Άρσεναλ – Τότεναμ: Τελικά, ποιος είναι το αφεντικό του Βορείου Λονδίνου;

Ήταν το 206ο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου. Ένα ματς που όπως και να το κάνουμε, διαφέρει από τα υπόλοιπα. Και έγινε φανερό για ακόμη μία φορά. Ο κόσμος, η ατμόσφαιρα του «Έμιρεϊτς», το πάθος μεταξύ των παικτών, το επιβεβαίωσαν. Η Άρσεναλ, στο τέλος της ημέρας, είναι το «αφεντικό» της πόλης, μέχρι και την επόμενη συνάντηση με την Τότεναμ, αλλά ιστορικά, ισχύει το ίδιο;



Άρσεναλ – Τότεναμ: Τελικά, ποιος είναι το αφεντικό του Βορείου Λονδίνου;

Άρσεναλ εναντίον Τότεναμ. Ένα ντέρμπι μίσους. Ένα ματς που ο κάθε οπαδός, αναζητά ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια, ώστε να «πικάρει» τον συμπολίτη του. Διάφορα tweet των φίλων των «κανονιέρηδων» χθες, πριν από την έναρξη του 206ου μεταξύ τους ντέρμπι, έκαναν λόγο πως το πρώτο παιχνίδι που προβλήθηκε στην τηλεόραση ήταν αυτό μεταξύ της Άρσεναλ και των… αναπληρωματικών της. Πουθενά η Τότεναμ.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, δεν χάνουν χρόνο, ώστε να αναφερθούν στις ήττες των Λονδρέζων στην Ευρώπη, στη μόνιμη 4η θέση και στον Χάρι Κέιν, που πλέον ξεπέρασε τον Τιερί Ανρί και είναι ο πρώτος σκόρερ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Το ματς διεξήχθη στο «Έμιρεϊτς», σε μία καυτή ατμόσφαιρα, την οποία ο Μικέλ Αρτέτα δήλωσε πως δεν έχει ξαναβιώσει στο εν λόγω γήπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η παράδοση επιβεβαιώθηκε. Ο γηπεδούχος έχει πλεονέκτημα, η Τότεναμ «παραδοσιακά» δυσκολεύεται να κάνει «διπλό» στην έδρα της αντιπάλου της, μετρώντας μόλις δύο στην εποχή της Premier League, και ο λόγος έγινε φανερός.

Είναι πιο έτοιμη η Άρσεναλ σε αυτό το ματς. Προηγήθηκε, διαχειρίστηκε ορθολογικά την ισοφάριση και κυριάρχησε στο δεύτερο ημίχρονο, για να φτάσει στο τελικό 3-1, με την κόκκινη που αντίκρισε ο Έμερσον Ρόγιαλ, να έχει απλοποιήσει νωρίτερα τα πράγματα.

Ο Γκρανίτ Τσάκα έβαλε τον επίλογο στο ματς και η Άρσεναλ πανηγύρισε την 85η της νίκη, σε ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι το «αφεντικό» της πόλης, μέχρι και την επόμενη συνάντησή τους.

Ισχύει όμως αυτό και… γενικότερα; Η αλήθεια είναι πως ναι, με το «It’s happened again», να έχει προκύψει από την συνολική προϊστορία μεταξύ των δύο ομάδων. Και αυτό διότι, οι «κανονιέρηδες» μετρούν 18 νίκες περισσότερες από την Τότεναμ, η οποία έχει 67, την στιγμή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και 54 ισοπαλίες, με πιο πρόσφατη αυτή της 1ης Σεπτεμβρίου του 2019.

Συνεπώς, αν μία ομάδα την δεδομένη χρονική στιγμή, μπορεί να αισθάνεται ανώτερη με τους αριθμούς στο Βόρειο Λονδίνο, αυτή είναι η Άρσεναλ. Ακόμη και αν η Τότεναμ είναι η βασική αιτία που η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα δεν αγωνίζεται στο Champions League, μετά το περσινό 3-0 στο νέο της στάδιο! Μέχρι την επόμενη συνάντησή τους λοιπόν, η πόλη είναι κόκκινη. Θα παραμείνει έτσι και για το 2023 ή το «1-1» που επιβεβαιώνεται την τελευταία διετία, θα επαναληφθεί εκ νέου;

Δημήτρης Μανάκος