Κίνηση πανικού για την Άρσεναλ ο Τροσάρ; Ο κορυφαίος παίκτης της Μπράιτον σε επιθετικές προσπάθειες!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν πως ο Λεάντρο Τροσάρ αποτελεί μία κίνηση πανικού από την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα. Υπάρχουν όμως και οι αριθμοί που θα έρθουν να τους διαψεύσουν. Που θα τους δώσουν να καταλάβουν πως κανένας παίκτης της Μπράιτον δεν έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή όσο ο Βέλγος σε επιθετικές προσπάθειες των «γλάρων»!  Κίνηση πανικού για την Άρσεναλ ο Τροσάρ; Ο κορυφαίος παίκτης της Μπράιτον σε επιθετικές προσπάθειες!

«Μία ανάσα» από μία πολύ σημαντική μεταγραφική κίνηση φαίνεται πως βρίσκεται η Άρσεναλ, η οποία έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Λεάντρο Τροσάρ της Μπράιτον, την στιγμή που οι «γλάροι» είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τον Βέλγο, προκειμένου να μην τον χάσουν δίχως οικονομικό αντίτιμο σε έξι μήνες από τώρα.

 

Το «γυαλί» ανάμεσα σε αυτόν και τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι έχει ραγίσει και οι «κανονιέρηδες» το γνώριζαν. Δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την υπογραφή του Μιχάιλο Μούντρικ, ανέτρεξαν στις εναλλακτικές λύσεις που είχαν, αντιλήφθηκαν το πρόβλημα μεταξύ Τροσάρ και Ιταλού και έσπευσαν να ασχοληθούν με την περίπτωσή του.

Καμία κίνηση πανικού. Το αντίστροφο μάλιστα. Ένα πολύ πειστικό πλάνο από τον Έντου, ο οποίος επέλεξε να πληρώσει πολύ λιγότερα από τα 90 εκατομμύρια που θα διέθετε η Άρσεναλ για τον Ουκρανό, ώστε να πάρει έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικό υπόβαθρο.

Έναν παίκτη σε καλή ηλικία (28 ετών), που γνωρίζει ήδη την πραγματικότητα της Premier League και δεν θα χρειαστεί να προσαρμοστεί σε καινούργια δεδομένα. «Έλαμψε» στο «Νησί», ξεχώρισε στη Μπράιτον, λειτούργησε εξαιρετικά με τον Γκρέιαμ Πότερ και δείχνει έτοιμος να προβεί στο βήμα παραπάνω.

Όσον αφορά το ερώτημα για το αν η Άρσεναλ μπήκε στην διαδικασία να αγοράσει τον Τροσάρ, με βασικό της επιχείρημα το να μην μείνει δίχως ποδοσφαιριστή, η απάντηση είναι απλή. Δεν ξοδεύει δίχως λόγο, αλλά προσπαθεί να εκλογικεύσει κάθε αγορά της.

Ας μην ξεχνάμε το γεγονός πως ο Λεάντρο Τροσάρ είναι ο βασικός λόγος που η Μπράιτον επιτίθεται σε τόσο μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού. Πρόκειται άλλωστε για την ομάδα με τα περισσότερα γκολ από κάθε σύλλογο της Premier League μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος, με τον Βέλγο να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους στις επιθέσεις του συλλόγου.

Είτε σουτάροντας, είτε πασάροντας, είτε είναι αυτός που θα πραγματοποιήσει τη λεγόμενη «key pass». Μία μεταβίβαση που θα καταλήξει σε… ασίστ, πριν την τελική πάσα. Οι αριθμοί το «μαρτυρούν» και οι πιο… δύσπιστοι θα μπορούσαν να πειστούν για την χρησιμότητα μίας τέτοιας προσθήκης.

 

Οι επιθέσεις της Μπράιτον βασίζονται ολίγον τι στον Τροσάρ, με τον Βέλγο να έχει αγωνιστεί φέτος για 1325 αγωνιστικά λεπτά, όντας ο κορυφαίος παίκτης της Μπράιτον σε επιθετικές ενέργειες. Σουτάρει σε ποσοστό 2,5 των επιθετικών προσπαθειών, δίνει την πάσα στο 1,4 των περιπτώσεων και δημιουργεί χώρο για τον εαυτό του επίσης στο 1,4, καταγράφοντας φέτος επτά γκολ και τρεις ασίστ σε 16 συμμετοχές.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, ο Τροσάρ έχει είτε άμεση, είτε έμμεση συμμετοχή στον τρόπο επίθεσης των «γλάρων», σε 5,3 επιθέσεις τους! Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη, με τον Σόλι Μαρτς να ακολουθεί κατά μία λιγότερη ποσοστιαία μονάδα και τον Αλέξις ΜακΆλιστερ να είναι ο 3ος της λίστας.

Συνεπώς, αν υπολογίσουμε πως η Μπράιτον είναι μετά τη Νιούκαστλ, η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα από τις «μικρομεσαίες», η Άρσεναλ προσθέτει στο ρόστερ της τον καλύτερο δημιουργικά ποδοσφαιριστή της, πληρώνοντας και 70 εκατομμύρια λιγότερα, σε σχέση με όσα θα έδινε για τον Μούντρικ. Δεν μοιάζει με ήττα, αλλά με μία απόλυτα λελογισμένη επιλογή, που στο τέλος της σεζόν, θα προσμετράται ως επιτυχία!

Δημήτρης Μανάκος