Ο Μπέλιγχαμ και οι 7 Βρετανοί «λεγεωνάριοι» των Μουντιάλ

Εν αναμονή της πρεμιέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Εθνική Αγγλίας, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ πρόκειται να μπει σε μια ξεχωριστή… παρέα. Συγκεκριμένα, ο μέσος της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι μόλις ο 8ος ποδοσφαιριστής των «τριών Λιονταριών» που θα συμμετάσχει σε Μουντιάλ παρόλο που αγωνίζεται εκτός Νησιού.



Ο Μπέλιγχαμ και οι 7 Βρετανοί «λεγεωνάριοι» των Μουντιάλ

Παραδοσιακά, η Εθνική Αγγλίας τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα εγχώρια πρωταθλήματα (κυρίως Αγγλίας και Σκωτίας) αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο συμμετοχής σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε άλλες Λίγκες, πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλωστε, (κυρίως στα χρόνια της Premier League) είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι Βρετανοί παίκτες – μέλη της εθνικής, που έχουν επιλέξει το δρόμο της «ξενιτιάς». Αυτό συνεχίζεται και τώρα, στο Μουντιάλ του Κατάρ, με την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να έχει στις τάξεις της τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, τον 19χρονο παίκτη της Ντόρτμουντ, ο οποίος είναι ο μοναδικός στο ρόστερ που αγωνίζεται εκτός Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτό το γεγονός μάλιστα τον κατατάσσει ως μόλις τον 8ο Βρετανό στην ιστορία των «τριών Λιονταριών», ο οποίος συμμετέχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο αγωνιζόμενος σε ξένο πρωτάθλημα.

Παρακάτω, κάνουμε μια αναδρομή για να θυμηθούμε άλλους επτά Βρετανούς που συμμετείχαν σε Μουντιάλ με την εθνική Αγγλίας, ενώ έπαιζαν εκτός «Νησιού» και το όνομα του Μπέλιγχαμ πλέον φιγουράρει ανάμεσά τους.

 

Παίκτης                

Ομάδα                          

Έτος - Χώρα διεξαγωγής

 

Τζέρυ Χίτσενς       

Ίντερ

1962 - Βραζιλία

 

Τόνι Γούντκοκ

 

Κολωνία

 

1982 - Ιταλία

 

Ρέι Γουίλκινς

 

Μίλαν

 

1986 – Αργεντινή

 

Μαρκ Χέιτλι

 

Μίλαν

 

1986 – Αργεντινή

 

Κρις Γουόντλ

 

Μαρσέιγ

 

1990 – Γερμανία

 

Όουεν Χάργκριβς

 

Μπάγερν Μονάχου

 

2002 - Βραζιλία , 2006 -Ιταλία

 

Ντέιβιντ Μπέκαμ

 

Ρεάλ Μαδρίτης

 

2006 - Ιταλία

 

 

Διονύσης Γαλιατσάτος