Το WeareBrighton του Σκοτ ΜακΆρθι στο England365: «Να υποστηρίζουν οι Έλληνες τη Μπράιτον, γιατί έχουμε τα ίδια χρώματα!»

Πλέον, πιθανώς έχετε μάθει το Wearebrighton, μέσω των κειμένων του δημοσιογράφου του England365, Δημήτρη Μανάκου, για τους Άγγλους υποστηρικτές των «γλάρων». Ήρθε η ώρα όμως, αυτοί να μιλήσουν σε εμάς. Και ο Σκοτ ΜακΆρθι το έκανε, αναλύοντας σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, κάθε τι που λαμβάνει χώρα στο «Νησί», απευθύνοντας κάλεσμα και προς τους Έλληνες!



Το WeareBrighton του Σκοτ ΜακΆρθι στο England365: «Να υποστηρίζουν οι Έλληνες τη Μπράιτον, γιατί έχουμε τα ίδια χρώματα!»

Πριν από περίπου 10 μήνες, εκπλήρωσα ένα όνειρο ζωής. Να μπορέσω να γράψω για το εξωτερικό, να μην περιορίζονται τα κείμενά μου στα ελληνικά «σύνορα». Το Wearebrighton μου έδωσε την ευκαιρία και ο Δημήτρης Μανάκος, από τον Φεβρουάριο και μετά, αποτελεί μέλος μίας ομάδας που ξεκίνησε, με γνώμονα την αγάπη της για τη Μπράιτον, το 2009.

Πλέον, 12 χρόνια μετά, αποτελούν μία από τις κορυφαίες σελίδες αθλητικού περιεχομένου στο αγγλικό κοινό. Ο Σκοτ ΜακΆρθι είναι ο άνθρωπος που είχε την ιδέα, σπουδάζοντας δημοσιογραφία, το 2009, και ο England365 τον φιλοξενεί σε μία πλήρως εξαιρετική συνέντευξη!

Μιλά για όλους και για όλα, από τον Γκουστάβο Πογιέτ μέχρι τον Γκρέιαμ Πότερ, για τον MVP της σεζόν για τη Μπράιτον, και για τον τρόπο που ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι «εγκλιματίστηκε» άμεσα στο «Άμεξ».

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από την κουβέντα μας η Βεατρίκη Σαρρή, κλείνοντας πάντως τη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς το ελληνικό κοινό που παρακολουθεί την Premier League!

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Σκοτ ΜακΆρθι στον Δημήτρη Μανάκο:

Αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς προέκυψε η αγάπη σας για τη Μπράιτον; Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια σε σχέση με την ομάδα;

«Οι γονείς μου ήταν και οι δύο οπαδοί της Μπράιτον και με πήγαν στο πρώτο μου παιχνίδι όταν ήμουν δύο ετών. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είχα κολλήσει με την Μπράιτον, δεν είχα πραγματική επιλογή να υποστηρίξω άλλη ομάδα! Οι πρώτες κατάλληλες αναμνήσεις που έχω από το να πηγαίνω σε αγώνες, είναι από όταν ήμουν περίπου έξι ή επτά ετών και η Μπράιτον ήταν στην τρίτη κατηγορία. Οι οπαδοί, συμπεριλαμβανομένων των γονιών μου, έπρεπε να παλέψουν για να σώσουν το κλαμπ, καθώς ο ιδιοκτήτης πούλησε το Goldstone Ground και ήθελε να κερδίσει τα χρήματα για τον εαυτό του, κάτι που άφησε το Μπράιτον δίχως γήπεδο.

Για να έχει σκαρφαλώσει πλέον η Μπράιτον από τον…. πάτο στην Premier League, ήταν ένα μεγάλο ταξίδι.»

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία; Πού έχετε εργαστεί, πώς προέκυψε το wearebrighton.com και ποια είναι τα οράματά σας για την ιστοσελίδα; Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς γενικά...

«Το WeAreBrighton.com ξεκίνησε ως ένα podcast με το όνομα ‘’The Albion Moan In’’ το 2009. Ήμουν στο πανεπιστήμιο εκείνη την εποχή και σπούδαζα δημοσιογραφία και σύντομα μετατρέψαμε το podcast σε μία ιστοσελίδα που λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Μέσω του WeAreBrighton.com, είχα την τύχη να συνεισφέρω στο BBC, στο περιοδικό Four Four Two, στο GQ και σε διάφορες άλλες τοπικές εφημερίδες του Μπράιτον και σε εθνικές εκδόσεις για την Albion. Όλο και περισσότερο περιεχόμενο ποδοσφαίρου φαίνεται να κινείται προς το βίντεο αυτές τις μέρες και αυτό είναι κάτι που το WeAreBrighton.com μπορεί να πρέπει να το κάνει κάποια στιγμή, αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να συνεχίσουμε να τυπώνουμε και να γράφουμε δυνατά για τους υποστηρικτές της Albion που τους αρέσει αυτό το είδος περιεχομένου.»

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τον Γκρέιαμ Πότερ, αλλά και τι έχετε δει από τον Ρομπέρτο Ντε Γκέρμπι;

«Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να κατηγορήσει τον Πότερ που έφυγε από την Μπράιτον με το συμβόλαιο των 60 εκατομμυρίων λιρών που του προσφέρθηκε για πέντε χρόνια. Οι οπαδοί της Albion είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι μαζί του, που πήρε πέντε μέλη του προπονητικού επιτελείου και τώρα προσπαθεί να υπογράψει όλους τους καλύτερους παίκτες μας! Αν είχε φύγει μόνος του και μας άφηνε χωρίς προπονητή, ο κόσμος δεν θα είχε τόσο ενοχληθεί.

Αναρωτιέμαι αν είναι ο κατάλληλος για την Τσέλσι. Οι οπαδοί τους απαιτούν άμεση επιτυχία και στο Μπράιτον, χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια στον Πότερ για να αρχίσει να κερδίζει παιχνίδια. Δεν θα έχει τόσο χρόνο και υπομονή στην Τσέλσι, όπως βλέπουμε από κάποιους από τους υποστηρικτές της που θέλουν να τον απολύσουν επειδή δεν κέρδισε για πέντε αγώνες. Μπορεί να μετανιώσει που άφησε την Albion, ακόμα κι αν αυτό τον έκανε πολύ πλούσιο.

Όσο για τον Ντε Ζέρμπι, έχει προκαλέσει πραγματικό ενθουσιασμό στη Μπράιτον. Το ποδόσφαιρο είναι πιο επιθετικό και διασκεδαστικό. Είναι μια ελκυστική προσωπικότητα και φαίνεται να έχει ήδη δημιουργήσει μια πολύ δυνατή σχέση με τους οπαδούς, κάτι που ο Πότερ δεν έκανε ποτέ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε χαρούμενοι που είναι τώρα προπονητής της Μπράιτον.»

Ποιος είναι ο MVP της σεζόν μέχρι στιγμής και γιατί;

«Ο Λεάντρο Τροσάρ έχει οκτώ γκολ και παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του στην Μπράιτον. Ο Μόιζες Καϊσέδο ήταν επίσης πολύ καλός, αλλά νομίζω ότι ο MVP πρέπει να είναι ο Αλέξις ΜακΆλιστερ. Έχει αναλάβει να αντικαταστήσει τον Ίβες Μπισούμα ως «οκτάρι», που ήταν πολύ σημαντικός για την Albion, στο να κρατά την μπάλα και να δίνει τον ρυθμό. Ο ΜακΆλιστερ όμως, έδειξε τώρα έδειξε το ταλέντο του στον πλανήτη, βοηθώντας την Αργεντινή να συνεχίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία, καθώς τότε δεν έπαιξε. Αξίζει μια μεταγραφή σε μια ομάδα του Champions League σύντομα και θα φέρει την Μπράιτον ένα πολύ υψηλό οικονομικό αντίτιμο όταν συμβεί αυτό.»

Πιστεύετε ότι η Μπράιτον μπορεί να τερματίσει στην πρώτη εξάδα φέτος;

«Ρεαλιστικά, όχι. Η αναταραχή που προκλήθηκε με την αποχώρησή του Πότερ και οο παίκτες που πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν νέο προπονητή και στο νέο στυλ παιχνιδιού του, προκάλεσε πιθανώς υπερβολική αναστάτωση, με συνέπεια να μην πιστεύω πως μπορούμε να βγούμε στην πρώτη εξάδα. Νομίζω όμως ότι η Μπράιτον μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα από την 9η της περασμένης σεζόν και αυτό θα ήταν ακόμα ένα λαμπρό επίτευγμα. Οι περισσότερες ομάδες που τερματίζουν στο top 10 για πρώτη φορά συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν την επόμενη χρονιά, οπότε αν η Albion ήταν ξανά στην πρώτη 10άδα, θα αποδείκνυε ότι καθιερωνόμαστε στην Premier League.»

Πόσο συχνά πηγαίνετε στο «Άμεξ» για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας; Μου είπατε ότι υποστηρίζετε και το γυναικείο τμήμα...

«Έχω εισιτήριο διαρκείας για κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Παρατηρώ τα αποτελέσματα των γυναικών, αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω κάθε εβδομάδα το εκάστοτε ματς, καθώς παίζουν συνήθως Κυριακή, όταν παίζω δηλαδή και εγώ ποδόσφαιρο. Η μητέρα μου έπαιζε ως τερματοφύλακας για τη γυναικεία ομάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ήταν έφηβη, αν και τότε ήταν ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Μια φορά ήπιε ένα μπουκάλι κρασί για το μεσημεριανό της Κυριακής και μετά έπαιξε ποδόσφαιρο αργότερα το απόγευμα. Δεν νομίζω ότι αυτό επιτρέπεται πλέον στο επαγγελματικό WSL.»

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη Βεατρίκη Σαρρή. Την έχετε γνωρίσει; Έχετε ιδέα για τις ποδοσφαιρικές της ικανότητες;

«Δεν την έχω γνωρίσει, όχι. Οι γυναίκες της Μπράιτον δυσκολεύονται λίγο αυτή τη σεζόν, αφού απέλυσαν την προπονήτρια, Χόουπ Πάουελ, και έχασαν πολλούς παίκτες το καλοκαίρι. Αν θέλουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, θα χρειαστούν την Σαρή, για να δώσει γκολ μαζί με την Νταν Κάρτερ, και την Κέιτι Ρόμπινσον, που μόλις έκανε το ντεμπούτο της στην Αγγλία. Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να το κάνει.

Έχει ενδιαφερθεί ποτέ η Μπράιτον για Έλληνα ποδοσφαιριστή; Έχετε κάποια ιστορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

«Όχι από όσο ξέρω. Νομίζω ότι ο πιο στενός δεσμός που έχει η Μπράιτον με την Ελλάδα είναι ότι ο Γκουστάβο Πογιέτ είναι προπονητής της Εθνικής Ελλάδος. Ξεκίνησε το ταξίδι της Μπράιτον στην Premier League. Όταν προσλήφθηκε ως προπονητής, το 2009, παίζαμε στη League One και ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε υποβιβαστεί στη League Two. Γύρισε τα πράγματα, κέρδισε τον τίτλο της League One και στη συνέχεια έχτισε μια ομάδα ικανή να πιέσει για την άνοδο στην Premier League. Ο Πογιέτ έβαλε τα θεμέλια που επέτρεψαν στους Κρις Χάτον, Πότερ και Ντε Τζέρμπι να χτίσουν πάνω τους.»

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

«Έχοντας υπάρξει οπαδός της Μπράιτον για τόσο καιρό, όταν ήμασταν ένας σύλλογος που τον παρακολουθούσαν μόλις 5000 άτομα σε ένα γήπεδο στίβου, εξακολουθώ να θεωρώ απίστευτο ότι υπάρχουν πλέον ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα, όπως ο Δημήτρης Μανάκος, που ενδιαφέρονται για την Albion. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Δημήτρης έχει τρομερή αντίληψη για τη Μπράιτον στα κείμενά του, και ας βρίσκεται τόσο μακριά. Ας ελπίσουμε ότι το WeAreBrighton και το England365 μπορούν να βοηθήσουν στο να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους για τη Μπράιτον. Τα χρώματά μας είναι και το μπλε και το λευκό άλλωστε!»

Μπορείτε εδώ να επισκεφτείτε το  http://www.wearebrighton.com/ του Σκοτ ΜακΆρθι!