Πλάνο με φόντο το μέλλον: Αν ανανεώσει και ο Σάκα, η Άρσεναλ δεν θα χρειαστεί επιθετικό μέχρι το… 2025!

Είναι εντυπωσιακό αυτό που πραγματοποιεί η Άρσεναλ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος που κινείται, η μέθοδος των μεταγραφών της, το πλάνο που έχει και η επιτυχία που συνοδεύει την λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Η ανανέωση του Γκάμπριελ Μαρτινέλι συνιστά επίτευγμα από όποιο πρίσμα και αν το δει κανείς. Αν μάλιστα μείνει στο Colney και ο Μπουκάγιο Σάκα, τότε οι «κανονιέρηδες» ίσως δεν χρειαστούν ξανά επιθετικό, μέχρι και το… 2025!



Πλάνο με φόντο το μέλλον: Αν ανανεώσει και ο Σάκα, η Άρσεναλ δεν θα χρειαστεί επιθετικό μέχρι το… 2025!

Δεν περιμέναμε να λάβει χώρα η ανανέωση του συμβολαίου του Γκάμπριελ Μαρτίνελι, για να αντιληφθούμε πως η Άρσεναλ έχει πλάνο. Πως από πέρυσι, παρά το αρνητικό της ξεκίνημα και την αποτυχία της να επιστρέψει στο Champions League, προβαίνει σε επιλογές που αρμόζουν στην ιστορία και το budget της.

Δεν πηγαίνει σε υπερβάσεις, βαδίζει μεθοδικά και ακολουθεί στον απόλυτο βαθμό τον ορισμό του «truss the process». Μία διαδικασία εξέλιξης, με βασικό στόχο την ανέλιξη κάθε ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο ρόστερ και ορισμένες πινελιές, είτε ακριβές, είτε όχι, που θα κάνουν καλό στο σύνολο.

Η μεταγραφή του Ζορζίνιο είναι μία τέτοια κίνηση. Ένας ποδοσφαιριστής με παραστάσεις από τους μεγαλύτερους τελικούς του ποδοσφαίρου, με άριστη γνώση της Premier League, με αγωνιστικό ρυθμό φέτος (έχει παίξει σε 18 ματς) και με φοβερή αντίληψη του παιχνιδιού. Ένας παίκτης… ιδανικός για τον Μικέλ Αρτέτα και τον τρόπο που επιθυμεί να δει την ομάδα του να αγωνίζεται.

Ταυτόχρονα, στο Colney παρέμεινε ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι, υπογράφοντας την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα 4,5 χρόνια. Σημαντικό; Φυσικά! Αλλά με βασική προϋπόθεση πως τόσο ο Βραζιλιάνος ήθελε να μείνει και πολύ δε περισσότερο, πως ο Μικέλ Αρτέτα δεν του άφησε περιθώριο σκέψης. Έμεινε γιατί θέλει να βρίσκεται στο Βόρειο Λονδίνο, δεν άλλαξε ποδοσφαιρική στέγη, διότι δεν μπορούσε να φανταστεί αλλού τον εαυτό του.

Αν κάποιος δει την παραμονή του Γκάμπριελ Μαρτινέλι με μία… μακροπρόθεσμη ματιά, θα αντιληφθεί πως η Άρσεναλ δεν κρατά έναν παίκτη, απλά επειδή της κάνει. Αλλά θα το πράξει με όλους όσους απαρτίζουν αυτή την στιγμή την επίθεσή της! Ουδείς άλλωστε, δεν έχει συμβόλαιο που να λήγει πριν το 2024.

Και ο μοναδικός, ο Μπουκάγιο Σάκα δηλαδή, του οποίου η χρονική διάρκεια σταματά το επόμενο καλοκαίρι, είναι ο αμέσως επόμενος που θα διασφαλίσει την παραμονή του στο «Έμιρεϊτς».

Αν αυτό συμβεί, οι Λονδρέζοι θα έχουν εξασφαλίσει – εντός εισαγωγικών – την επίθεσή τους, τουλάχιστον μέχρι και το 2025. Τότε, λήγει το συμβόλαιο του Μαρτίν Έντεγκααρντ. Όλων των υπολοίπων, η συνεργασία ολοκληρώνεται μετά το 2026! Εξαιρετική Άρσεναλ, πλάνο με οργάνωση, πλάνο αποφασισμένο να τηρηθεί μέχρι τέλους. Και θα επιβεβαιωθεί μόλις ο Μπουκάγιο Σάκα πάρει στα χέρια του τον στυλό…

Δημήτρης Μανάκος