Γκρανίτ Τσάκα: Ένας παθιασμένος αρχηγός που μπορεί να γίνει… εθνικός σταρ σε ένα βράδυ!

Η μεγάλη ώρα για την Ελβετία είναι πιο κοντά από ποτέ. Συναντά την Πορτογαλία στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Γκρανίτ Τσάκα ετοιμάζεται για το 12ο ματς του σε τελική φάση Μουντιάλ. Δεν έχει καταγράψει ποτέ ασίστ με την χώρα του στο εν λόγω τουρνουά, αλλά ίσως η… πρώτη να σηματοδοτήσει και πρόκριση στα προημιτελικά!



Γκρανίτ Τσάκα: Ένας παθιασμένος αρχηγός που μπορεί να γίνει… εθνικός σταρ σε ένα βράδυ!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα στην Εθνική Ελβετίας. Έναν παίκτη που είτε αγαπάς, εξαιτίας του πάθους που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο, είτε λατρεύεις να… μισείς, αναλογικά με τον τρόπο παιχνιδιού του και το γεγονός πως δεν έχει πάντα το μυαλό του στα ποδοσφαιρικά του καθήκοντα, δεδομένα… παραδέχεσαι.

Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να μην του αναγνωρίσεις το γεγονός πως «πεθαίνει» για το σήμα της φανέλας που εκπροσωπεί. Είτε αυτό αφορά την Άρσεναλ, είτε αυτό αφορά την Ελβετία, όπως συμβαίνει δηλαδή τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Κατάρ, με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί. Η Ελβετία προκρίθηκε στις «16» καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ, με τον Γκρανίτ Τσάκα να είναι ο απόλυτος ηγέτης της χώρας του. Φορά το περιβραχιόνιο, την υπερασπίζεται μέχρι τέλους και αναδείχθηκε και ο κορυφαίος της συνάντησης απέναντι στην Σερβία, σε ένα ματς που ενεπλάκησαν ιδιαίτερα και τα πολιτικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τσάκα και πάλι μπλέχτηκε σε καυγάδες, αλλά στο τέλος της ημέρας, ήταν ο νικητής, με το τελικό 3-2 να σηματοδοτεί την πρόκριση της ομάδας του. Πλέον, συναντά την Πορτογαλία και απέναντί του θα βρει γνώριμα πρόσωπα, όπως αυτό του Μπρούνο Φερνάντες, του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ρούμπεν Ντίας και άλλων, που έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε επίπεδο Premier League.

Θα είναι η 12η εμφάνιση του Τσάκα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον παίκτη της Άρσεναλ να μετρά 2 γκολ και καμία ασίστ. Οξύμωρο αλλά… ισχύει. Αν όμως, στο ματς κόντρα στο σύνολο του Φερνάντο Σάντος, η ομάδα του συνεχίσει στο Κατάρ, επί της ουσίας θα έχει σημειώσει και την πρώτη του τελική πάσα.

Και θα είναι πιο σημαντική από κάθε επιτυχημένη μεταβίβαση προς τον Εμπολό ή τον Σακίρι… Η ώρα πλησιάζει και ο Γκρανίτ Τσάκα πρέπει να είναι συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία! Αν αυτό συμβεί, τότε ο τίτλος του κορυφαίου αρχηγού στην σύγχρονη ιστορία της χώρας του, θα του ανήκει δικαιωματικά. Με δύο γκολ και… μηδέν ασίστ σε Παγκόσμια Κύπελλα…

Δημήτρης Μανάκος