Όταν ο Πελέ προκάλεσε την ιστορική απόκρουση του Μπανκς στην Γουαδαλαχάρα (vid)

Ο τεράστιος Πελέ δεν είναι πλέον εν ζωή και η σχέση του με την Αγγλία είναι τέτοια που έχει αφήσει ως κληρονομιά την ιστορική στιγμή της αναμέτρησης στο Μουντιάλ του 1970, όταν ο Γκόρντον Μπανκς πραγματοποίησε μια από τις κορυφαίες επεμβάσεις στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.  



Όταν ο Πελέ προκάλεσε την ιστορική απόκρουση του Μπανκς στην Γουαδαλαχάρα (vid)

Γουαδαλαχάρα. Θερμοκρασίες... ανυπόφορες. Η ζέση να μην αντέχεται. Και η φάση των ομίλων είχε φέρει αντιμέτωπη τη «σελεσάο» με τα «τρία λιοντάρια». Το αποτέλεσμα εκείνης της αναμέτρησης ήταν το 1-0 που διαμορφώθηκε με γκολ του Ζαϊρζίνιο. 

Η φάση που σημάδεψε ολόκληρη την αναμέτρηση ήρθε στο πρώτο ημίχρονο. Τότε που ο Πελέ πίστεψε πως είχε σκοράρει, αλλά ο Γκόρντον Μπανκς με υπεράνθρωπη προσπάθεια αρνήθηκε να παραβιαστεί η εστία του.

Ο Κάρλος Αλμπέρτο έστειλε τη μπάλα στον Ζαϊρζίνιο από δεξιά, ο Τέρι Κούπερ έμεινε πίσω, βγήκε η σέντρα, ο Πελέ έκανε την δυνατή κεφαλιά κι ενώ άπαντες πίστεψαν πως η Βραζιλία θα πανηγύριζε το γκολ, ο Γκόρντον Μπανκς τέντωσε το κορμί του στην δεξιά χαμηλή γωνία του, κερδίζοντας το χειροκρότημα των συμπαικτών του και των οπαδών που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη!

«Εκείνη η επέμβαση ήταν από τις καλύτερες που έχω δει στη ζωή μου» είχε πει ο Πελέ λίγο μετά τον θάνατο του άλλοτε πορτιέρε των Στόουκ και Λέστερ, τον Φλεβάρη του 2019. «Ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω, πετάχτηκε όμως ο Μπανκς από το πουθενά και πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι απέκρουσε. Ακόμα και τώρα που το βλέπω, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το έκανε.

Ήταν τόσο γρήγορη η κίνησή του. Πολύς κόσμος όταν με συναντάει, με ρωτάει για εκείνη την κεφαλιά κι εκείνη την απόκρουση. Είμαι χαρούμενος που έγινε έτσι η φάση γιατί αποτέλεσε την έναρξη της πολύ δυνατής μας φιλίας με τον Γκόρντον» είχε προσθέσει ο Βραζιλιάνος θρύλος που απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης.

 

 

Κώστας Ζάλιαρης