Η Νιούκαστλ μπήκε στο κάδρο για τετράδα χωρίς μεγάλες μεταγραφές, αλλά τώρα θα τις χρειαστεί!

Η τελευταία φορά που η Νιούκαστλ ξεκίνησε μία αγωνιστική στην 4η θέση του πρωταθλήματος, χρονολογείται πριν από μία δεκαετία με προπονητή τον Άλαν Πάρντιου, τον σημερινό coach του Άρη. Πλέον, όχι απλά έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο, αλλά βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Έντι Χάου. Μία δουλειά που υπερέχει ακόμη και των μεταγραφών των Σαουδαράβων, οι οποίοι αν αντιληφθούν πόσο σοβαρές είναι οι πιθανότητες της ομάδας τους για το Champions League και δράσουν τον Ιανουάριο, τότε τα δεδομένα της θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η Νιούκαστλ μπήκε στο κάδρο για τετράδα χωρίς μεγάλες μεταγραφές, αλλά τώρα θα τις χρειαστεί!

Αν κάποιος μπει στην διαδικασία να αντιληφθεί τι έχει κάνει μέσα σε ένα χρόνο η Νιούκαστλ, τότε πιθανώς θα μείνει εντυπωσιασμένος. Διότι μιλάμε για μία ομάδα που την τελευταία μέρα, που πρόεδρός της ήταν ο Μάικλ Άσλεϊ και προπονητής της ο Στιβ Μπρους, βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και δίχως νίκη υπέρ της.

Όταν όμως, στις αρχές του περσινού Οκτωβρίου άλλαξε το καθεστώς της για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, διαφοροποιήθηκε και ολόκληρη η κατάσταση που την περιέβαλλε. Πήρε την πρώτη της ισοπαλία στο «Σέλχαρστ Παρκ» με την Κρίσταλ Πάλας, υπό τη νέα διοίκηση, κέρδισε το πρώτο της ματς, ανέβηκε πάνω από την επικίνδυνη ζώνη πριν τις μεταγραφές του Ιανουαρίου και εν συνεχεία κινήθηκε εξαιρετικά ώριμα, ως προς τις μεταγραφικές της κινήσεις.

Πήρε για την ακρίβεια ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να της σώσουν την κατηγορία. Τον Κίραν Τρίπιερ, τον Νταν Μπερν, τον Ματ Τάργκετ, τον Γουντ της Μπέρνλι και πρόσθεσε μία μεγάλη πινελιά για τα τότε δεδομένα της, με τον Μπρούνο Γκιμαράες.

Όλα αυτά, συν την προσθήκη του Έντι Χάου, που όλοι θυμόμαστε τα πεπραγμένα του στη Μπόρνμουθ, ήταν αρκετά ώστε ο κόσμος της Νιούκαστλ να στηρίξει ακόμη περισσότερα την ομάδα του και οι «καρακάξες» να τερματίσουν στην 11η θέση, ούσα η καλύτερη ομάδα σε συγκομιδή βαθμών, πίσω μόνο από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, στις τελευταίες 19 αγωνιστικές.

Ο στόχος λοιπόν επετεύχθη και αυτό που απέμενε στη Νιούκαστλ για τη νέα σεζόν ήταν να πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Επί της ουσίας, με ένα καλό ξεκίνημα ο στόχος θα είχε επιτευχθεί. Και έτσι ακριβώς έγινε. Οι «καρακάξες», στην 15η αγωνιστική της Premier League και μία εβδομάδα πριν την διακοπή του πρωταθλήματος, βρίσκονται στην 3η θέση της βαθμολογίας. Είναι εντυπωσιακό και ακόμη πιο σοβαρό κατόρθωμα είναι το γεγονός πως θα πάνε στο Μουντιάλ, με δεδομένο πως θα βρίσκονται σε θέση Champions League.

Έχουν ηττηθεί μόνο από την Λίβερπουλ, στο «Άνφιλντ», σε «νεκρό» χρόνο με 2-1, έχουν… τρομάξει τη Μάντσεστερ Σίτι, μετρούν 4 συνεχόμενες νίκες και με την «τεσσάρα» που σημείωσαν απέναντι στη Σαουθάμπτον, σηματοδότησαν  την 4η φορά στα τελευταία επτά ματς, που σκοράρουν τουλάχιστον 4+ γκολ!

Όλα αυτά για μία ομάδα που το καλοκαίρι προέβη μόλις σε τέσσερις κινήσεις. Αγόρασε τον Τζο Γουίλοκ, που πέρυσι «έγραψε» ιστορία με τα συνεχόμενα ρεκόρ, τον Στιβ Μπότμαν, τον Νικ Πόουπ της Μπέρνλι που υποβιβάστηκε και τον Αλεξάντερ Ίσακ, που αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της.

Το ερώτημα φυσικά είναι… Πού μπορεί να φτάσει η Νιούκαστλ φέτος και πολύ δε περισσότερο, με τι οι ίδιοι οι Σαουδάραβες θα είναι ικανοποιημένοι; Αν η απάντηση είναι η 8η θέση και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Big 6, αυτό πιθανώς θα το καταφέρει. Αν η απάντηση είναι η επιστροφή στην Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά από τον Άλαν Πάρντιου και τα ματς με τον Ατρόμητο, τότε η Νιούκαστλ θα χρειαστεί δύο μεταγραφές τον Ιανουάριο από το μεγάλο ράφι, ώστε να ενισχυθεί ποιοτικά αλλά και να μεγαλώσει το ρόστερ της.

Ένας χαφ που θα έχει ζωτική σημασία για αυτήν και ένας επιθετικός, πιθανώς καλύτερος και από τον επιρρεπή σε τραυματισμούς, Ίσακ, θα την έβαζαν ακόμη περισσότερο στην κουβέντα του Champions League.

Μπήκε στο κάδρο για την τετράδα, έχει κάνει άπαντες να ασχολούνται μαζί της και πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Δύο μεταγραφές, διατήρηση του μομέντουμ και η Νιούκαστλ θα αποτελέσει πιθανώς τη μοναδική ομάδα φέτος, που θα «σπάσει» το Big 6  και θα αφήσει με το «σπαθί» της, μία… μεγάλη εκτός Ευρώπης!