Άρσεναλ εναντίον Τότεναμ, Ζεσούς vs Κέιν και ένα… Λονδίνο που περιμένει να «βαφτεί» κόκκινο ή άσπρο!

Είναι μία διαφορετική ημέρα από τις άλλες. Μία μέρα που το Άρσεναλ εναντίον Τότεναμ, επισκιάζει κάθε άλλη αναμέτρηση στο «Νησί». Αφορά το Λονδίνο, επηρεάζει όλη την Αγγλία, με την πρωτεύουσα της χώρας, να αναμένει να μάθει αν θα αποκαλείται κόκκινη ή άσπρη, μέχρι την επόμενη συνάντησή τους. Μέσα σε όλα, έχουμε και το «Ζεσούς εναντίον Κέιν». Δύο από τους καλύτερους επιθετικούς του πρωταθλήματος, στο πρώτο North London Derby μεταξύ τους, δίχως να έχουν σκοράρει ποτέ στο ίδιο ματς…



Άρσεναλ εναντίον Τότεναμ, Ζεσούς vs Κέιν και ένα… Λονδίνο που περιμένει να «βαφτεί» κόκκινο ή άσπρο!

Πέρασε ένας χρόνος και… κάτι από την τελευταία φορά που η Άρσεναλ και η Τότεναμ συναντήθηκαν στο «Έμιρεϊτς», σε ένα ματς που είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι. Ένα ματς που δηλώνει ποιος είναι το αφεντικό της πόλης.

Άπαντες το περιμένουν και κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, το Λονδίνο αποκτά διαφορετική χροιά. Αναμένει να αποκτήσει ένα… χρώμα. Θα γίνει κόκκινο και οι φίλοι των «κανονιέρηδων» θα τραγουδούν το γνωστό «It’s happened again» ή θα γίνει άσπρο και οι οπαδοί της Τότεναμ θα πανηγυρίσουν μόλις την δεύτερη επικράτησή τους στην Premier League στο «Έμιρεϊτς», στα 20 χρόνια ζωής του Μπουκάγιο Σάκα.

Για να αντιληφθεί κανείς για τι είδους παιχνίδι συζητάμε, αρκεί απλά να δει ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της Άρσεναλ. Το «All or nothing». Εκεί που πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, ο Μικέλ Αρτέτα φώναξε τον φωτογράφο των γηπεδούχων στα αποδυτήρια και του ζήτησε να μιλήσει. Να τους εξηγήσει τι σημαίνει για το κοινό μία νίκη. Τι σημαίνει ένα καλό τάκλιν, τι σημαίνει μία αναχαίτιση, τι σημαίνει ένα γκολ από το… πουθενά.

Στο τέλος της ημέρας, στην 6η αγωνιστική της περσινής Premier League, η Άρσεναλ επικράτησε με 3-1, με το σκορ στο 34ο λεπτό να είναι 3-0. Ο Σμιθ Ρόου δίνει το προβάδισμα, ο Ομπαμεγιάνγκ κάνει το 2-0, ο Σάκα πετυχαίνει το πρώτο του γκολ σε North London Derby και ο Σον μειώνει στο φινάλε, για να διαμορφωθεί το τελικό σκορ της συνάντησης.

Τα βίντεο που έκαναν την εμφάνισή τους μετά τη λήξη είναι πολλά. Τόσα πολλά, που λίγοι θα τα έχουν δει όλα και πολλοί θα μπουν στην διαδικασία να τα δουν εκ νέου, λίγες μέρες πριν το σφύριγμα της έναρξης, του πρώτου ντέρμπι της σεζόν μεταξύ τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί, που θα μπουν για πρώτη φορά στην εν λόγω διαδικασία. Ο Ζιντσένκο, ο Ριτσάρλισον, ο Σαλιμπά, ο Κουλουσέφσκι (στο «Έμιρεϊτς), ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και ο Μπισούμα. Και μιας και αναφέραμε τον Βραζιλιάνο, πρώτο σκόρερ της Άρσεναλ φέτος, να διευκρινίσουμε πως πρόκειται και για μία «μονομαχία» μεταξύ δύο εκ των καλύτερων επιθετικών, την δεδομένη χρονική στιγμή στην Premier League.

Του Ζεσούς των τεσσάρων γκολ, με τεράστια επίδραση στην φετινή εικόνα της Άρσεναλ και του εκπληκτικού Χάρι Κέιν, που σκοράρει… όποτε θέλει και απέδειξε σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται, και στα ματς της Αγγλίας με την Ιταλία και την Γερμανία.

Ο επιθετικός της Τότεναμ μετρά φέτος 6 γκολ, 16 ευκαιρίες που έχουν ξεκινήσει από τα πόδια του, μία ασίστ και 75% ποσοστό επιτυχίας σε μεταβιβάσεις. Καταλυτικός, απαραίτητος και με εκπληκτική παράδοση απέναντι στην Άρσεναλ, με το τελευταίο του γκολ στο «Έμιρεϊτς», να χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 2019, στο 2-2!

Από την άλλη, έχουμε τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, που όπως και να έχει, θέλουμε ή δεν θέλουμε, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή. Έχει καταγράψει 4 γκολ και 3 ασίστ, έχει κερδίσει 62 «μονομαχίες», έναντι 24ων του Χάρι Κέιν, έχει δημιουργήσει 13 ευκαιρίες και έχει συμμετοχή στα 7 από τα 17 γκολ που έχουν δεχθεί οι «κανονιέρηδες».

Το ερώτημα φυσικά είναι ποιος θα επικρατήσει και αν φυσικά θα σκοράρουν αμφότεροι στο ίδιο γήπεδο, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ, μιας και στο μοναδικό ματς που ο Ζεσούς βρήκε δίχτυα απέναντι στην Τότεναμ (Τότεναμ – Σίτι 1-3, 2018),  ο Χάρι Κέιν είχε την ασίστ στο γκολ του Κρίστιαν Έρικσεν!

Συνεπώς… Άρσεναλ εναντίον Τότεναμ, Γκαμπριέλ Ζεσούς εναντίον Χάρι Κέιν και μία πόλη κομμένη στα δύο για να αποκτήσει χρώμα, μέχρι την 2η συνάντησή τους. Λίγο έμεινε…

Δημήτρης Μανάκος