Εθνική Αγγλίας: Ψάχνει το πρώτο 2Χ2 σε σερί πρεμιέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ!

Μετράμε πλέον αντίστροφα για την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ του Κατάρ, με τα «τρία Λιοντάρια» να συναντούν το Ιράν στην πρεμιέρα. Στόχος; Φυσικά η δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην έναρξη του εκάστοτε θεσμού, για πρώτη φορά μετά το 1982!  



Εθνική Αγγλίας: Ψάχνει το πρώτο 2Χ2 σε σερί πρεμιέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ!

Η μεγάλη ώρα για την Εθνική Αγγλίας έχει φτάσει. Τα «τρία Λιοντάρια» ρίχνονται στη… μάχη του Κατάρ και σύντομα θα ακούσουμε το πρώτο σφύριγμα της έναρξης της αναμέτρησής τους στο πιο ιδιαίτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει λάβει χώρα ποτέ!

Το πρώτο που διεξάγεται τον χειμώνα, το πρώτο που έχει τόσο μικρή απόσταση από το προηγούμενο, με μοναδικό στόχο για τους Άγγλους, να γίνει πραγματικότητα το «It’s coming home»! Απαραίτητη προϋπόθεση; Ένα θετικό ξεκίνημα, μία νίκη επί του Ιράν και ένα πιθανό 3Χ3 στον όμιλο, απέναντι σε Ουαλία και ΗΠΑ!

Τι συμβαίνει όμως συνολικά στις πρεμιέρες της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ; Η αλήθεια είναι πως η αίσθηση που αφήνουν οι πρώτες αγωνιστικές της Αγγλίας στο φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο!

Στις 15 πρεμιέρες που έχουν λάβει χώρα ως στιγμής, τα «τρία Λιοντάρια» έχουν επικρατήσει στις 6, έχουν μείνει στην ισοπαλία επίσης σε έξι περιπτώσεις και έχουν ηττηθεί τρεις φορές. Πιο πρόσφατη; Πριν από 8 χρόνια, από την Ιταλία με 2-1, στην τελευταία φορά που δεν κατάφεραν να προκριθούν από την διαδικασία των ομίλων!

Ενδιαφέρον φυσικά θεωρείται το γεγονός πως μόλις μία φορά από τις 15 αγωνιστικές, η Αγγλία έμεινε στη «λευκή» ισοπαλία! Ποια είναι αυτή; Το 1966, απέναντι στην Παραγουάη. Ναι, τη μοναδική δηλαδή σεζόν που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Από εκεί και πέρα, οι πρεμιέρες των Άγγλων εν γένει, δεν χαρακτηρίζονται από κάτι το εντυπωσιακό. Όπως και να έχει όμως, δεν συνηθίζουν να είναι… back to back επιτυχημένες! Για την ακρίβεια, αυτό έχει συμβεί μόλις μία φορά. Το 1970 με τη Ρουμανία και το 1982 με τη Γαλλία, όταν τα «τρία Λιοντάρια» αποκλείστηκαν δίχως ήττα. Ενδιάμεσα όμως, μεσολάβησαν 12 χρόνια και δύο διοργανώσεις στις οποίες η Αγγλία δεν πήρε μέρος…

Συνεπώς, το πρώτο 2Χ2 σε συνεχόμενα Μουντιάλ στην ιστορία της είναι αυτοσκοπός, μετά τη νίκη επί της Τυνησίας πριν από μία τετραετία. Το μέγεθος του Ιράν δεν τρομάζει και ο πρώτος καλός οιωνός για τους Άγγλους στο Κατάρ, είναι γεγονός!

Αναλυτικά, οι πρεμιέρες της Εθνικής Αγγλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα:

Μουντιάλ 1950: Αγγλία – Χιλή 2-0

Μουντιάλ 1954: Αγγλία – Βέλγιο 4-4

Μουντιάλ 1958: Σοβιετική Ένωση – Αγγλία 2-2

Μουντιάλ 1962: Ουγγαρία – Αγγλία 2-1

Μουντιάλ 1966: Αγγλία – Ουρουγουάη 0-0

Μουντιάλ 1970: Αγγλία – Ρουμανία 1-0

Μουντιάλ 1982: Αγγλία – Γαλλία 3-1

Μουντιάλ 1986: Πορτογαλία – Αγγλία 1-0

Μουντιάλ 1990Αγγλία – Ιρλανδία 1-1

Μουντιάλ 1998: Αγγλία – Τυνησία 2-0

Μουντιάλ 2002: Ολλανδία – Αγγλία 1-1

Μουντιάλ 2006: Αγγλία – Παραγουάη 1-0

Μουντιάλ 2010: Αγγλία – Αμερική 1-1

Μουντιάλ 2014: Αγγλία – Ιταλία 1-2

Μουντιάλ 2018: Τυνησία – Αγγλία 1-2

Δημήτρης Μανάκος