Κανένα όνομα δεν εγγυάται την επιτυχία και ο Τζέραρντ δεν έδωσε ποτέ «ταυτότητα» στην Άστον Βίλα!

Παρελθόν από την Άστον Βίλα αποτελεί και επίσημα ο Στίβεν Τζέραρντ. Ένας προπονητής που ήρθε με σπουδαίες περγαμηνές στην Αγγλία, μετά την πορεία του με τη Ρέιντζερς και το αήττητο πρωτάθλημα, αλλά και εξαιτίας του έντονου «κόκκινου» παρελθόντος του με την Λίβερπουλ, αλλά δεν προσαρμόστηκε ποτέ στις απαιτήσεις της Premier League. Αποχωρεί λοιπόν από τους «χωριάτες», με βασική αιτία το γεγονός πως η Άστον Βίλα δεν απέκτησε ποτέ μία αγωνιστική ταυτότητα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Κανένα όνομα δεν εγγυάται την επιτυχία και ο Τζέραρντ δεν έδωσε ποτέ «ταυτότητα» στην Άστον Βίλα!

Ας ξεκινήσουμε από κάτι δεδομένο. Πως στο ποδόσφαιρο, κανένα όνομα και καμία ποδοσφαιρική ιστορία, κανένα background και κανένα ένδοξο παρελθόν, δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία. Τα παραδείγματα στην Premier League είναι αναρίθμητα και διαρκώς σε αυτά προστίθενται και άλλα.

Το παράδειγμα του Στίβεν Τζέραρντ άλλωστε είναι ακόμη μία απόδειξη πως στο ποδόσφαιρο του «Νησιού», ναι μεν τα ονόματα θα συζητηθούν περισσότερο, αλλά ουδείς εγγυάται πως για αυτό τον λόγο θα πετύχουν. Συνέβη με τον Φρανκ Λάμπαρντ στην Τσέλσι, που έμεινε περισσότερο λόγω της καλής σχέσης του με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, συνέβη με τον Γουέιν Ρούνεϊ, που σαφώς και πραγματοποίησε εξαιρετική δουλειά στην Ντέρμπι, αλλά δεν έκανε ακόμη το βήμα για την Premier League, και πλέον, μέσα σε αυτούς εντάσσεται και ο πρώην προπονητής της Άστον Βίλα.

Ο Άγγλος «θρύλος» της Λίβερπουλ, αφίχθη στην Premier League, έχοντας στην πλάτη του ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Το αήττητο πρωτάθλημα με τη Ρέιντζερς και το γεγονός πως «έσπασε» την κυριαρχία της Σέλτικ, που για εννέα σερί χρόνια κατακτούσε τον τίτλο, αλλά ούτε αυτή μπόρεσε να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει 10 σερί.

Ο Τζέραρντ τα κατάφερε, ένιωθε έτοιμος για το επόμενο βήμα και με την επιστροφή του στην Αγγλία, για πρώτη φορά σε προπονητικό πάγκο, άπαντες θεωρούσαν πως προετοιμάζεται για την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ. Πως η Βίλα είναι σκαλοπάτι και πως το επόμενο προπονητικό του βήμα θα είναι η αντικατάσταση του Γιούργκεν Κλοπ.

Μία άποψη που δεν στηριζόταν πουθενά, παρά μόνο στο συναισθηματικό κομμάτι. Διότι πλην του μομέντουμ που έδωσε ο Τζέραρντ στην Άστον Βίλα με την άφιξή του, η αλήθεια είναι πως δεν της προσέδωσε ποτέ αγωνιστική ταυτότητα.

Ήταν μία ομάδα που πολύ δύσκολα μπορούσε να καταλάβει κανείς τι παίζει, ποιος είναι ο στόχος της και τι αγωνιστικό προσανατολισμό έχει μέσα στο γήπεδο. Δυσκόλεψε την Λίβερπουλ πέρυσι, δεν θα ξεχάσει κανείς το τελευταίο ματς της Premier League, που πήγε να της… δώσει και το πρωτάθλημα, ενώ από τα σημαντικά του παιχνίδια ήταν και το φετινό με τη Μάντσεστερ Σίτι, που το γκολ του Κουτίνιο ακυρώθηκε και σηματοδότησε έναν ακόμη λόγο να προκληθεί ξέσπασμα για τη διαιτησία.

Σε 40 παιχνίδια, ο Τζέραρντ έχασε 6 περισσότερα από όσα κέρδισε, αλλά η πορεία του δεν κρίνεται επιτυχημένη. Οι 2 νίκες σε 11 ματς φέτος αποτέλεσαν μικρό ποσοστό, η Βίλα ήταν χαμηλά και το ματς με τη Φούλαμ, που αποτέλεσε και το πρώτο της ιστορίας της που πήρε κόκκινη, καταλογίστηκε πέναλτι σε βάρος της και δέχθηκε και αυτογκόλ, ήταν το κύκνειο άσμα του.

Το τεστ κρίθηκε αποτυχημένο για τον Στίβεν Τζέραρντ, αλλά κάθε «μάθημα» είναι διαφορετικό. Είναι αλλιώς η Scottish Premiership, έχει διαφορετικές απαιτήσεις η Premier League, και η φιλοσοφία του δεν ταίριαξε με αυτήν της Άστον Βίλα. Το όνομα δεν εγγυάται την επιτυχία και η αγωνιστική ταυτότητα της Άστον Βίλα, έμοιαζε να είναι «ξένη» για τους φίλους της και άγνωστη για όσους προσπάθησαν να την κατανοήσουν.