Τα 14+1 συμπεράσματα της 15ης αγωνιστικής: Η «διεκδικήτρια» Άρσεναλ, η Σίτι του… Ντε Μπρόινε και το Good Ebening του Έμερι!

Τι κρατάμε από την 15η αγωνιστική της Premier League; Φυσικά… 14+1 πράγματα. Την Άρσεναλ, το ιστορικό «διπλό» στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, την Άστον Βίλα του Έμερι, τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τη Νιούκαστλ που θυμίζει εποχές… Πάρντιου. Το England365 σας θυμίζει όσα… χάσατε!



Τα 14+1 συμπεράσματα της 15ης αγωνιστικής: Η «διεκδικήτρια» Άρσεναλ, η Σίτι του… Ντε Μπρόινε και το Good Ebening του Έμερι!

Φτάσαμε λοιπόν μία εβδομάδα προτού το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ διακόψει τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Προτού η Premier League, όπως και όλα τα πρωταθλήματα στον κόσμο, μπει σε παύση, για να ξεκινήσει αυτό του σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός, που αναμένεται να καθηλώσει τον πλανήτη, για πρώτη φορά τον… χειμώνα.

Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό, έχουμε 7 ημέρες. Και μέχρι να προβούμε σε οποιαδήποτε ανάλυση, καλό θα ήταν να μπούμε στην διαδικασία της ανασκόπησης της αγωνιστικής που παρήλθε. Μίας στροφής που μας έδωσε πάρα πολλά για να θυμόμαστε, με σπουδαία αποτελέσματα, πολλά γκολ και ανατροπές στην κατάταξη της Premier League.

Ο λόγος φυσικά για την 15η στροφή του πρωταθλήματος. Μία στροφή που ολοκληρώνεται και βρίσκει την Άρσεναλ ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας επικρατήσει της Τσέλσι με 1-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Την ίδια ώρα, η Μάντσεστερ Σίτι που «χρωστά» τόσα πολλά στον Κέβιν Ντε Μπρόινε, επικράτησε με 2-1 στο φινάλε της Φούλαμ, ενώ η Άστον Βίλα καλωσόρισε πίσω στην Premier League τον Ουνάι Έμερι, και αυτός δύο μέρες μετά τα γενέθλιά του, έκανε ένα δώρο στον εαυτό του, με το 3-1 επί των «κόκκινων διαβόλων».

Από εκεί και πέρα, είχαμε το «διπλό» της Λίβερπουλ στο Λονδίνο επί της Τότεναμ και την απόδειξη πως ο Μοχάμεντ Σαλάχ εξακολουθεί να είναι κομβικός, είχαμε το «διπλό» της Μπράιτον στην έδρα της Γουλβς, αλλά και ακόμη ένα από τη Νιούκαστλ, στο «Σεντ Μέρις» επί της Σαουθάμπτον, που αποφάσισε να απολύσει τον Χάζενχουτλ, μετά από τέσσερα χρόνια.

Τι κρατάμε λοιπόν από την 15η αγωνιστική της Premier League;

1. Η Άρσεναλ, την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Επικράτησε με 1-0 της Τσέλσι, στο «σπίτι» της συμπολίτισσάς της, για 3η συνεχόμενη σεζόν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. Σκόρερ ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες, που μετρά πλέον 9 γκολ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του «Νησιού», όλα από κόρνερ.

2. Μόνο μία ομάδα έχει… καταφέρει να χάσει το πρωτάθλημα, ενώ έχει πραγματοποιήσει ένα ξεκίνημα, ανάλογο με το φετινό της Άρσεναλ στην Premier League. Η Νιούκαστλ το 1995-96, που βρέθηκε μέχρι και 12 βαθμούς μπροστά, τα Χριστούγεννα. Όπως και να έχει όμως… Οι «κανονιέρηδες» ξεκίνησαν με στόχο την τετράδα. Τώρα βρίσκονται στην κορυφή και στο +8 από την 3η… Τότεναμ!

3. Η Τσέλσι χρειάζεται μεταγραφές και προς το παρόν, ο Γκρέιαμ Πότερ απλώς παίζει τον ρόλο του… ψυχολόγου. Η άφιξή του άλλαξε το μομέντουμ, αλλά τα προβλήματα που αντιμετώπισε και ο Τόμας Τούχελ είναι ορατά και πάλι. Δεν μπορεί ο Στέρλινγκ να αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης και είναι αδύνατον για ακόμη μία φορά, ο καλύτερός της παίκτης να είναι ο Τιάγκο Σίλβα.

4. Η Μάντσεστερ Σίτι δυσκολεύεται περισσότερο σε ματς με «μικρότερους» αντιπάλους φέτος, από ό,τι πέρυσι, αλλά στο τέλος βρίσκει τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Είναι μαγική η ασίστ του στον Χάαλαντ για το 2-1 των «πολιτών» κόντρα στην Φούλαμ, που εν τέλει ακυρώθηκε, παίρνει πανέξυπνα το πέναλτι στο φινάλε, παρότι η επαφή είναι ανεπαίσθητη.

5. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έφτασε τα γκολ του πατέρα του στην Premier League, σε 12 ματς και ξεπέρασε τα τέρματα που έχει βάλει ο «Ίμπρα» υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, με 29 ματς λιγότερα. Μόνο ο Λουίς Σουάρες έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα από αυτόν, πριν από εννέα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε τον Ουρουγουανό…

6. Η Νιούκαστλ αποτελεί την 3η σταθερότερη ομάδα του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή. Κέρδισε με 4-1 στο «Σεντ Μέρις», σημείωσε για 4η φορά στα τελευταία 7 παιχνίδια της, 4+ γκολ, μετρά 4 συνεχόμενες νίκες και είναι δίκαια τρίτη. Θυμίζουμε πως έχει μία ήττα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ». Όσες δηλαδή και η Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Σίτι!

6. Ο Αλμιρόν σκόραρε για 6η φορά στα 6 τελευταία ματς που η ομάδα του έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Είναι ασταμάτητος…

7. Θα γίνει μεγάλη μάχη για την 4η θέση, ανάμεσα σε Τότεναμ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι δύο πρώτες αναμετρήθηκαν μεταξύ τους  και οι «κόκκινοι» ήταν ανώτεροι, επικρατώντας με 2-1, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» ηττήθηκαν στο «Βίλα Παρκ», για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα.

8. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο καλύτερος και σταθερότερος παίκτης της φετινής Λίβερπουλ. Έχει αναμειχθεί σε 10 γκολ στα 8 τελευταία ματς και έφτασε τα 43 γκολ σε ντέρμπι, με αντιπάλους ομάδες Big 6.

9. Ο Πέρισιτς σημάδεψε δις το δοκάρι, ο Χάρι Κέιν σκόραρε, αλλά η Τότεναμ δεν είναι σταθερή στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Δεύτερη ήττα της στην σεζόν, και αυτή σε ντέρμπι, μετά το ματς με την Άρσεναλ.

10. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια από την Άστον Βίλα εκτός έδρας και απώλεσε ένα σερί 9 αναμετρήσεων δίχως ήττα. Έχει… δουλειά ακόμη ο Έρικ Τεν Χαγκ.

11. Ο Ουνάι Έμερι είναι ξανά στην Premier League και το 4ο νικηφόρο ντεμπούτο του με 8 διαφορετικές ομάδες, είναι πλέον γεγονός.

12. Η ανατροπή της Λιντς επί της Μπόρνμουθ (πρώτη ομάδα τα τελευταία 30 χρόνια που για 2 συνεχόμενα ματς προηγείται με 2 γκολ διαφορά και χάνει) και η νίκη της Μπράιτον επί της Γουλβς είναι σπουδαία αποτελέσματα και αξίζουν μία δεύτερη ματιά. Σε άνθρωπο της τελευταίας στιγμής εξελίσσεται ο Σάμερβιλ, την ώρα που οι «γλάροι» σημείωσαν το πρώτο τους 2Χ2 με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι και ανέβηκαν στην 6η θέση.

13. Σπουδαία «διπλά» επίσης για Λέστερ και Κρίσταλ Πάλας. Οι «αλεπούδες» με τον Μάντισον σε απίθανη κατάσταση, επικράτησαν με 2-0 της Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», ενώ η ομάδα του Πατρίκ Βιεϊρά, σημείωσε την 5η της φετινή νίκη, με τις 4 εξ΄αυτών να έχουν έρθει με ανατροπή!

14. Σημαντική ισοπαλία για τη Νότιγχαμ Φόρεστ απέναντι στην Μπρέντφορντ στο 96ο λεπτό. Την έσωσε το αυτογκόλ του Ζάνκα, έχει βρει πάντως δίχτυα σε όλα τα εντός έδρας ματς της, πλην της ήττας με 2-0 από την Τότεναμ!

Fun fact; Ας ρίξει κάποιος μία ματιά στα ημίχρονα των ματς του Σαββάτου. Είχαμε 11 γκολ, 4 πέναλτι σε 4 ματς, δύο αποβολές και αναρίθμητα… VAR. Όσον αφορά την Κυριακή; Το μικρότερο σκορ της 15ης αγωνιστικής ήταν η νίκη της Άρσεναλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» επί της Τσέλσι… Αυτό από μόνο του «μαρτυρά» πολλά για όσα είδαμε!

Δημήτρης Μανάκος