Άρσεναλ που ονειρεύεται και τίτλο, αλλά o ρεαλιστικός στόχος είναι μόνο η τετράδα!

Μία εξαιρετική Άρσεναλ έκανε την εμφάνισή της απέναντι στην Λίβερπουλ, στο μεγάλο ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής και με το τελικό 3-2, παρέμεινε στην κορυφή της Premier League. Φοβερή εμφάνιση από το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα, που όπως είπε και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, είναι δίκαια πρώτο και παρότι δεν μπορούμε να συζητάμε ακόμη για πρωτάθλημα, η τετράδα δείχνει πιο κοντά από ποτέ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Άρσεναλ που ονειρεύεται και τίτλο, αλλά o ρεαλιστικός στόχος είναι μόνο η τετράδα!

Όταν η Άρσεναλ ξεκινούσε πέρυσι με «μηδέν» νίκες στα τρία πρώτα παιχνίδια της με Μπρέντφορντ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, άπαντες θεωρούσαν δεδομένη την απομάκρυνση του Μικέλ Αρτέτα από το «τιμόνι» της. Μην ξεχνάμε πως επρόκειτο για μία σεζόν στην οποία οι «κανονιέρηδες» δεν είχαν ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μιας και είχαν μείνει εκτός αυτών, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.

Συνεπώς, έμοιαζε υποχρέωση του Αρτέτα να καταφέρει να οδηγήσει τους Λονδρέζους στο Champions League και το κακό ξεκίνημα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, τον καθιστούσε το πρώτο φαβορί για απόλυση, ως τον επόμενο μήνα.

Όμως ο Σταν Κρένκε είχε διαφορετική άποψη. Δήλωσε πως θα τον στηρίξει, όπως γίνεται γνωστό και στο ντοκιμαντέρ «All or nothing» της Άρσεναλ, το έκανε πράξη ρεαλιστικά και δεν αρκέστηκε στα λόγια και τα πρώτα αποτελέσματα, έγιναν ορατά στην περσινή χρονιά.

Εκεί που η Άρσεναλ έκανε μεγάλα σερί, βρέθηκε μία «ανάσα» από την τετράδα, έδωσε επί της ουσίας έναν αγώνα – μπαράζ απέναντι στην Τότεναμ, αλλά στο τέλος η πιο νεανική ομάδα του πρωταθλήματος, δεν άντεξε στην πίεση. Έχασε στο Λονδίνο, έχασε και από τη Νιούκαστλ και εν τέλει τερμάτισε στην 5η θέση, επιστρέφοντας πάντως στο Europa League.

Και αν για πολλούς, όσα έκανε πέρυσι η Άρσεναλ έμοιαζαν υπερβατικά, τότε πώς μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε φέτος; Διότι αυτό που κάνει η ομάδα του Αρτέτα φέτος, ο τρόπος που αγωνίζεται και τα αποτελέσματά της, την καθιστούν δίκαια πρώτη. Πρώτη μετά από εννέα αγωνιστικές που έχει γίνει παιχνίδι, ούσα η καλύτερη ομάδα, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Μετά τις πέντε συνεχόμενες επικρατήσεις, ήρθε το ταξίδι στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά και εκεί η Άρσεναλ αποδείχθηκε συνεπής. Ηττήθηκε με 3-1, έπαθε ένα «σοκ», διότι ήταν καλύτερη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά το διαχειρίστηκε εξαιρετικά στην συνέχεια. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς τις νίκες με την Τότεναμ και την Λίβερπουλ, σε διάστημα μίας εβδομάδας στο «Έμιρεϊτς».

Γιατί όπως έχει εικόνα και των δύο αναμετρήσεων, θα διαπιστώσει πως η Άρσεναλ ήταν ανώτερη του αντιπάλου της. Στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου επέβαλλε τον ρυθμό της, προηγήθηκε, δεν έμεινε ποτέ πίσω στο σκορ και δεν πανικοβλήθηκε από την ισοφάριση του Κέιν, ενώ στο ματς με την Λίβερπουλ, οι «κανονιέρηδες» φάνηκε να το θέλουν περισσότερο.

Προηγήθηκαν τρεις φορές, με τον Σάκα και τον Μαρτινέλι να κερδίζουν κατά κράτος τη «μάχη» των άκρων και σκόραρε στα 55 δευτερόλεπτα, για πρώτη φορά απέναντι στην Λίβερπουλ, μετά από 10+ ώρες παιχνιδιού. Η Άρσεναλ μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ανώτερη από τη Λίβερπουλ, στο μεταξύ τους ματς της 10ης αγωνιστικής της Premier League, πανηγυρίζοντας τη μεγαλύτερη νίκη επί των «κόκκινων» από το 4-1 του 2015, όταν Ζιρού και Σάντσες είχαν σημειώσει δύο εξαιρετικά γκολ εκτός περιοχής.

Και περνάμε στο μόνιμο ερώτημα που ταλανίζει τους φίλους της… Μπορεί η Άρσεναλ να πάρει το πρωτάθλημα; Δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι απλή υπόθεση όταν πίσω βρίσκεται η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος. Η Μάντσεστερ Σίτι.

Στόχος του Μικέλ Αρτέτα, που έχει οδηγήσει την ομάδα του σε τεράστια βήματα προόδου, πρέπει να είναι η τετράδα και από εκεί και πέρα, όσο ψηλότερα τερματίσει τόσο το καλύτερο. Και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει και η νίκη επί της Λίβερπουλ. Την αφήνει στο -14 και γίνεται το φαβορί για την κατάληψη μίας θέσης που οδηγεί στο Champions League. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός στόχος. Κανείς δεν είπε όμως ότι απαγορεύεται να κάνουμε όνειρα...