Λίβερπουλ ώρα μηδέν: Αναζητείται ο Μο Σαλάχ…

Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τη φετινή σεζόν, ούσα αυτή τη στιγμή 9η με 29 βαθμούς έπειτα από 19 αγώνες. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη φετινή εικόνα της ομάδας του Μερσεϊσάιντ. Από την τεράστια αμυντική αστάθεια, μέχρι και την έλλειψη λύσεων και το ντεφορμάρισμα παικτών - κλειδιά στο κέντρο. Ιδιαίτερα εμφανής είναι όμως, η κατακόρυφη πτώση στην απόδοση του μεγάλου αστέρα της, Μοχάμεντ Σαλάχ.  



Λίβερπουλ ώρα μηδέν: Αναζητείται ο Μο Σαλάχ…

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Ο Aιγύπτιος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εδώ και περίπου ένα χρόνο, από την επιστροφή του από το Κόπα Άφρικα και μετά. Αν και ξεκίνησε με γκολ στην πρεμιέρα της φετινής Premier League, όπως συνηθίζει άλλωστε εδώ και έξι σεζόν που είναι παίκτης της Λίβερπουλ, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς μετράει μέχρι στιγμής, μόλις επτά γκολ στο πρωτάθλημα. Η επίδοση αυτή, αποτελεί τη χειρότερη του, στις έξι χρονιές που βρίσκεται στους «ρεντς», έως τώρα.

Ενδεικτικά, μετά την ολοκλήρωση 19 αγώνων στην κάθε του χρονιά ο Σαλάχ μετρούσε:

2017-18: 15 γκολ

2018-19: 13 γκολ

2019-20: 9 γκολ

2020-21: 13 γκολ

2021-22: 15 γκολ

2022-23: 7 γκολ

 Οι χαμένες ευκαιρίες και η απουσία του Μανέ

Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός της Λίβερπουλ, έχει απωλέσει τη φετινή σεζόν 12 μεγάλες ευκαιρίες, βρισκόμενος στην 3η θέση της σχετικής λίστας στην Premier League. Τα τελειώματα των φάσεων του, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια και γενικώς, δείχνει να μην είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής που αποτέλεσε καταλύτη στις επιτυχίες της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ.

Βεβαίως, υπάρχει η παράμετρος της απουσίας του Σαντιό Μανέ. Ο Σενεγαλέζος, ο οποίος αποχώρησε το καλοκαίρι για λογαριασμό της Μπάγερν Μονάχου, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της γραμμής κρούσης της Λίβερπουλ. Μαζί με τον Σαλάχ, είχαν συνθέσει ένα ασταμάτητο δίδυμο στα φτερά της επίθεσης, έχοντας εξαιρετική χημεία στον αγωνιστικό χώρο. Ο πρώην παίκτης των «κόκκινων», μπορεί να μην διέθετε την ικανότητα του Aιγύπτιου στο σκοράρισμα, ωστόσο, ήταν ειδικός στο να ανοίγει τους χώρους για τους συμπαίκτες του και να δίνει πλάτος στο παιχνίδι της Λίβερπουλ, με τον Σαλάχ να επωφελείται συνεχώς από αυτή τη συνθήκη.

Η έλλειψη αξιόπιστων λύσεων

Ο αντικαταστάτης του, Ντάργουιν Νούνιες, παρόλο που διαθέτει καλά στοιχεία, δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να καλύψει το κενό του Μανέ, επηρεάζοντας έτσι και τον αστέρα της ομάδας του Μερσεϊσάιντ. Παράλληλα, Ζότα και Ντίας ταλαιπωρούνται συνεχώς από τραυματισμούς και με αυτό τον τρόπο, ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν διαθέτει κανένα σταθερό και άξιο συμπαραστάτη, που να μπορεί, έστω και στο ελάχιστο, να καλύψει τη δική του κακή φόρμα.

Η τελευταία προσπάθεια με Χάκπο

Η Λίβερπουλ προχώρησε στην απόκτηση του Κόντι Xάκπο, ελπίζοντας να αποτελέσει τη λύση στο επιθετικό της πρόβλημα. Ο Ολλανδός επιθετικός, διήνυσε ένα εξαιρετικό πρώτο μισό της σεζόν στην PSV, με 13 γκολ σε 24 αγώνες. Ανάλογη πορεία είχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου και πέτυχε άλλα τρία γκολ και αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του τουρνουά. Τα πρώτα δείγματα στη νέα του ομάδα δεν είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, στις τάξεις της ομάδας ευελπιστούν, ότι με τον καιρό θα «δέσει» με τον τρόπο παιχνιδιού του Γιούργκεν Κλοπ και θα μπορέσει να βοηθήσει και τον Σαλάχ να επιστρέψει στην γνωστή του δαιμονιώδη κατάσταση.

Ιάσωνας Τσίλης