Νιούκαστλ: Κυνηγώντας το πρώτο τρόπαιο μετά από 68 χρόνια!

Είναι μια αρχή. Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση που θέλει να πάρει ο σύλλογος. Ή καλύτερα, να χαράξει αυτή την διαδρομή που θα έχει συνέπεια και διάρκεια. Η Νιούκαστλ πέρασε στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ, ο κόσμος είναι εκστασιασμένος, η ομάδα γνωρίζει πως μπορεί να πετύχει πράγματα και το κυνήγι του πρώτου τίτλου μετά από 68 χρόνια… είναι ήδη σε ισχύ!  



Νιούκαστλ: Κυνηγώντας το πρώτο τρόπαιο μετά από 68 χρόνια!

Οι «καρακάξες» επιβλήθηκαν 2-0 της Λέστερ το βράδυ της Τρίτης για τα προημιτελικά του Carabao Cup, μερικές μέρες μετά τον αποκλεισμό τους από τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας στο παιχνίδι με την Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Η επαναφορά στο γήπεδο και η δυνατότητα που έδινε στην Νιούκαστλ η αναμέτρηση με τις αδύναμες «αλεπούδες», έκανε τους οπαδούς να γεμίσουν απ’ άκρη σ’ άκρη το St. James’ Park, να δημιουργήσουν τρομερή ατμόσφαιρα και όλοι μαζί να πανηγυρίσουν την πρόκριση στα ημιτελικά.

Στο φινάλε του ματς κι αφού πρώτα ο Έντι Χάου συνεχάρη τους παίκτες του στ’ αποδυτήρια, ο Νταν Μπερν χόρεψε… έξαλλα, το εξαιρετικό κλίμα έλαβε νέα αφορμή για να βγει προς τα έξω και φυσικά δεν έλειψε και η καθιερωμένη, πλέον, αναμνηστική φωτογραφία της επιτυχίας.

Η Νιούκαστλ έφτασε σε τελικό εγχώριας διοργάνωσης τελευταία φορά το 1999 και ήταν για το Κύπελλο Αγγλίας, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 2-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το τελευταίο τρόπαιο σε γενικότερο πλαίσιο, ήταν το Inter-Cities Fairs Cup του 1969, όπου σε διπλό τελικό κόντρα στην Ουίπεστ από την Ουγγαρία, έφτασε στο συνολικό 6-2.

Για τον τελευταίο τίτλο στα εγχώρια, ο χρόνος γυρίζει ακόμα πιο πίσω, στο μακρινό 1955! Σε πολύ διαφορετικές εποχές, τότε, η Νιούκαστλ είχε θριαμβεύσει με το τελικό 3-1 απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι!

Σε επίπεδο Λιγκ Καπ, η τελευταία και… μοναδική παρουσία σε τελικό του θεσμού, ήταν το 1976, με την ήττα (2-1) από τους «γαλάζιους» του Μάντσεστερ. Βέβαια, το γεγονός πως έκτοτε έχουν κατακτήσει το τρόπαιο ομάδες όπως οι Όξφορντ και Λούτον και οι «καρακάξες» απέχουν τόσο πολύ, μόνο τιμητικό δεν είναι για το κλαμπ.

Όμως, πλέον, με τους Σαουδάραβες στην ιδιοκτησία, ένα σύνολο με τρομερή δυναμική κι έναν προπονητή που μπορεί να καταφέρει πράγματα, όλα είναι πολύ διαφορετικά!

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης