Για τη Λίβερπουλ το επόμενο διάστημα καθορίζει ολόκληρη τη χρονιά της!

Όταν ξεκινούσε το πρωτάθλημα, πριν από δύο μήνες, κανείς δεν περίμενε πως η Λίβερπουλ θα μετρά 10 βαθμούς μετά το πέρας 8 αγωνιστικών. Μία ομάδα που έφτασε δύο φορές πάνω από τους 90 και δεν πήρε τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Σίτι, έχει ξεκινήσει «νωθρά» φέτος και ο Γιούργκεν Κλοπ… ψάχνεται να αντιληφθεί τι πάει λάθος. Ακολουθούν τεσσερα ματς. Με τη Ρέιντζερς δυο φορές, με την Άρσεναλ κι έπειτα με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Σιτι.  Ζητούμενο είναι η ανάκαμψη, αλλά για να συμβεί χρειάζεται να βελτιωθεί πολύ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Για τη Λίβερπουλ το επόμενο διάστημα καθορίζει ολόκληρη τη χρονιά της!

Το περσινό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με τη Λίβερπουλ να βρίσκεται στο -1 από τη Μάντσεστερ Σίτι και ν' αναρωτιέται τι θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερα ώστε να πάρει τον τίτλο. Διότι, έβλεπε τον εαυτό της πάνω από τους 90 βαθμούς, για 3η φορά στην εποχή της Premier League.

Και στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο. Τερμάτισε 2η με 97, το 2019 με μία ήττα σε όλο το πρωτάθλημα από τη Μάντσεστερ Σίτι, πήρε το επόμενο με ένα βαθμό λιγότερο από τους… 100 και πέρυσι, ανέτρεψε την διαφορά των 14 βαθμών, βρέθηκε μία «ανάσα» από το πρωτάθλημα, αλλά οι «πολίτες» άντεξαν και έφτασαν στην τέταρτη κατάκτηση την τελευταία πενταετία.

Συνεπώς, αν η Λίβερπουλ δεν κοντράρει τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν υπάρχει ομάδα που μπορεί να το κάνει. Είναι όμως από τη φύση της, τόσο απρόβλεπτη η Premier League που ποτέ μη λες ποτέ.

Κανείς άλλωστε δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως μετά το πέρας 8 αγωνιστικών, η Λίβερπουλ θα βρίσκεται στο -11 από την κορυφή της βαθμολογίας και σε αυτή δεν θα βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι. Κανείς επίσης δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως θα έχει χάσει σε ένα πολύ κακό δικό της βράδυ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πως ενώ έφερε «τούμπα» το ματς με τη Μπράιτον στο «Άνφιλντ», εν τέλει πέταξε δύο βαθμούς, κόντρα σε μία ούτως ή άλλως, εξαιρετική ομάδα.

Ωστόσο, το πρόβλημα της Λίβερπουλ τη δεδομένη χρονική στιγμή, συνδυαστικά με τους βαθμούς που δεν έχει συγκεντρώσει και που θα μπορούσαν να είναι περίπου 2 περισσότεροι, είναι πως δεν πείθει με τις εμφανίσεις της και πως ο Γιούργκεν Κλοπ, δείχνει λίγο να έχει χάσει το μυαλό του.

Αγόρασε τον Ντάργουϊν Νούνιες έναντι 85 εκατομμυρίων και τον έβαλε στο ματς με τη Μπράιτον στο 89ο λεπτό. Ποια είναι η λογική; Να πάρει το ματς; Δύσκολο. Αντιθέτως, με το ότι τον βάζεις στο παιχνίδι σε τέτοιο χρονικό σημείο, αναιρείς και το δικαίωμα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι στους δημοσιογράφους, αν το ματς έρθει 3-3 και σε ρωτήσουν γιατί δεν έπαιξε. 

«Γιατί δεν ένιωθε καλά» είναι μία απάντηση, αλλά με τη συμμετοχή του Ουρουγουανού στο «Άνφιλντ», ολόκληρη αυτή η λογική καταργείται.

Αγωνιστικά, η Λίβερπουλ χρειάζεται σίγουρα ένα χαφ ακόμη, αν δει κανείς πόσο εύκολα η Μπράιτον πατούσε στην περιοχή της, την στιγμή που αρκετοί κομβικοί παίκτες δεν είναι σε καλή κατάσταση, όπως ο Αλεξάντερ Άρνολντ.

Παράλληλα όμως, αν θέλουμε να δούμε το πράγμα ρεαλιστικά, η Λίβερπουλ από εδώ και πέρα έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι να πάρει τα ματς που είναι μπροστά της και να ξαναβάλει τον εαυτό της σε μία συζήτηση πως «επέστρεψε», πως «είναι εδώ» και πως παρά το κακό ξεκίνημα, δεν γίνεται να μην είναι τουλάχιστον δεύτερη στην Premier League.

Από την άλλη πλευρά, αν ηττηθεί από την επικείμενη συνάντηση με την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς», μείνει στο -14 από την πρώτη θέση, υποδεχθεί τη Μάντσεστερ Σίτι και χάσει και στο «Άνφιλντ», τα πράγματα θα είναι δύσκολα, έως και καταστροφικά, με την κουβέντα μετά να στρέφεται στο αν μπορεί να μπει στην τετράδα.

Σημαντικό φυσικά είναι και το αποψινό ματς του Champions League με τη Ρέιντζερς, αλλά αυτό με την Άρσεναλ μοιάζει ως το πιο κομβικό από όλα, σε ένα γήπεδο που τα τελευταία χρόνια η Λίβερπουλ περνά νικηφόρα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι του Λιγκ Καπ, καθώς μετά το 0-0 του «Άνφιλντ», η Λίβερπουλ πήγε και κέρδισε στο «Έμιρεϊτς» με δύο γκολ του Ντιόγο Ζότα.

Αν όμως, η Λίβερπουλ πάει στο Λονδίνο και χάσει ή δεν κερδίσει την Άρσεναλ, αυτομάτως δημιουργεί μία τεράστια ανασφάλεια στον εαυτό της. Είναι δεδομένο πως οι γηπεδούχοι θα παίξουν για δύο αποτελέσματα. Αν ρωτούσαμε τον Μικέλ Αρτέτα αν θα επέλεγε μετά από ένα τέτοιο ξεκίνημα, να μην ηττηθεί από τη Λίβερπουλ στο «Έμιρεϊτς» και να μείνει έστω και στην 2η θέση, αλλά στο +11 από τους «κόκκινους», θα το έπαιρνε τρέχοντας.

Συνεπώς, η Άρσεναλ θα παίξει έχοντας και αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού της, την στιγμή που η Λίβερπουλ δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Πρέπει να πάει εκεί και να κερδίσει και στο φινάλε, τέτοιες νίκες αλλάζουν την ψυχολογία σου. Αν από την άλλη ηττηθεί, τα πράγματα χειροτερεύουν και παρότι ο Κλοπ δεν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εντούτοις θα αισθανθεί μία μεγάλη πίεση.

Ναι, είναι οξύμωρο να νιώσει πίεση ο Κλοπ, να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα ο Νούνιες, να εξακολουθεί να μην είναι καλός ο Σαλάχ και να μην είναι ο Φαν Ντάικ ο καλύτερος, βάσει αριθμών, στόπερ της Premier League. 

Όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ανάμεσα στο καλοκαίρι με τον χειμώνα, μεσολαβεί ένα διάστημα που μοιάζει με… αιώνα και η Λίβερπουλ έμεινε στην περσινή 2η θέση.

Οφείλει άμεσα όμως να ανακάμψει. Διότι αν δεν το κάνει απέναντι σε Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι και από τους εξι διαθέσιμους βαθμούς, πάρει λιγοτερους από τεσσερις αθροιστικά, τότε και η τετράδα ακόμη, ξεκινά να μπαίνει υπό συζήτηση.