Ο Κορμπεράν ήρθε στην Γουέστ Μπρομ για να πετύχει και στο «Χόθορνς» έχουν την υπομονή να περιμένουν

Ο Κάρλος Κορμπεράν έφυγε ως αποτυχημένος από τον Ολυμπιακό, αλλά τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του στην Γουέστ Μπρομ δείχνουν πως ίσως χρειαζόταν λίγο παραπάνω χρόνο.



Ο Κορμπεράν ήρθε στην Γουέστ Μπρομ για να πετύχει και στο «Χόθορνς» έχουν την υπομονή να περιμένουν

Το πρωτάθλημα της Championship είναι με διαφορά το δύσκολο και σκληροτράχηλο στον κόσμο και δεν είναι λίγες οι φορές που τα φαβορί όχι απλά δεν καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους, αλλά πολλές φορές κινδυνεύουν ακόμα και με υποβιβασμό. Εκτός από τις ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Premier League, μέσα στα φαβορί για τον τίτλο και την άνοδο οι ειδικοί έβαζαν και την Γουέστ Μπρομ. Με τον Στιβ Μπρους από το ξεκίνημα της σεζόν πολλοί θωρούσαν πως φέτος η ομάδα του Γουέστ Μπρόμγουιτς θα διεκδικήσει μια θέση στις θέσεις των play – off.

Στις αρχές Οκτωβρίου όμως ο πολύπειρος τεχνικός είδε την πόρτα της εξόδου μετά από μόλις μία νίκη σε 13 αγωνιστικές με αποτέλεσμα η ομάδα να βρίσκεται στην ζώνη του υποβιβασμού με το πέρασμα του από τους «μπάγκις» να είναι καταστροφικό. Οι διοικούντες της ομάδας αποφάσισαν να δώσουν τις τύχες της ομάδας στον Κάρλος Κορμπεράν και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο η Γουέστ Μπρομ έχει δύο νίκες σε τρία ματς και δείχνει πως σύντομα θα βγει από την επικίνδυνη ζώνη.

Τι άλλαξε όμως ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες; Ο ίδιος γνώριζε πως η πρόκληση ήταν μεγάλη, ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα που σε αυτή την κατηγορία πάντα κοιτάει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Ο ίδιος συνειδητοποίησε πως το βασικό πρόβλημα είναι η ψυχολογία. Και σε αυτό το κομμάτι δούλεψε τις πρώτες ημέρες ειδικά με ποδοσφαιριστές που επί Μπρους έδειχναν χαμένοι.

Ποδοσφαιριστές όπως οι Φίλιπς και Μπάρτλεϊ οι οποίοι έδειχναν χωρίς κίνητρο ξαφνικά με τον Κορμπεράν απέκτησαν σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Ο πρώτος ως ο μακροβιότερος παίκτης της ομάδας από το 2016 σταδιακά είχε χάσει την θέση του στην αρχική ενδεκάδα και φαινόταν να μένει από κίνητρο. Για τον λόγο αυτό στις πρώτες του ομιλίες ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού ξεκαθάρισε πως όλοι ξεκινάνε από το μηδέν και αν αξίζουν θα παίξουν. Άλλωστε, για έναν άνθρωπο που έχει θητεύσει δίπλα στον Μαρσέλο Μπιέλσα το όνομα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Και βλέποντας τον 31χρονο άσο κατάλαβε ότι άμεσα θα πρέπει να πάρει θέση στην ενδεκάδα. Και η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Κόντρα στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ παίρνει θέση βασικού και παρότι ήρθε η ήττα ο ίδιος κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του για να συμβάλει τα μέγιστα στις δύο νίκες με Μπλάκπουλ και ΚΠΡ.

Ίδια κατάσταση και για τον Μπάρτλεϊ τον οποίο ο Κορμπεράν θεωρεί από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς της κατηγορίας. Ο υψηλόσωμος στόπερ βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών τον Σεπτέμβριο για την αγωνιστική του παρουσία και όλα έδειχναν ότι σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν. Η αλλαγή στην άκρη του πάγκου όμως έφερε και την αλλαγή στην ψυχολογία του και ο ίδιος το ανταπέδωσε με το γκολ που χάρισε τη νίκη μέσα στο Λονδίνο επί της ΚΠΡ.

Παράλληλα, ο Κορμπεράν αποφάσισε να υιοθετήσει τις ίδιες μεθόδους από την συνύπαρξή του με τον Μπιέλσα στην Λιντς, και για τον λόγο αυτό θέτοντας αυστηρούς ελέγχους ως προς την διατροφή τους και τον επαγγελματισμό τους. Όπως και στην Λιντς έτσι και τώρα άλλαξε η προπόνηση δίνοντας έμφαση στην ένταση και την ταχύτητα. Όλα αυτά έχουν συντελέσει ώστε ο 39χρονος τεχνικός να κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο των παικτών όσο και των οπαδών.

Μπορεί η Γουέστ Μπρομ να βρίσκεται ακόμα εντός της ζώνης του υποβιβασμού, αλλά εκτός από τον κοντόφθαλμο πλάνο που είναι η όσο γίνεται πιο γρήγορη ανέλιξη στην βαθμολογία, το γεγονός πως δίνονται δεύτερες ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές που μέχρι πρότινος έδειχναν «τελειωμένοι» αλλά και γενικότερα γίνεται μια αναθεώρηση του ρόστερ δείχνει πως ο Κορμπεράν έχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την ομάδα. Και στο «Χόθορνς» δείχνουν να έχουν την υπομονή γιατί γνωρίζουν ότι στο τέλος κάτι καλό θα φτιαχτεί.   

Θοδωρής Βασίλης