Τελικά ποια Αγγλία θα πάει στο Κατάρ;

Ναι, είναι δεδομένο πως η Εθνική Αγγλίας θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η Premier League, όπως και όλα τα πρωταθλήματα, θα σταματήσουν και οι διεθνείς της, θα βρεθούν στο Κατάρ, όπου θα επιχειρήσουν να κάνουν την υπέρβαση. Η ερώτησή μου όμως είναι η εξής: Ποια από τις δύο ομάδες που παρακολουθήσαμε στο Nations League θα βρεθεί εκεί; Αυτή που έβαλε τρία γκολ στη Γερμανία σε 10 λεπτά ή αυτή που διασύρθηκε από την Ουγγαρία; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Τελικά ποια Αγγλία θα πάει στο Κατάρ;

Τέλος έλαβε το Nations League 2021-22 και η Εθνική Αγγλίας υποβιβάστηκε στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του θεσμού. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. Πως αρχικά, ενδέχεται να είναι και αντίπαλος της Ελλάδας, αν η κλήρωση τα φέρει έτσι και συναντηθούμε με τα «τρία Λιοντάρια» και δεύτερον, πως η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχασε την αγωνιστική της ταυτότητα μέσα στο νέο ημερολογιακό έτος.

Δεν ξέχασε να παίζει ποδόσφαιρο, δεν ξέχασε να κρατάει το «μηδέν», δεν ξέχασε να δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα ψυχολογίας, μην μπορώντας να διαχειριστεί τα αρνητικά αποτελέσματα.

Το ένα διαδέχθηκε το άλλο, η Αγγλία έπαψε να σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα και αναρίθμητα αρνητικά ρεκόρ έκαναν την εμφάνισή τους. Το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά το 1993 δεν κερδίζει σε έξι συνεχόμενα ματς ή το γεγονός πως δέχεται τρία γκολ τουλάχιστον εντός έδρας μετά από 27 χρόνια, αναδεικνύουν τα προβλήματα που βιώνει.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, το οποίο αποτελεί και δική μου απορία, είναι το εξής: Ποιο από τα δύο πρόσωπα της Αγγλίας θα δούμε στο Κατάρ; Αυτό που αντικρίσαμε από το 72’ και μετά απέναντι στη Γερμανία, που έκρυψε τη μπάλα και έφερε «τούμπα» το ματς σε ένα δεκάλεπτο ή αυτό που «σόκαρε» το κοινό της με αντίπαλο την Ουγγαρία, όταν και διασύρθηκε.

Η απάντηση θα έρθει σε δύο μήνες από τώρα, αλλά από το Nations League προέκυψαν και τέσσερα βασικά συμπεράσματα, αναλογικά με τα πρόσωπα που έχουν ή… δεν έχουν θέση στην βασική ενδεκάδα.

Το πρώτο από αυτά αφορά τον Τζόρνταν Πίκφορντ. Τον γκολκίπερ της Έβερτον που όταν είναι σε καλή μέρα ή πραγματοποιεί εμφανίσεις σαν αυτές στο Έβερτον – Λίβερπουλ, δεν συγκρίνεται με κανέναν Άγγλο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ούτε τον εξαιρετικό Άαρον Ράμσντεϊλ, ούτε τον Νικ Πόουπ, που αποτελεί τον πρώτο τερματοφύλακα της Νιούκαστλ, που φόρεσε το εθνόσημο, μετά το 1901!

Παράλληλα, έγινε φανερό πως ο Τζουντ Μπέλιγχαμ και ο Μπουκάγιο Σάκα, πρέπει να βρίσκονται στην βασική ενδεκάδα, όντες ικανοί να κάνουν την διαφορά, με τον Χάρι Κέιν να είναι όπως και να έχει, το σημείο αναφοράς της Αγγλίας.

Ο αρχηγός της, ο άνθρωπος που έφτασε τις 50 συμμετοχές με το περιβραχιόνιο, αυτός που κυνηγά τον Γουέιν Ρούνεϊ για τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών με την Αγγλία, ο δεύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που βρίσκει γκολ 4 σερί φορές κόντρα στη Γερμανία, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα.

Επίσης είναι ολοφάνερο ότι σε μία εποχή που υπάρχουν οι καλύτεροι δεξιοί  μπακ που είχε ποτέ η Αγγλία σε τέτοιο επίπεδο, ο Σάουθγκεϊτ δεν κατάφερε ποτέ να χρησιμοποιήσει σωστά τον κορυφαίο της Ευρώπης, Αλεξάντερ Άρνολντ, που πιστεύω ότι δεν θα είναι καν στην αποστολή! Και εξακολουθεί να μπερδεύει άπαντες, αλλά και τον εαυτό του, μην έχοντας διαλέξει μεταξύ Γουόκερ και Ρις Τζέιμς, την στιγμή που ούτε ο σχηματισμός είναι δεδομένος με την τριάδα και την δυάδα στα στόπερ, διαρκώς να εναλλάσσεται.

Μιας και είπαμε για την άμυνα των «τριών Λιονταριών», δεν γίνεται να μην κάνουμε μία ιδιαίτερη μνεία στον Χάρι Μαγκουάιρ, που υπέπεσε ξανά σε λάθος και ακόμη και αν οι συμπαίκτες του τον υπερασπίζονται, δεν πρέπει να πετάξει μαζί τους, αλλά να μείνει στο Μάντσεστερ τον Νοέμβριο.

Στο τέλος της ημέρας πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι ο πρώτος προπονητής της Αγγλίας, μετά τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ, που την οδηγεί σε δύο σερί, κορυφαίες διοργανώσεις στην τετράδα. Και οποιαδήποτε απόφαση αυτή τη στιγμή, ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστροφή.

Απλώς, οφείλει ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου να βάλει τέλος σε αυτή τη κυκλοθυμικότητα και να βγάλει σε μόνιμη βάση στους ποδοσφαιριστές του, την εικόνα του τελευταίου 20αλέπτου με τη Γερμανία, διαγράφοντας από τον σκληρό τους δίσκο, ό,τι έγινε στο Nations League.