Ο Τιγκράν Ταντεβοσιάν της Νοτς Κάουντι στο England365: «Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του προπονητή είναι πάνω από όλα!»

Ακόμη ένας Έλληνας που εργάζεται μακριά από την χώρα μας και κάθε χρόνο σηκώνει ακόμη πιο ψηλά την σημαία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Βρίσκεται στην Αγγλία, δουλεύει στη Νοτς Κάουντι και ανοίγει την καρδιά του στο England365. Ο Τιγκράν Ταντεβοσιάν αποκλειστικά στον Δημήτρη Μανάκο!



Ο Τιγκράν Ταντεβοσιάν της Νοτς Κάουντι στο England365: «Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του προπονητή είναι πάνω από όλα!»

Ξεκίνησε από την Καλλιθέα, ασχολήθηκε με την προπονητική, άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό και πέταξε για το «Νησί». Ο λόγος για τον Τιγκράν Ταντεβοσιάν. Έναν άνθρωπο, που στηρίζει στο έπακρο την διαδικασία της εξέλιξης και της επιμόρφωσης και κατάλαβε με την διαρκή του δουλειά, να αναχωρήσει για την Αγγλία, έχοντας δουλέψει σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Πλέον, η προπονητική τον έφερε στην πρωτοπόρο της National League, τη Νοτς Κάουντι, με τον Έλληνα φυσικά να μην περιορίζει τα όνειρά του μόνο στην 5η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά να κοιτά πάντα ψηλότερα!

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο England365 και τον Δημήτρη Μανάκο, μίλησε για όλους και για όλα, αναφέρθηκε στις σπουδές και την πορεία του, στον ρόλο του στην Αγγλία και τη Νοτς Κάουντι, αλλά και στα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας προπονητής, για να πετύχει στην δουλειά του.

Και πιστέψτε μας… Ο Τιγκράν πιστεύει πως για να είσαι πρώτα ικανός προπονητής, πρέπει να περιβάλλεσαι από σωστές αξίες και αρχές, που επί της ουσίας σε καθορίζουν ως άνθρωπο!

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο England365:

Αρχικά, θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για εσάς, ποιες είναι οι σπουδές που ακολουθήσατε και ποια τα πρώτα προπονητικά σας βήματα;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη πρόσκληση. Είναι  χαρά μου να με φιλοξενείτε σε ένα site το οποίο είναι αφιερωμένο στο αγγλικό ποδόσφαιρο και είναι υπεύθυνος ο Κ. Σωτηρακόπουλος. 

Η προπονητική μπορώ να πω πως ήταν κάτι που μου άρεσε και μου δημιουργούσε τη περιέργεια ακόμη και όταν έπαιζα ποδόσφαιρο. Σίγουρα δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ξεκινήσω τη προπονητική από νεαρή ηλικία και πόσο μάλλον ότι θα βρίσκομαι και που θα εργάζομαι μετά από 12 χρόνια. 

Νομίζω η προσωπικότητα μου ήταν ο λόγος που ξεκίνησα νωρίς, οι ηγετικές τάσεις και ο δυνατός χαρακτήρας μου έκαναν τους γύρω μου να με ακολουθούν και να τους καθοδηγώ.

Άρχισα και είχα ανησυχίες για θέματα προπονητικά. Έτσι η περιέργεια μου με οδήγησε να ακολουθήσω τη προπονητική με συνοπτικές διαδικασίες. 

Ξεκίνησα τις σχολές προπονητικής από το UEFA C μέχρι το Pro το οποίο έγινα κάτοχος το 2019. Μάλιστα είχα τη χαρά να είμαι από τους νεότερους Έλληνες είτε Αρμένιους σε ηλικία προπονητές που έγιναν κάτοχοι αυτού του διπλώματος πριν τα 33 τους έτη.   

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησα σπουδέςέχω τελειώσει Bachelor degree in (Physical education and pedagogy with football speciality.)

Έχω το ανώτερο δίπλωμα από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία το περίφημο Advance Youth Award και έχω ακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια σε διάφορες χώρες στο κόσμο, πάνω σε θέματα προπονητικής και μη, τα οποία με βοήθησαν στις γνώσεις και στην επαγγελματική μου κατάρτιση. 

Ταυτόχρονα βελτίωσα τα αγγλικά και τα ισπανικά, όχι μόνο για να μιλάω τη γλώσσα αλλά να μαθαίνω καλύτερα και τη κουλτούρα των λαών μέσω της γλώσσας, σε συνδυασμό με τα ελληνικά και τα αρμενικά τα οποία ήδη μιλούσα και με βοήθησαν ώστε να μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα με τους ανθρώπους είτε στο ποδόσφαιρο είτε εκτός ποδοσφαίρου. 

Γενικά θεωρώ ότι είναι μια διαρκής διαδικασία η επιμόρφωση, ένας τρόπος ζωής. Ένας άνθρωπος που σέβεται το ρόλο του προπονητή, επιβάλλεται να αναζητά την γνώση και τον διαρκή προβληματισμό για γνώση και εξέλιξη. 

Τα πρώτα προπονητικά βήματα μου τα έκανα σε 3 ερασιτεχνικές ομάδες και σε μια ιδιωτική ακαδημία στην Αθήνα. 

Η αρχή πάντα ήταν να έχω «ποσότητα» να μετράω ώρες αμέτρητες στο γήπεδο, να σχεδιάζω προπονήσεις και να αναλογίζομαι τι πήγε καλά και τι πρέπει να κάνω καλύτερα, ταυτόχρονα είχα άμεση τριβή με διάφορα ηλικιακά γκρουπ. 

Νομίζω ο συνδυασμός δούλεψε πολύ καλά σε μένα, επιτάχυνε τη διαδικασία μάθησης μου, θεωρώ ότι πήρα πολλά πράγματα, τα οποία τα βρήκα μπροστά μου αργότερα.»

Έχετε περάσει και ένα μικρό χρονικό διάστημα από την Καλλιθέα, πείτε μας λίγο για αυτήν την εμπειρία σας; 

«Όπως είπατε ήταν ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ήμουν στη διαδικασία μιας εργασίας μου για το UEFA A και επικοινώνησα με τον προπονητή της ομάδας τότε, τον Λουκά Καραδήμο, ζητώντας του να παρακολουθήσω δύο εβδομάδες προπονήσεων, μετά τη γνωριμία μας, μου ζήτησε να μείνω και μετά για μερικούς μήνες και σαφώς και δεν αρνήθηκα. 

Ήταν η πρώτη επαφή μου με το επαγγελματικό επίπεδο στη χώρα. Μπορεί να ήταν κάποιοι μήνες εκεί μόνο, αλλά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να πάρω την απόφαση αργότερα να φύγω στο εξωτερικό.»

Έχετε προπονήσει πέρα από την Ελλάδα στο Λίβανο και στην Αρμενία πριν βρεθείτε στην Αγγλία. Μπορείτε να μας πείτε πως προέκυψε;    

«Στην Αρμενία έχω κάνει κάποιες προπονήσεις στην εθνική γυναικών της χώρας και στην Κ15 των ανδρών της εθνικής Αρμενίας. Και οι δύο εμπειρίες ήταν λόγω πρακτικών ασκήσεων που έπρεπε να παρουσιάσω στην Ομοσπονδία. 

Το Λίβανο ήρθε μετά το πέρασμα μου από την Καλλιθέα. Αναζητούσα συχνά τρόπους να γίνομαι καλύτερος προπονητής, ο τρόπος που θεώρησα ότι θα με βοηθήσει είναι να εκπαιδεύσω νεαρούς αθλητές σε μια δεύτερη, είτε τρίτη γλώσσα και όχι στη γλώσσα που μιλούσα καθημερινά και ένιωθα άνετος. 

Είχα επίσης επιλογή να πάω να εργαστώ είτε στη Κίνα είτε στο Βιετνάμ αλλά έκρινα ότι το Λίβανο είναι ιδανικό επόμενο βήμα. 

Εξαιρετική εμπειρία να προπονήσεις σε αυτήν την ιδιαίτερη χώρα, με όχι ιδανικές  ανέσεις σε εγκαταστάσεις και αθλητική παιδεία, με αμέτρητες διαφορετικές θρησκείες, με μια διαφορετική κουλτούρα Αράβων με πολλές επιρροές δυτικού κόσμου. 

Εργάστηκα με μια ακαδημία η οποία ξεκίνησε το 2017 τις λειτουργίες της όπου πήγα εγώ, ήξερα ότι είναι ένα δυνατό project, δημιούργησα το περιβάλλον και άφησα το στίγμα μου έως και σήμερα κάτι το οποίο είμαι υπερήφανος. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν το πρόγραμμα και τη μεθοδολογία που εφαρμόσαμε το 2017 και θεωρείται η καλύτερη ακαδημία στη χώρα.»

Μετά το Λίβανο ακολουθεί η Αγγλία! Γιατί Αγγλία; 

«Πάντα τη θεωρούσα τη χώρα του ποδοσφαίρου σε θέμα δομής, οργάνωσης, εγκαταστάσεων και υψηλού επιπέδου από ανθρώπους που είναι γνώστες όχι μόνο θέματα προπονητικής αλλά και άλλων ειδικοτήτων, οι οποίες έχουν άμεση σχέση στο χώρο. Ήξερα ότι εδώ είναι οι καλύτεροι, εδώ είναι όπου οι περισσότεροι προπονητές από όλο το κόσμο θέλουν να έρθουν.»

Προτού φτάσετε φυσικά στη Νοτς Κάουντι, περάσατε όπως βλέπω από ομάδες όπως η Μπαρνέτ, η Γουίμπλεντον και η Σριούσμπερι. Πώς ήταν οι εμπειρίες σας και τι ρόλους είχατε; 

«Στη Μπαρνέτ ξεκίνησα ως προπονητής της Κ13 και αργότερα μετά από ένα χρόνο έγινα υπεύθυνος της Κ13 μέχρι την Κ16. 

Στο τρίτο χρόνο μου στη Μπαρνέτ, ανέλαβα και υπηρεσιακός προπονητής την Κ18 για κάποιους μήνες και είχα άμεση συνεργασία με τον πρώτο προπονητή της ομάδας μέχρι που η ακαδημία έκλεισε λόγω του covid. Κοντά τρία χρόνια στη Μπαρνέτ, προσπάθησα να μάθω τα πάντα για το αγγλικό ποδόσφαιρο και το σύστημα στις ακαδημίες και όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Θεωρώ ότι στην περίοδο που ήμουν στη Μπαρνέτ κάναμε μια καταπληκτική δουλειά, όσοι ήμασταν στο σύλλογο, πολλαπλοί παίκτες από την ακαδημία έλαβαν προσκλήσεις από εθνικές ομάδες, παίκτες έπαιξαν στη πρώτη ομάδα, άλλοι πήραν μεταγραφές σε ομάδες Premier League, Championship, League 1, League 2, γενικά η δουλειά που γίνονταν ήταν εξαιρετική. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκα το χρόνο εκεί, για να «χτίσω» γνωριμίες και επαφές που με βοήθησαν μετέπειτα.  

Στην ακαδημία της Γουίμπλεντον, πήγα μετά το lockdown και έμεινα μέχρι το καλοκαίρι όπου ήρθε η πρόταση από τη Σριούσμπερι ως υπεύθυνος για Κ13-Κ16, την οποία και αποδέχτηκα. Πολύ διαφορετική μεθοδολογία εκεί. Την εμπειρία αυτήν βέβαια την αξιοποίησα όσο το δυνατόν καλύτερα, για να πάρω όσα περισσότερα γίνεται, να μάθω και να εφαρμόσω κάτι διαφορετικό. Και φτάνουμε στο 2021, τον Μάρτιο, όπου ο Academy Manager της Νοτς Κάουντι, μου πρότεινε να αναλάβω head of Coaching and methodology στην ακαδημία όπου βρίσκομαι έως και σήμερα.» 

Μπορείτε να μας πείτε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας ως head of coaching and methodology και ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας; 

«Σε ελεύθερη μετάφραση είναι τεχνικός διευθυντής όπως έχουμε στην Ελλάδα αλλά στην Αγγλία η αρμοδιότητα χωρίζεται  πιο εξειδικευμένα στο γραφειοκρατικό και στο πρακτικό. Εγώ είμαι υπεύθυνος στο πρακτικό κομμάτι και ο academy manager στο γραφειοκρατικό. Είμαι υπεύθυνος για την εκπαίδευση την επίβλεψη και την καθοδήγηση των προπονητών για την καλύτερη εφαρμογή της μεθοδολογίας που έχουμε στην ακαδημία. Έχω υπό την επίβλεψη μου γύρω στους 15 προπονητές από την Κ9 έως την Κ19.»

Είστε και εκπαιδευτής προπονητών στην ομοσπονδία της Αγγλία; 

«Ναι, παράλληλα με τη δουλειά μου στη Νοτς Κάουντι συμμετέχω ως εκπαιδευτής στα διπλώματα UEFA C που γίνονται στην Αγγλία για τους νέους προπονητές.»

Τι κοιτάτε σε έναν προπονητή, ο οποίος θέλει να εργαστεί στο σύλλογο σας. 

«Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του πάνω από όλα. Το ήθος του, οι αξίες του και το τι αντιπροσωπεύει ως άνθρωπος και  μετέπειτα ως προπονητής. 

Η αλήθεια είναι πως η γνώση είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που κοιτάμε, και μετέπειτα έρχονται οι εμπειρίες που φέρνει ο καθένας.»

Ο σύλλογος θεωρείται η παλαιότερη επαγγελματική ομάδα στο κόσμο αλλά δεν είναι στις ανώτερες κατηγορίες. Ποιοι είναι οι στόχοι της πρώτης ομάδας; Βλέπουμε ότι είστε στη πρώτη θέση της βαθμολογίας. 

«Ο σύλλογος ξεκάθαρα δε θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ που είναι τώρα, διάφοροι λόγοι από παλαιότερες καταστάσεις έφεραν την ομάδα εδώ. Αυτή τη στιγμή η ομάδα οικονομικά είναι απόλυτα υγιής, διοικείται από ανθρώπους που έχουν βλέψεις να πάει η ομάδα εκεί που ανήκει, στις παραπάνω κατηγορίες, στηρίζουν τη διαδικασία και υπάρχει ηρεμία και υπομονή στο πρόσωπο του προπονητή, Σαφώς, έχουμε και την μεγάλη υποστήριξη των φιλάθλων μας. Η ομάδα παίζει ένα πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν συνηθίζεται να βλέπει κανείς στην κατηγορία που είμαστε και έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στη πρώτη θέση. Ο στόχος είναι προφανώς να ανέβει η ομάδα κατηγορία φέτος.»

Τι έχετε μάθει όλα αυτά τα χρόνια σε όλους αυτούς τους συλλόγους που έχετε εργαστεί όπου δεν έχουν την αίγλη της Premier League; 

«Θα έλεγα πως όλα είναι για τους φιλάθλους. Ότι γίνεται είναι για αυτούς. Αυτό βλέπω και αυτό έχω μάθει εδώ. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να υποστηρίζουν την ομάδα της πόλης τους και ανεξαρτήτως αποτελέσματος η αγάπη τους για τους συλλόγους τους είναι ανιδιοτελής. Η κουλτούρα του Άγγλου και η διαδικασία το να πάει να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι απόλαυση. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας και αυτό το κάνει ακόμη πιο όμορφο. Σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά μιλάμε για τον κανόνα.»

Ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι σας για το μέλλον;

«Μου αρέσει ο σύλλογος που εργάζομαι, νιώθω ότι επηρεάζω την κουλτούρα και έχω επίδραση θετική στους ανθρώπους, στο σύλλογο, στους παίκτες, υπάρχει εκτίμηση και σεβασμός στο πρόσωπο μου το οποίο με κάνει να απολαμβάνω αυτό που κάνω. 

Σίγουρα είμαι ένας φιλόδοξος προπονητής, αλλά προς το παρόν, θέλω να είμαι συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στην ομάδα που εργάζομαι.»