Ο Σάουθγκεϊτ θεωρεί καλύτερο του Άρνολντ τον Τρίπιερ, αλλά οι αριθμοί τον… αδειάζουν!

Μεγάλη είναι η συζήτηση στην Αγγλία για την επιλογή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να μην αξιοποιήσει στο δεξί άκρο της άμυνας τον Αλεξάντερ Άρνολντ, αλλά τον Κίραν Τρίπιερ, με βασικό του επιχείρημα το γεγονός πως ο έμπειρος ακραίος μπακ της Νιούκαστλ, μοιάζει πιο… ολοκληρωμένος. Ακόμα και αν οι αριθμοί έχουν διαφορετική άποψη!  



Ο Σάουθγκεϊτ θεωρεί καλύτερο του Άρνολντ τον Τρίπιερ, αλλά οι αριθμοί τον… αδειάζουν!

Ουδείς γνωρίζει αν θα κάναμε μία τέτοιου είδους συζήτηση, σε περίπτωση που η Αγγλία είχε καταφέρει να παρουσιάσει μία καλύτερη εικόνα στο Nations League. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν υποβιβαζόταν στην 2η τη τάξει κατηγορία του θεσμού, σε περίπτωση που κατόρθωνε να πάρει έστω μία νίκη απέναντι σε Ιταλία και Γερμανία, στις δύο τελευταίες αγωνιστικές.

Ωστόσο, από τη στιγμή που τα «τρία Λιοντάρια» δεν ενέπνευσαν το κοινό τους με την εικόνα τους, σχεδόν 50 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται πως βιώνουν μία ποδοσφαιρική κρίση. Και όπως είναι λογικό, σε τέτοιες καταστάσεις, όλοι «πυροβολούνται», με πρώτο τον Ομοσπονδιακό προπονητή.

Είναι προφανές λοιπόν, πως ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν βιώνει την πιο ευχάριστη περίοδό του στο «Νησί», παρότι είναι ο πρώτος προπονητής της Αγγλίας στον 21ο αιώνα, που την έχει οδηγήσει δις μέχρι και τους «4» κορυφαίων θεσμών.

Η συζήτηση που γίνεται αφορά κυρίως τις επιλογές του και το κατά πόσο ο Σάουθγκεϊτ πράττει σωστά, αναφορικά με τις κλήσεις στην εθνική ομάδα. Βασικό θέμα; Το γεγονός πως ο Αλεξάντερ Άρνολντ αποτελεί ένα από τα τέσσερα δεξιά μπακ που υπάρχουν στην προεπιλογή, αλλά δεν αξιοποιείται, όντας πίσω στην σχετική κατάταξη από τους Κάιλ Γουόκερ, Ρις Τζέιμς και Κίραν Τρίπιερ.

 

 

Και αν οι δύο πρώτοι, είναι καλύτεροι από τον μπακ της Λίβερπουλ, το οποίο επίσης αμφισβητείται, η σύγκριση με τον Κίραν Τρίπιερ «σηκώνει» μεγάλη κουβέντα, με τους αριθμούς να εκθέτουν εν μέρει τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ας πάρουμε τα πράγματα, από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και έπειτα, και όσα συμβαίνουν στην Premier League από το 2018 και μετά… Από εκείνο το χρονικό σημείο, ο Άρνολντ μετρά 44 ασίστ συνολικά, με τις 16 εξ΄ αυτών να προέρχονται από στατική φάση, ενώ ο μέσος όρος των τελικών πασών που θα «έπρεπε» να έχει μοιράσει είναι 38,3.

 

Είναι το αντίστοιχο… Expected Goals. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Άρνολντ θα έπρεπε να έχει δώσει 6 ασίστ λιγότερες, αλλά ο ακραίος μπακ των «κόκκινων», διαψεύδει και τη στατιστική υπηρεσία.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει 315 ευκαιρίες, με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε να είναι ο μοναδικός που τον ξεπερνά, ενώ είναι και ο κορυφαίος της Premier League σε επιτυχημένες σέντρες, έχοντας καταγράψει 310 τα τελευταία 4 χρόνια.

Γενικότερα, αν δει κανείς τους αριθμούς του Αλεξάντερ Άρνολντ, διαπιστώνει πως μόνο ο Κέβιν Ντε Μπρόινε διαθέτει τη δεδομένη χρονική στιγμή, περισσότερες επιθετικές αρετές. Όμως, ο Σάουθγκεϊτ δεν φαίνεται πως «καίγεται» να έχει έναν μπακ στην διάθεσή του, με τέτοια προσόντα.

Ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανασταλτική λειτουργία και αυτό ακούγεται λογικό. Λογικό για κάθε ομάδα. Είναι όμως και για την Αγγλία; Είναι δυνατό να μην έχει χώρο ο Αλεξάντερ Άρνολντ σε μία Εθνική Αγγλίας που δεν είχε σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα για 13 ώρες και 600 λεπτά;

Δημήτρης Μανάκος