Ο Αρτέτα πίστευε στον Ενκέτια και ο μικρός τον δικαιώνει με γκολ τίτλου!

Μεγάλη ήταν η συζήτηση γύρω από την Άρσεναλ, όταν χτύπησε ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι να προβεί σε μεταγραφική κίνηση. Όλοι θεωρούσαν πως ο Έντι Ενκέτια δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της επίθεσης. Πλέον, άπαντες τον αποθεώνουν και όχι άδικα, με τον Μικέλ Αρτέτα να δικαιώνεται. Το μεγάλο ματς άλλωστε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί και το χαρακτηριστικότερο τεκμήριο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Αρτέτα πίστευε στον Ενκέτια και ο μικρός τον δικαιώνει με γκολ τίτλου!

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο Αλεξάντερ Λακαζέτ, τον Απρίλιο του 2021 άρχισε να «αλλοιώνει» τις σχέσεις του με τον Μικέλ Αρτέτα. Τότε που στον Γάλλο προτάθηκε συμβόλαιο ανανέωσης μονοετούς διάρκειας, εκείνος ήθελε διετή ανανέωση της συνεργασίας και ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα ο Έντι Ενκέτια να μπει στην εξίσωση.

Έκανε το ντεμπούτο του στο «Στάμφορντ Μπριτζ» απέναντι στην Τσέλσι, σε ένα ματς που η Άρσεναλ επικράτησε με 4-2, δείχνοντας πως συνέρχεται από τις συνεχόμενες ήττες από Μπράιτον, Κρίσταλ Πάλας και Σαουθάμπτον. Σκόραρε δύο φορές, έχοντας ανοίξει το σκορ και εν συνεχεία έκανε το 3-2, προτού ο Μπουκάγιο Σάκα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθούσαν κρίσιμα ματς για την Άρσεναλ, με φόντο την είσοδο στην τετράδα και ο μικρός κέρδισε θέση βασικού. Ξεκίνησε και στο 3-1 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και πάλι, αλλά εν τέλει αυτό δεν μέτρησε, μιας και καταλογίστηκε πέναλτι σε βάρος του Σάκα στο ξεκίνημα της προσπάθειας.

Ο Ενκέτια δεν φάνηκε στις ήττες από την Τότεναμ και τη Νιούκαστλ, ολοκλήρωσε την σεζόν με γκολ και κόντρα στην Έβερτον και όταν η συζήτηση μετά το τέλος της περιόδου ξεκίνησε, με θέμα την ανανέωση του συμβολαίου του, ο ίδιος γνώριζε πως έχει επιχειρήματα για να ζητήσει τόσο καλύτερο συμβόλαιο, όσο και εγγυημένο χρόνο συμμετοχής.

Ο Μικέλ Αρτέτα τον πίστεψε, έκανε πίσω και ο Ενκέτια πήρε όσα ζήτησε. Μέχρι και πριν από την διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο άνθρωπος που διάλεξε να φορά το «θρυλικό 14» του Τιερί Ανρί, συνήθιζε να έρχεται από τον πάγκο. Απολύτως λογικό, από τη στιγμή που ο Γκαμπριέλ Ζεσούς προσαρμόστηκε τόσο άμεσα στην συνθήκη που λέγεται Άρσεναλ.

Όταν όμως ο Βραζιλιάνος χτύπησε στο τρίτο ματς της Βραζιλίας στην φάση των ομίλων του Μουντιάλ και έγινε γνωστό πως θα χρειαστεί χειρουργείο, η αμφισβήτηση προς τον Ενκέτια ξεκίνησε και πάλι. Όχι απαραίτητα επειδή δεν πείθει, αλλά επειδή μοιάζει… λίγος. Είχα γράψει ένα κομμάτι που αναδείκνυε την διαφορά ποιότητας με τον Ζεσούς, αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Άγγλος έχει καταφέρει να αποδείξει πως φτάνει και περισσεύει, ώστε να βοηθήσει την Άρσεναλ να συνεχίσει το νικηφόρο σερί της.

Συνέχισε να σκοράρει με την περσινή συχνότητα. Η αρχή έγινε στη νίκη με 3-1 επί της Γουέστ Χαμ, με ένα πολύ ωραίο γκολ και άδειασμα του στόπερ των «σφυριών». Ακολούθως σκόραρε και απέναντι στη Μπράιτον, στο 4-2 στο «Άμεξ», αλλά και στη νίκη με 3-0 επί της Όξφορντ για το FA Cup, μετουσιώνοντας σε ένα πεντάλεπτο το 1-0 σε ευρεία νίκη των «κανονιέρηδων», με δύο σεντερφορίσια γκολ.

Σίγησε απέναντι στη Νιούκαστλ, στο μοναδικό παιχνίδι που η Άρσεναλ δεν σκόραρε φέτος, δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά, αν και βρέθηκε μέσα στις φάσεις στο παιχνίδι με την Τότεναμ, και επανήλθε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το χαρακτηριστικότερο τεκμήριο πως ο Ενκέτια και θέλει και μπορεί να είναι πρωταγωνιστής για την Άρσεναλ.

Ισοφάρισε έπειτα από σέντρα ακριβείας του Γκρανίτ Τσάκα, σε μία επίθεση που η Άρσεναλ «έχτισε» με υπομονή και διαμόρφωσε το τελικό 3-2 στο 90’. Ένα γκολ που ενδέχεται στην οικονομία της σεζόν, όταν κάνουμε ταμείο, να το αναπολούμε και να το θεωρούμε κρίσιμο. Τέτοιες νίκες δίνουν πρωταθλήματα και τέτοιες βραδιές γεννούν μεγάλους πρωταγωνιστές. Αυτό έκανε και ο Άγγλος, που πλέον είναι ο μοναδικός παίκτης της Άρσεναλ στον 21ο αιώνα, που σκοράρει από το 89’ και μετά κόντρα στη Γιουνάιτεντ, έπειτα από τον Τιερί Ανρί το 2007.

Εντυπωσιακό, ένα ακόμη παράσημο για τον Ενκέτια, που διαψεύδει άπαντες και αναδεικνύει ξανά την οξυδέρκεια του Μικέλ Αρτέτα. Πάντα λέω πως ο προπονητής είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους τα δεδομένα της ομάδας του. Για ακόμη μία φορά, η ευθύνη πάει σε αυτόν, με τον Ισπανό coach να γνωρίζει γιατί προτίμησε να πάρει τον Τροσάρ και όχι έναν ακόμη επιθετικό, καθώς αν προέβαινε σε τέτοια κίνηση θα «ακύρωνε» την ανανέωση του συμβολαίου του Ενκέτια το καλοκαίρι.

Και κάπως έτσι, ο «μικρός» μεγαλώνει. Ένα σέντερ φορ, που ακολουθείται από αμφισβήτηση και πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, μετά την επιστροφή από το Μουντιάλ. Τι άλλο χρειάζεται να δούμε για να παραδεχτούμε πως ο Αρτέτα είχε δίκιο, πως ο Ενκέτια αντέχει την πίεση και πως το γκολ του 90ου λεπτού απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενδέχεται να συζητείται ακόμη πιο έντονα στα τέλη Μαΐου;