Buzzer Beater πρωταθλήματος, με την αύρα του Ανρί και του… «14» ο Ενκέτια! (vids)

Γκολ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 90’; Μόνο ο Τιερί Ανρί! Πλέον, με έναν ακόμη δίπλα του. Τον Έντι Ενκέτια, που έδωσε το τρίποντο στην Άρσεναλ και συνέδεσε το όνομά του με τον Γάλλο «θρύλο» των «κανονιέρηδων». Και όλα αυτά, με το «14» στην πλάτη!



Buzzer Beater πρωταθλήματος, με την αύρα του Ανρί και του… «14» ο Ενκέτια! (vids)

Και όταν ο Μικέλ Αρτέτα υποστήριζε πως ο Έντι Ενκέτια μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλα της Άρσεναλ, κανείς δεν φανταζόταν πως θα αποδειχθεί καθοριστικός. Ναι, θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά όχι να είναι ο βασικός λόγος που οι «κανονιέρηδες» θα πλησιάζουν όλο ένα και πιο κοντά στον τίτλο.

Σκοράρει, βοηθάει, αλλά ουδείς ανέμενε πως σε ένα παιχνίδι που η μπάλα «καίει», όπως αυτό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα κατάφερνε ο Ενκέτια να βγει μπροστά. Και όμως, το έκανε!

Αρχικά ισοφάρισε, σε ένα διάστημα που η Άρσεναλ έμοιαζε να μην πατά καλά στο γήπεδο και εν συνεχεία, έμελλε να είναι αυτός που θα έκρινε την συνάντηση. Η μπάλα έφτασε στα πόδια του, αυτός νίκησε ξανά τον Νταβίδ Ντε Χέα, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και σηματοδότησε ένα τεράστιο τρίποντο για τους Λονδρέζους, διατηρώντας το +5, με ματς λιγότερο, από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ωστόσο, τα ρεκόρ του Ενκέτια δεν περιορίζονται μόνο στον αριθμό των γκολ που σημείωσε και στη συνολική του εμφάνιση, αλλά έχουν να κάνουν και με τον αριθμό που έχει στην πλάτη. Διότι, από τη στιγμή που σκόραρε στο 90’ κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους», έγινε ο πρώτος παίκτης της ομάδας του που κάνει κάτι τέτοιο, 16 χρόνια μετά τον Τιερί Ανρί.

Τότε, μία κεφαλιά του Γάλλου είχε δώσει τη νίκη στο σύνολο του Αρσέν Βενγκέρ με 2-1 και τώρα, ο Έντι Ενκέτια φρόντισε να γίνει ο μοναδικός που πράττει κάτι ανάλογο! Όλα αυτά, με τους δύο παίκτες να συνδέονται από το μαγικό «14». Τον αριθμό που επέλεξε ο Άγγλος και κατακρίθηκε, αλλά που θα έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο, αν ο τίτλος επιστρέψει στο Βόρειο Λονδίνο, 19 χρόνια μετά.

 

Δημήτρης Μανάκος