιλογές προπονητών. Τελικά, κατέληξε στον Σον Ντάις, έναν αρκετά έμπειρο τεχνικό. Ο Άγγλος προπονητής, γνωστός στο ευρύ κοινό από την 10ετή θητεία του στη Μπέρνλι, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, με στόχο την διατήρηση της στην Premier League.

Το πρώτο του εμπόδιο, δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αφού αντιμετώπισε την πρωτοπόρο Άρσεναλ στο «Γκούντισον Παρκ». Με ένα συνδυασμό βγαλμένο από τις καλύτερες εποχές της Μπέρνλι, από κόρνερ του ΜακΝίλ και κεφαλιά του Ταρκόφσκι, οι «toffees», πήραν το τεράστιας σημασίας τρίποντο. Μάλιστα, ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Σον Ντάις επικρατεί των «κανονιέρηδων», καθώς μετρούσε μόνο μία νίκη απέναντι τους, το Δεκέμβρη του 2020 στο άδειο τότε, «Έμιρεϊτς», σε 15 αγώνες. Επιπλέον, η ομάδα του, ήταν μόλις η δεύτερη τη φετινή σεζόν, που κρατάει το μηδέν παθητικό απέναντι σε αυτή του Μικέλ Αρτέτα, μετά τη Νιούκαστλ.

Μία παράδοση, την οποία διατήρησε ο τεχνικός των «ζαχαρωτών», είναι εκείνη που τον θέλει να παραμένει αήττητος στο ντεμπούτο του με την εκάστοτε ομάδα του. Το 2011 όταν ξεκίνησε στον πάγκο της Γουότφορντ, ήρθε ισόπαλος 2-2 στην έδρα της Μπέρνλι, στην οποία φυσικά πήγε ένα χρόνο αργότερα και στο αντίστοιχο ντεμπούτο του, επικράτησε με 2-0 επί της Γουλβς. Πρόσθεσε λοιπόν και το 1-0 επί της Άρσεναλ για να … τριτώσει το καλό!

Η επιλογή του συγκεκριμένου προπονητή έχει λογική, καθώς πρόκειται για κάποιον με μεγάλη εμπειρία στην Premier League, έχοντας έξι σεζόν στο ενεργητικό του, στα  μεγάλα σαλόνια, με τη Μπέρνλι.  Άλλωστε, δεν ξεχνάει κανείς την καταπληκτική του δεύτερη σεζόν, το 2017-18, όταν και οι «clarets» τερμάτισαν στην 7η θέση, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του επόμενου Europa League.

Ο Σον Ντάις, παρόλο που μπορεί να θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρατήσει την ομάδα στην Premier League, εξακολουθεί να έχει πολύ δύσκολο έργο, καθώς οι ισορροπίες στην «ουρά» του πρωταθλήματος είναι πολύ λεπτές. Η επόμενη τριάδα αγώνων, ίσως αποτελεί μια καλή ευκαιρία να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια. Αντιμετωπίζει αρχικά, την κακή φέτος Λίβερπουλ, στο «Άνφιλντ», στο μεγάλο τοπικό ντέρμπι, ενώ στη συνέχεια, έχει δύο θεωρητικά βατά εντός έδρας παιχνίδια απέναντι σε Λιντς και Άστον Βίλα.

Ιάσονας Τσίλης