Το ποδόσφαιρο τις ανταμείβει: Η Άρσεναλ διεκδικεί ξεκάθαρα το πρωτάθλημα και η Νιούκαστλ την τετράδα!

Έχουμε φτάσει τρεις ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου και δεν γίνεται να μην παραδεχθούμε δύο βασικά πράγματα που λαμβάνουν χώρα στην Premier League. Το γεγονός πως η Άρσεναλ βρίσκεται δίκαια στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και το ότι η Νιούκαστλ, είτε το περιμέναμε είτε όχι, είναι η πιο σταθερή ομάδα της κατηγορίας, μετά τους «κανονιέρηδες» και τη Μάντσεστερ Σίτι!



Το ποδόσφαιρο τις ανταμείβει: Η Άρσεναλ διεκδικεί ξεκάθαρα το πρωτάθλημα και η Νιούκαστλ την τετράδα!

Ναι, όταν ξεκινούσε η σεζόν, στις καθιερωμένες προβλέψεις για την τελική κατάταξη της Premier League και κυρίως για την κατάκτηση του τίτλου, ουδείς θα περιλάμβανε την Άρσεναλ στην συζήτηση. Δεν είναι μη φυσιολογικό. Το αντίθετο μάλιστα.

Μιλάμε ναι μεν για μία ομάδα που είχε κάνει τεράστια βήματα προόδου πέρυσι υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως δεν τερμάτισε στην τετράδα. Κατέληξε στην 5η θέση, επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά όχι στο Champions League και υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα άλματα που θα έκανε σε ένα καλοκαίρι.

Διότι η Άρσεναλ κατάφερε σε ένα τρίμηνο από το πέντε να ανέβει στο… 10! Να πραγματοποιήσει τρομερό ξεκίνημα, να κερδίσει τη Λίβερπουλ, να κερδίσει την Τότεναμ εντός έδρας, να είναι η μοναδική ομάδα που έχει σκοράρει σε όλα τα ματς, να διαθέτει την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία του πρωταθλήματος, μαζί με τη Νιούκαστλ, και να έχει την κορυφαία έδρα του πρωταθλήματος, μετά το 7/7 στο «Έμιρεϊτς».

Πώς μεταφράζεται αυτό; Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, στο +8, μερικές ώρες πριν η Μάντσεστερ Σίτι παίξει με τη Λιντς στο «Έλαντ Ρόουντ» και με 40 βαθμούς ως συγκομιδή, από τους 45 διαθέσιμους πόντους, στο αντίστοιχο εύρος αγωνιστικών υποχρεώσεων. Άριστη πορεία, αλάνθαστη πορεία και μία διάθεση να καταφέρει για πρώτη φορά μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες, να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, όταν βρίσκεται στην 1η θέση της βαθμολογίας στη Boxing Day.

Ανάλογη είναι η λογική μας και για τη Νιούκαστλ. Κανείς δεν θα μπορούσε να αναμένει μία πορεία… πρωταθλητισμού από την ομάδα του Έντι Χάου. Πέρυσι, τέτοια περίοδο, βρισκόταν στην τελευταία θέση.

Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σε 365 ημέρες και αντικρίζουμε τη Νιούκαστλ στην 2η θέση της βαθμολογίας; Το διοικητικό καθεστώς, με την άφιξη των Σαουδαράβων, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Έντι Χάου, μεγάλο κομμάτι του ρόστερ και φυσικά ο τρόπος παιχνιδιού της.

Γιατί οι «καρακάξες», έχουν υιοθετήσει ένα μοτίβο παιχνιδιού, βάσει του οποίου… δεν χάνουν. Επιτίθενται μαζικά, δεν φοβούνται να το κάνουν απέναντι σε κάθε λογής αντίπαλο, με το 3-3 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι να το αποδεικνύει, έχουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και τον κορυφαίο γκολκίπερ σε αριθμούς clean sheet, τον Νικ Πόουπ.

Με αυτή λοιπόν τη «συνταγή» και με ορισμένους παίκτες σε τρομερή κατάσταση, όμως τον Αλμιρόν των 7 γκολ σε 8 ματς, τον Κάλουμ Γουίλσον, τον Μπρούνο Γκιμαράες και τον Κίραν Τρίπιερ, η Νιούκαστλ μετρά μόλις μία ήττα στη σεζόν, αυτή από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ».

Πού θέλουμε να καταλήξουμε με όλα αυτά; Πως το ποδόσφαιρο είναι ένα δίκαιο άθλημα και τη δεδομένη χρονική στιγμή, Άρσεναλ και Νιούκαστλ παίρνουν αυτό που αξίζουν. Η μία είναι στην πρώτη θέση, η άλλη στην δεύτερη, με δύο ματς παραπάνω από τη Μάντσεστερ Σίτι και η λογική τους ανταμείβεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα ήταν έως και προσβλητικό λοιπόν για αμφότερες να μην τους το αναγνωρίσουμε και να παραβλέψουμε τα προφανή… Η Άρσεναλ είναι διεκδικήτρια του τίτλου, η Νιούκαστλ μπορεί να τερματίσει στην πρώτη τετράδα. Ναι, μεγάλη η σεζόν, αλλά σχεδόν στο ½ αυτής, άντεξαν και οι δύο! Ένας γύρος έμεινε…

Δημήτρης Μανάκος