Λίβερπουλ: Μπορεί αποτέλεσμα με τη Σίτι, αλλά πρέπει να αποβάλλει την... κακή συνήθεια του να δέχεται πρώτη γκολ!

Η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά κάτι δείχνουν. Δεδομένα αποδεικνύουν πολλά για την πορεία της εκάστοτε ομάδας σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και αν αγωνίζεται, και πόσο μάλλον στην Premier League, που δίνουν τεράστια έμφαση στην ανάλυση του ποδοσφαίρου. Συνεπώς, η Λίβερπουλ πρέπει να κριθεί βάσει των αριθμών της, οι οποίοι πολύ εύκολα «δηλώνουν» πως… δεν πρέπει να μείνει πίσω στο σκορ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Λίβερπουλ: Μπορεί αποτέλεσμα με τη Σίτι, αλλά πρέπει να αποβάλλει την... κακή συνήθεια του να δέχεται πρώτη γκολ!

Όταν ξεκινούσε το φετινό πρωτάθλημα, η λογική πρόβλεψη που θα μπορούσε να γίνει, είναι πως η Μάντσεστερ Σίτι είναι το φαβορί για τον τίτλο και πως αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να την απειλήσει, αυτή είναι μόνο η Λίβερπουλ.

Ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την άφιξη του Έρικ Τεν Χαγκ, ούτε η Τότεναμ που ναι μεν έχει αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα, αλλά δεν έχει θέλξει με την απόδοσή της, ούτε η Τσέλσι του Τούχελ αρχικά, που είχε φανεί πως διαγράφει μία πτωτική πορεία και σαφώς όχι η Άρσεναλ, που παρά την περσινή της πρόοδο, ξεκίνησε την σεζόν, με στόχο να επιστρέψει στο Champions League.

Ωστόσο, μόνο αυτά δεν βλέπουμε φέτος στην Premier League, μετά την συμπλήρωση διψήφιου αριθμού αγωνιστικών, με τη Λίβερπουλ να είναι η ομάδα που βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που την περιμέναμε. Μία ομάδα που πέρυσι συγκέντρωσε 92 βαθμούς και δεν πήρε το πρωτάθλημα, φέτος μετρά 10 σε 10 αγωνιστικές και δεν έχει κερδίσει σε επίπεδο πρωταθλήματος, από το 2-1 σε «νεκρό» χρόνο απέναντι στη Νιούκαστλ.

Το ερώτημα φυσικά είναι… Υπάρχει εξήγηση για αυτό; Όχι με βάση την λογική, αν αναλογιστεί κανείς πως άπαντες παρέμειναν, πλην του Σάντιο Μανέ και ορισμένων αναπληρωματικών, όπως τον Οριγκί. Από την άλλη πλευρά όμως, οι αριθμοί μπορεί και να ενδέχεται να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

Η Λίβερπουλ βρέθηκε πίσω στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια στην περσινή σεζόν στο τέλος του πρωταθλήματος και έχει βρεθεί πίσω σε έξι παιχνίδια από τα οκτώ που έχει παίξει στο φετινό πρωτάθλημα! Συνολικά ο χρόνος που έχει βρεθεί πίσω στο σκορ στη φετινή χρονιά, , είναι μεγαλύτερος από ολόκληρη τη σεζόν και των 38 παιχνιδιών πέρσι.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το προφανές δηλαδή. Είναι ότι πέρυσι δημιουργούσε πολύ περισσότερες ευκαιρίες (37% περισσότερες), ότι ήταν πρώτη στα clean sheet, τη στιγμή που φέτος έχει δει την εστία της να παραβιάζεται σε 12 περιπτώσεις σε 8 ματς, ούσα στην 7η θέση και φυσικά ότι πέρυσι ο αντίπαλος της δημιουργούσε ευκαιρίες στο 8% στην εκάστοτε αναμέτρηση, ενώ φέτος είναι η 3η ομάδα που έχει δεχθεί τόσες τελικές προσπάθειες προς την εστία της.

Είναι πολλές λοιπόν οι στατιστικές κατηγορίες που η Λίβερπουλ είτε ήταν πρώτη, είτε ήταν δεύτερη, αλλά πλέον συναντάται από την 7η θέση και κάτω, πράγμα που πολύ φυσιολογικά δικαιολογεί και την θέση της.

Ας μην ξεχνάμε όμως το βασικό, ενόψει της πολύ σημαντικής αναμέτρησης με τη Μάντσεστερ Σίτι. Δεν πρέπει να μείνει πίσω στο σκορ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ ξέρει να διαχειριστεί το προβάδισμα που συνηθίζει να παίρνει και αν το καταφέρει, είναι ικανή να «διαλύσει» οποιονδήποτε αντίπαλο.

Είτε λοιπόν λόγω αριθμών, είτε λόγω της ψυχολογικής κατάστασης της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα, το ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, θα κριθεί από αυτόν που θα πάρει το προβάδισμα.

Αν η Λίβερπουλ σταματήσει να δέχεται πρώτη γκολ, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να είναι καλύτερα και αυτό είναι σίγουρο, αρχής γενομένης από το ματς που δεν μπορείς να βρεθείς πίσω στο σκορ. Αυτό εναντίον της Σίτι. Μία νίκη μπορεί να της αλλάξει ολόκληρη τη συνέχεια, αλλά μία ήττα, ανάλογα και πώς θα έρθει, μπορεί να την «βυθίσει» εκ νέου στην εσωστρέφεια.

Ένα πράγμα που είναι υπέρ της Λίβερπουλ είναι φυσικά η παράδοση αφού η Μάντσεστερ Σίτι έχει κερδίσει μόλις μία φορά μετά το 2003 στο «Άνφιλντ», κι αυτό χωρίς κόσμο, τον Φεβρουάριο του 2021.

Γενικότερα, πηγαίνοντας πίσω από το 1957 μέχρι τώρα, η Σίτι έχει κερδίσει όλες κι όλες τρεις φορές στην έδρα της Λίβερπουλ σε οποιαδήποτε διοργάνωση, το 1981, το 2003 και πρόπερσι! Επίσης, η Λίβερπουλ είναι η μόνη ομάδα που έχει νικήσει τους «πολίες» ήδη δύο φορές και δεν έχει ηττηθεί άλλες δύο τον τελευταίο ένα χρόνο!  

Και πέρσι, η Λίβερπουλ ήταν η μόνη ομάδα που μπόρεσε ενώ προηγήθηκε η Σίτι να της στερήσει σε κάποιο ματς τη νίκη, κάτι που δεν κατάφερε κανείς από τους υπόλοιπους 18 μονομάχους! Όλα μπαίνουν όμως υπό ένα πρίσμα και πάλι… Όταν αντιμετωπίζεις μία τέτοια ποδοσφαιρική μηχανή πρέπει να περιορίσεις στο ελάχιστο τα λάθη σου και κυρίως, να μη βρεθείς με κυνηγάς το σκορ!