Ο Μουρίνιο είναι ξαναζεσταμένο φαγητό για την Τσέλσι και θα είναι λάθος, ακόμα και σκέψη επιστροφής!

Τα 60 του χρόνια συμπλήρωσε ο Ζοσέ Μουρίνιο και πιθανώς, αν κάποιοι αναρωτιέστε ποια ήταν η ευχή που έκανε όταν έσβηνε την τούρτα των γενεθλίων του, η απάντηση κρύβεται στην… επιστροφή στην Premier League και συγκεκριμένα στην Τσέλσι. Η εν λόγω επιλογή όμως πιο πολύ μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό, παρά με ορθολογική σκέψη, με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι ίσως να αποτελεί την ιδανική λύση για τον Τοντ Μποέλι. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Μουρίνιο είναι ξαναζεσταμένο φαγητό για την Τσέλσι και θα είναι λάθος, ακόμα και σκέψη επιστροφής!

Προφανώς και κανένας δεν αμφισβητεί τα κατορθώματα του Ζοσέ Μουρίνιο σε ολόκληρη την καριέρα του. Ενός προπονητή που πήρε τα πάντα, κατέκτησε κάθε λογής τίτλο και πριν από λίγους μήνες, κατόρθωσε να γίνει και ο πρώτος που προσέθεσε στη μεγάλη συλλογή του το πρώτο Europa Conference League με τη Ρόμα.

Έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο, με τα παράσημα του Ζοσέ Μουρίνιο σε ολόκληρη την καριέρα του να είναι ατελείωτα, σε όποια ομάδα και αν έχει δουλέψει. Σβήνοντας λοιπόν το κερί της 60ης τούρτας της ζωής του, ο Πορτογάλος ίσως και να ευχήθηκε μία επιστροφή στην Premier League. Κάτι το οποίο άλλωστε δήλωσε, ενώ πέρυσι, όταν η φυγή του Ράφα Μπενίτεθ από τον πάγκο της Έβερτον έμοιαζε δεδομένη, αυτός προσπάθησε να πείσει τους ανθρώπους των «ζαχαρωτών» να βάλουν το όνομά του στην συζήτηση. Το ίδιο και με την Νιούκαστλ!

Εν τέλει, παρέμεινε στη Ρόμα και πήρε το πολυπόθητο τρόπαιο, αλλά αισίως, βλέποντας πως η Τσέλσι του Γκρέιαμ Πότερ δεν βαδίζει καλά, δείχνει να του δημιουργεί την εντύπωση πως μπορεί να γυρίσει στο «Νησί» για να ζήσει εποχές που έλαβαν χώρα δύο δεκαετίες πριν.

Είναι αυτός που συνέδεσε το όνομα του με την αναγέννηση της Τσέλσι, την καθιέρωσε, με την βοήθεια των χρημάτων του Αμπράμοβιτς, σε μόνιμη πρωταγωνίστρια, επέστρεψε το 2013 πήρε πάλι ένα πρωτάθλημα αλλά στα δικά μου μάτια θα ήταν τραγικό λάθος του Μποέλι να ξαναγυρίσει σε κάτι που είναι απλά ένα ζεσταμένο φαγητό.

Κανείς δεν αμφισβητεί την ικανότητα του Μουρίνιο, αλλά η αλήθεια είναι πως το ποδόσφαιρο στην Premier League έχει αλλάξει. Η Τσέλσι όντως δεν πηγαίνει καλά, αλλά και η καριέρα του Ζοσέ τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει την κατιούσα. Το αντιλαμβάνεσαι από τον τρόπο που αποχώρησε από την Τότεναμ, από το γεγονός πως λογίστηκε ως επιτυχία η 2η θέση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το δηλώνει μέχρι και σήμερα, ενώ στην Ιταλία δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει τη Ρόμα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί, ο Μουρίνιο εξακολουθεί να μένει πιστός στο πλάνο του και η αλήθεια είναι πως η Τσέλσι ναι μεν χρειάζεται ένα αφεντικό που να μπορεί να διαχειριστεί τις τόσες πολλές μεταγραφές του ισχυρού της άνδρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πάει σε μία λύση από το παρελθόν.

Αν ο Γκρέιαμ Πότερ αποχωρήσει το καλοκαίρι, μία καλή επιλογή θα ήταν ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι. Και πάλι από τη Μπράιτον, με τον Ιταλό να έχει αποδείξει στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του, πως προσαρμόστηκε άμεσα στην Premier League, πως θέλει να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο και πως κατάφερε άμεσα να κάνει τους φίλους των «γλάρων» να ξεχάσουν τον προκάτοχό του.

Οι Λονδρέζοι πρέπει να αντιληφθούν πως ναι μεν ο «Special One» πήρε τα πάντα, Champions League με την Πόρτο και Ίντερ τίτλους σε Πορτογαλία, Αγγλία (ευρωπαϊκό με Γιουνάιτεντ), λιγότερα σε Ισπανία τη διετία 2010-12 και Ιταλία τα πάντα με Ίντερ, αλλά τα χρόνια περνούν. Τίποτα δεν είναι όπως τότε και στην προκειμένη περίπτωση, ο Ζοσέ Μουρίνιο θα έμοιαζε περισσότερο με λύση ανάγκης, παρά με μία μακροπρόθεσμη επιλογή, που θα ήταν επιδραστική όσο και τότε στον οργανισμό που λέγεται «Τσέλσι».